Uutiset Ympäristö

Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin

Luonnonsuojelujärjestö IUCN:n selvityksen mukaan maat, joissa maatalousmaata on vähän, väestö on riippuvaista luonnonvaroista ja kuivuuskausia on usein, ovat muita konfliktiherkempiä.
Gorilla makuuasennossa lähikuvassa.
Konfliktit uhkaavat muun muassa idängorillojen elämää. (Kuva: Hans de Bisschop / CC BY-NC-ND 2.0)

Maat, joissa on pulaa tietyistä tärkeistä luonnonvaroista, kuten maatalousmaasta ja vedestä, ovat muita maita herkempiä konflikteille. Siksi luonnonvarojen parempi hallinta ja suojelu voisi helpottaa rauhan rakentamista ja ylläpitoa, summaa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) tuore raportti (pdf).

Raportissa analysoidaan yli 85 000:ta konfliktitapahtumaa viimeisen 30 vuoden ajalta tutkimuskirjallisuuden ja uusien analyysien avulla. Tutkijat tarkastelivat, miten saatavilla oleva viljelymaa, kuivuuskausien yleisyys sekä maaseutuväestön osuus koko väestöstä korreloivat konfliktiherkkyyden kanssa.

Tulosten mukaan ne maat, joissa maatalousmaata on vähän tai se tuottaa huonosti, väestö on riippuvaista luonnonvaroista ja kuivuuskausia on usein, ovat muita konfliktiherkempiä.

Tutkijat ovat pitkään pohtineet, kuinka suora yhteys ympäristöongelmilla ja etenkin ilmastonmuutoksella on konflikteihin. Esimerkiksi Syyrian sodan on arveltu saaneen yhden kipinän pitkään jatkuneesta kuivuuskaudesta, joskin asiasta on monenlaisia mielipiteitä.

IUCN:n raportin mukaan luonnonvarojen ja konfliktien suhde on moninainen. Luonnon tuhoutuminen liittyy vahvasti konfliktin riskin kasvuun. Esimerkiksi villieläinten ja puun kestämätön käyttö voi rahoittaa konfliktia, samoin valtioiden aseelliset toimet luonnon suojelemiseksi. Myös ilmastonmuutoksen on arveltu lisäävän konfliktin riskiä, joskin tutkijat ovat tästä erimielisiä.

Esimerkiksi Tšadjärven alueella käynnissä olevaan konfliktiin vaikuttavat raportin mukaan monet tekijät, kuten työttömyys, hallituksen heikko läsnäolo, köyhyys ja väestönkasvu. Tämä kaikki lisää kilpailua luonnonvaroista ja lisää jännitteitä paimentolaisten, viljelijöiden ja kalastajien välillä.

Raportissa tarkastellaan myös sitä, miten konfliktit vaikuttavat luontoon. Konfliktien seurauksena villieläimiä kuolee, suojelutoimia joudutaan keskeyttämään ja ekosysteemejä tuhoutuu joko sotataktiikan vuoksi tai ylipäätään konfliktin seurauksena.

Raportissa suositellaan luonnonvarojen hallinnan vahvistamista esimerkiksi harjoittamalla osallistavaa päätöksentekoa, vahvistamalla läpinäkyvyyttä, parantamalla ympäristönsuojelijoiden turvallisuutta ja tunnustamalla alkuperäiskansojen ja naisten oikeudet.

”Tutkimuksen mukaan luonnonvarojen suojelu, ennallistaminen ja kestävä hallinta voivat vähentää konflikteihin johtavia paineita parantamalla maan tuottavuutta ja olosuhteita. Ympäristön pilaantumisen ja ilmastonmuutoksen kiihtyessä on yhä tärkeämpää ottaa huomioon konfliktien ja luonnon väliset yhteydet turvallisuus-, kehitys- ja ympäristöpolitiikassa”, sanoo järjestön pääekonomisti Juha Siikamäki tiedotteessa.

Ympäristö konfliktikonfliktinratkaisuturvallisuusympäristöbiodiversiteettiilmastonmuutossuojelu

Lue myös

Puita vuoren edustalla.

Öljy-yhtiöt Afrikan luonnonpuistojen kimpussa

Koska öljy-yhtiöiden on pakko turvautua yhä kalliimpiin etsintöihin erittäin syvällä meren pohjassa, ne hyökkäävät viimeiselle vedenpinnan yläpuolelle jäävälle rintamalle, missä kulut ovat viellä alhaisemmat: Afrikan luonnonpuistoihin ja makean veden varantoihin, kirjoittaa François Misser.
Poroja sulaneen lumen keskellä.

Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön tuore raportti tarkastelee muun muassa inarinsaamelaisia, jotka tuottavat itse noin 70 prosenttia ruuastaan. Alkuperäiskansojen ruokajärjestelmät saattavat kuitenkin kadota lähivuosina, raportti ennustaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä