Raportti: Jopa puolet pakolaislapsista ei käynyt viime vuonna koulua – Koronapandemia voi estää monien paluun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Jopa puolet pakolaislapsista ei käynyt viime vuonna koulua – Koronapandemia voi estää monien paluun

Etenkin pakolaistytöt saattavat jättää palaamatta kouluun, kun ne avataan koronapandemian jäljiltä, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö.

Koulutyttöjen reppujen kera pakolaisleirillä

Lähes puolet pakolaislapsista ei käy koulua, kertoo UNHCR. Kuvassa tyttöjä Za'atarin pakolaisleirillä Jordaniassa vuonna 2018. Kuva: Christopher Herwig / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Koronavirus on vaikeuttanut lasten koulunkäyntiä merkittävästi, mutta erityisen heikossa asemassa ovat pakolaislapset, jotka jo ennen pandemiaa olivat kaksi kertaa todennäköisemmin poissa koulusta kuin muut lapset, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) tuoreessa raportissaan pakolaislasten koulutuksesta.

Raportin tiedot perustuvat viime vuoden lukuihin 12 maassa. Yhteensä näissä maissa elää yli puolet maailman pakolaisista eli kotimaansa rajojen ulkopuolelle paenneista.

12 maan lapsista noin 1,8 miljoonaa, 48 prosenttia, ei käy koulua, raportissa kerrotaan.

77 prosenttia aloittaa kyllä alakoulun, mutta vain 31 prosenttia jatkaa yläkoulussa ja lukiossa. Korkeakouluun päätyy vain kolme prosenttia.

Luvut ovat kaukana muusta maailmasta, sillä ala-asteen käy nykyisin lähes 90 prosenttia maailman lapsista ja toisen asteenkin aloittaa ainakin kaksi kolmasosaa.

Pakolaisten koulutusluvuissa on viime vuosina tapahtunut edistystä, mutta koronaviruspandemia uhkaa tehdä kehityksen tyhjäksi, raportissa varoitetaan.

85 prosenttia maailman pakolaisista asuu kehitysmaissa, eikä heillä usein ole mahdollisuuksia käyttää etäopetuksessa tarvittavia matkapuhelimia, tabletteja, kannettavia tietokoneita, verkkoyhteyksiä tai edes radioita.

UNHCR on huolissaan etenkin tyttöjen koulutuksesta, sillä pakolaistytöillä on jo nyt heikommat mahdollisuudet saada koulutusta. Koronapandemian vuoksi pelkona on, että jopa puolet yläkoulua käyneistä pakolaistytöistä ei enää palaa kouluun, kun ne jälleen aukeavat.

 ”Olen erityisen huolissani pakolaistyttöjen tilanteesta. Koulutus on ihmisoikeus – mutta pakolaistytöillä on myös oikeus perusturvaan ja toimeentuloon, joita koulutus tuottaa. Kansainvälisellä yhteisöllä ei yksinkertaisesti ole varaa jättää heitä vaille koulutuksen suomia mahdollisuuksia”, sanoo YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi tiedotteessa.

Raportissa vaaditaan hallituksia ja muita toimijoita vahvistamaan maiden koulutusjärjestelmiä, luomaan koulutusohjelmia ja turvaamaan opetuksen rahoituksen.

Raportissa tarkastellut maat olivat Tšad, Etiopia, Irak, Jordania, Kenia, Libanon, Pakistan, Ruanda, Etelä-Sudan, Tansania, Turkki ja Uganda.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia