Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Tietokoneen näppäimistö
Elektroniikkayritysten pitää tehdä enemmän pakkotyön estämiseksi, vaaditaan tuoreessa raportissa. (Kuva: Hillary / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Maailman johtavat teknologia- ja elektroniikkayritykset ovat tehostaneet toimiaan pakkotyön estämiseksi tuotantoketjussaan. Niiden pitäisi kuitenkin yhä tehdä enemmän ilmiöön puuttumiseksi, todetaan tuoreessa selvityksessä (pdf).

Maailmassa arvioidaan olevan noin 24,9 miljoonaa pakkotyöläistä. Ongelma on yleinen etenkin Malesian elektroniikka-alalla, jonne palkataan usein siirtotyöläisiä. Yhdysvaltain ulkoministeriö on havainnut myös Kiinan maaksi, jossa elektroniikkaa saatetaan tuottaa pakkotyöllä.

Yrityksille ja sijoittajille pakkotyötietoutta välittävä KnowTheChain selvitti, miten johtavat teknologia- ja elektroniikkayritykset torjuvat pakkotyötä omassa tuotantoketjussaan. Se kävi läpi muun muassa yritysten verkkosivuja ja muuta julkista tietoa. Mukana oli 40 yritystä, joiden markkina-arvo on yhteensä noin neljä biljoonaa euroa.

Tulokset olivat ristiriitaisia. Useimmat yritykset ovat kyllä julkisesti sitoutuneet pakkotyön estämiseen ja esimerkiksi antavat työntekijöille siitä koulutusta. Monet kuitenkaan eivät kerro toimenpiteistään kovin selkeästi tai konkreettisesti.

Tutkijat tarkastelivat raportissa suuryritysten sitoutumista pakkotyön estämiseen, pakkotyön jäljitettävyyttä, osto- ja rekrytointikäytäntöjä, työntekijöiden mielipiteen huomioimista, monitorointia sekä oikaisukeinoja.

Parannettavaa on raportin mukaan etenkin työntekijöiden äänen huomioinnissa sekä rekrytointikäytännöissä. Suurin osa yrityksistä kieltää työntekijöiden rekrytointimaksut, mutta vain viidellä oli näyttöä siitä, että ne maksetaan takaisin, jos rikkomuksia tulee. Raportissa viitataan esimerkiksi The Guardian -lehden uutisoimaan tapaukseen Malesiassa, jossa nepalilaiset siirtotyöntekijät joutuivat maksamaan jopa yli 1 100 euron suuruisia rekrytointimaksuja ja joutuivat palauttamaan useiden kuukausien palkan, mikäli he ovat halunneet jättää työnsä ennen sopimuksen loppumista.

Parhaiten vertailussa pärjäsivät suuret yritykset, kuten Intel, HP, Apple ja Hewlett Packard Enterprise, jotka saivat 71–75 pistettä sadasta. Toisaalta esimerkiksi merkittäviin toimijoihin kuuluva Amazon sai vain 32 pistettä. Huonoimmin pärjäsi taiwanilainen Larcan Precision, joka sai nolla pistettä.

Verrattuna kaksi vuotta sitten ilmestyneeseen samantyyppiseen raporttiin yritykset pärjäävät nyt kuitenkin paremmin.

”On rohkaisevaa, että yritykset ovat ryhtyneet puuttumaan pakkotyöhön. Mutta raportti osoittaa, että ponnisteluja on edistettävä alempana tuotantoketjussa, jotta haavoittuvia työntekijöitä voitaisiin todella suojella”, sanoo KnowTheChainin projektijohtaja Kilian Moote tiedotteessa (pdf).

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyötalousyhtiöt

Lue myös

Ilmakuva palmuöljyplantaasilta

Raportti: Neste ja muut suuryritykset käyttävät laittomasti tuotettua palmuöljyä

Indonesiassa raivataan suojeltuja sademetsiä palmuöljyplantaaseiksi. Laittomilla plantaaseilla tuotetuista öljypalmun hedelmistä valmistettua öljyä käyttävät monet tunnetut elintarvikejätit ja öljyfirmat, kertoo ympäristöjärjestöjen julkaisema tuore tutkimusraportti.
Kenkiä roikkumassa narulla

Selvitys: Työntekijän osuus lenkkariparin tuotantokustannuksista yhä pienempi – järjestöiltä moitteita urheiluvaatebrändeille

Urheilubrändit Nike ja Adidas saavat moitteita tuoreessa raportissa, jonka mukaan ne ja niiden sponsoroimat jalkapallojoukkueet vain rikastuvat samaan aikaan, kun alihankkijoiden tehtaiden ompelijat saavat surkeaa palkkaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.