Raportti: Talouskasvu ja ilmastonmuutostaistelu eivät sulje toisiaan pois | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Talouskasvu ja ilmastonmuutostaistelu eivät sulje toisiaan pois

Jopa 90 prosenttia tarvittavista hiilidioksidipäästöistä on mahdollista toteuttaa talouden kasvaessa samaan aikaan, mutta se vaatii suuria muutoksia, lupaa maailman johtajista koostuva paneeli.

Maailman ei tarvitse valita ilmastonmuutosta vastaan taistelemisen ja talouskasvun välillä, lupaa tuore raportti, jonka takana on 24 politiikan ja talouselämän johtajaa 19 maasta.

Mikäli sen suosituksia noudatetaan, jopa 90 prosenttia päästövähennystavoitteista on saavutettavissa vuoteen 2030 mennessä, siinä sanotaan.

Avainalueita ovat maankäyttö, kaupungit ja energia. Raportissa ehdotetaan esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tukemisen lopettamista, tiiviimpiä kaupunkeja ja parempaa joukkoliikennettä. Niihin investoimalla säästettäisiin myös rahaa ja luotaisiin työpaikkoja.

Esimerkiksi jos 12 prosenttia rappeutuneesta maasta korjataan, voidaan ruokkia 200 miljoonaa ihmistä ja lisätä viljelijöiden tuloja 31 miljardilla eurolla vuodessa. Uusiutuvaan energiaan siirtyminen, fossiilisten polttoaineiden tukemisen vähentäminen, energiatehokkuuden ja kaupunkien tiiviyden parantaminen lisäisivät investointitarpeita vain noin 210 miljardilla eurolla vuodessa, ja nekin olisi mahdollista kompensoida esimerkiksi pienempien polttoainekulujen ansiosta, raportissa laskeskellaan.

Raportti ilmestyy samaan aikaan YK:n New Yorkissa järjestettävän ilmastokokouksen kanssa. Tiistaina järjestettävä kokous ei ole osa virallista ilmastoneuvotteluprosessia, mutta se on ensimmäinen kerta Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen, kun valtioiden päämiehet kokoontuvat keskustelemaan ilmastonmuutoksesta.

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin järjestämästä kokouksesta odotetaan uusia rahoitus- ja päästövähennyssitoumuksia ja kansainvälisiä aloitteita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia