Uutiset Huumeiden vastainen sota

Asiantuntijat: Huumeiden vastainen sota ei huumepolitiikan tarkoitus

Huumepolitiikan pitäisi perustua ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, sanoo kansainvälinen asiantuntijalautakunta.
(Kuva: Luis Pérez / CC BY 2.0)

Kansainvälisten huumesopimusten tarkoituksena on varmistaa ihmiskunnan terveys ja hyvinvointi, ei huumeiden vastainen sota, sanoo kansainvälinen asiantuntijalautakunta International Narcotics Control Board (INCB) tuoreessa raportissaan (pdf).

Kansainvälisten huumesopimusten toteutumista valvovan INCB:n mukaan valtiot tulkitsevat sopimusten tavoitteet usein väärin huumeiden vastaisen sodan sallimisena. Sen mukaan politiikka, jossa pyritään sekä takaamaan huumeiden saatavuus lääketieteellisiin tarkoituksiin että kitkemään laitonta huumekauppaa, on saatava tasapainoon.

"Kyse ei ole siitä, että maailman pitäisi valita 'militaristisen' huumelain tai huumeiden ei-lääketieteellisen käytön laillistamisen väliltä, vaan paremminkin siitä, että huumepolitiikassa pitää korostaa terveyttä ja hyvinvointia", sanoi INCB:n johtaja Werner Sipp.

INCB:n raportti on yksi materiaaleista huhtikuussa, kun YK:n yleiskokous keskustelee kansainvälisestä huumepolitiikasta. YK:ta on jo pitkään kritisoitu totaalikieltoon perustuvasta huumepolitiikasta, joka monien asiantuntijoiden mukaan ei toimi, vaan pikemminkin pahentaa ongelmia.

Esimerkiksi arvovaltainen Global Commisson on Drug Policy on suositellut täyskiellosta luopumista. Viime syksynä siihen kuuluva miljardööri Richard Branson väitti, että YK:n huume- ja rikosvirasto UNODC olisi muuttamassa mieltään ja julkistaisi pian lausunnon, jonka mukaan huumeiden käyttö ja hallussapito henkilökohtaisiin tarkoituksiin pitäisi sallia. UNODC:n mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut lopullinen dokumentti eikä virallinen linjaus.

INCB:n raportin mukaan avainasemassa huumepolitiikassa on tasapainoinen ja humaani lähestymistapa. Siinä nostetaan esiin myös uusia huolenaiheita, kuten psykoaktiivisten aineiden lisääntyminen sekä rauhoittavien lääkkeiden määrääminen yhä useammin vanhuksille. Raportin mukaan jäsenvaltiot raportoivat vuoden aikana yhteensä 602 uudesta psykoaktiivisesta aineesta.

Huumeiden vastainen sota politiikkaYKhuumeet

Lue myös

YK:n huumevirasto torjuu tiedot huumepolitiikan muutoksesta

Miljardööri Richard Bransonin mukaan UNODC aikoi julkistaa dokumentin, joka olisi suositellut huumeiden käytön ja hallussapidon sallimista.

Kadonneiden omaiset eivät luovuta Meksikossa

Tuhansia on kadonnut Meksikon huumesodan seurauksena viime vuosina. Viranomaisten saamattomuus on saanut omaiset etsimään läheisiään itse.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas