Uutiset Yritysvastuu

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Tietokoneen näppäimistö
Elektroniikkayritysten pitää tehdä enemmän pakkotyön estämiseksi, vaaditaan tuoreessa raportissa. (Kuva: Hillary / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Maailman johtavat teknologia- ja elektroniikkayritykset ovat tehostaneet toimiaan pakkotyön estämiseksi tuotantoketjussaan. Niiden pitäisi kuitenkin yhä tehdä enemmän ilmiöön puuttumiseksi, todetaan tuoreessa selvityksessä (pdf).

Maailmassa arvioidaan olevan noin 24,9 miljoonaa pakkotyöläistä. Ongelma on yleinen etenkin Malesian elektroniikka-alalla, jonne palkataan usein siirtotyöläisiä. Yhdysvaltain ulkoministeriö on havainnut myös Kiinan maaksi, jossa elektroniikkaa saatetaan tuottaa pakkotyöllä.

Yrityksille ja sijoittajille pakkotyötietoutta välittävä KnowTheChain selvitti, miten johtavat teknologia- ja elektroniikkayritykset torjuvat pakkotyötä omassa tuotantoketjussaan. Se kävi läpi muun muassa yritysten verkkosivuja ja muuta julkista tietoa. Mukana oli 40 yritystä, joiden markkina-arvo on yhteensä noin neljä biljoonaa euroa.

Tulokset olivat ristiriitaisia. Useimmat yritykset ovat kyllä julkisesti sitoutuneet pakkotyön estämiseen ja esimerkiksi antavat työntekijöille siitä koulutusta. Monet kuitenkaan eivät kerro toimenpiteistään kovin selkeästi tai konkreettisesti.

Tutkijat tarkastelivat raportissa suuryritysten sitoutumista pakkotyön estämiseen, pakkotyön jäljitettävyyttä, osto- ja rekrytointikäytäntöjä, työntekijöiden mielipiteen huomioimista, monitorointia sekä oikaisukeinoja.

Parannettavaa on raportin mukaan etenkin työntekijöiden äänen huomioinnissa sekä rekrytointikäytännöissä. Suurin osa yrityksistä kieltää työntekijöiden rekrytointimaksut, mutta vain viidellä oli näyttöä siitä, että ne maksetaan takaisin, jos rikkomuksia tulee. Raportissa viitataan esimerkiksi The Guardian -lehden uutisoimaan tapaukseen Malesiassa, jossa nepalilaiset siirtotyöntekijät joutuivat maksamaan jopa yli 1 100 euron suuruisia rekrytointimaksuja ja joutuivat palauttamaan useiden kuukausien palkan, mikäli he ovat halunneet jättää työnsä ennen sopimuksen loppumista.

Parhaiten vertailussa pärjäsivät suuret yritykset, kuten Intel, HP, Apple ja Hewlett Packard Enterprise, jotka saivat 71–75 pistettä sadasta. Toisaalta esimerkiksi merkittäviin toimijoihin kuuluva Amazon sai vain 32 pistettä. Huonoimmin pärjäsi taiwanilainen Larcan Precision, joka sai nolla pistettä.

Verrattuna kaksi vuotta sitten ilmestyneeseen samantyyppiseen raporttiin yritykset pärjäävät nyt kuitenkin paremmin.

”On rohkaisevaa, että yritykset ovat ryhtyneet puuttumaan pakkotyöhön. Mutta raportti osoittaa, että ponnisteluja on edistettävä alempana tuotantoketjussa, jotta haavoittuvia työntekijöitä voitaisiin todella suojella”, sanoo KnowTheChainin projektijohtaja Kilian Moote tiedotteessa (pdf).

Yritysvastuu ihmisoikeudettyötalousyhtiöt

Lue myös

Sähköauton perä

Sähköautot yleistyvät, mutta niiden akkujen tuotantoon liittyy suuria ongelmia

Sähköautobuumin ansiosta akut ovat yhä kuumempi puheenaihe. Kaikki haluavat päästä osingoille tulevasta akkukakusta, Suomi mukaan lukien. Akkujen tekeminen vaatii kuitenkin huimia määriä raaka-aineita, joiden kaivaminen ei ole ongelmatonta, kirjoittaa Eetti ry:n tutkija Anna Härri.
Kannettavan tietokoneen näpäimistö ja näyttö

Suomalaiset maksaisivat eettisestä läppäristä 125 euroa enemmän – Ongelmana on, että tietoa tuotanto-olosuhteista ei ole tarjolla

Eettisen kaupan puolesta ry selvittää, miten voitaisiin valmistaa kannettava tietokone mahdollisimman vastuullisesti. Järjestön kyselytutkimuksen mukaan se kiinnostaa myös useimpia suomalaisia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.