Raportti: Biopolttoaine ei ratkaise lentokoneliikenteen ongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Biopolttoaine ei ratkaise lentokoneliikenteen ongelmia

Amerikkalaistutkijoilta löytyy kovaa kritiikkiä suomalaisen Neste Oilin lobbauksesta Yhdysvaltain biopolttoainesäädösten heikentämiseksi.

Lentoyhtiöiden innostuksella käyttää biopolttoainetta päästövähennysten ja imagonrakennuksen välineenä voi olla vakavat seuraukset niin ihmisten kuin ympäristönkin kannalta, varoittaa yhdysvaltalainen Oakland Institute.

Ajatushautomon tuoreen raportin mukaan biopolttoaine on tuotantovaikutuksiltaan liian tuhoisaa, liian kallista ja sitä on saatavilla liian vähän, jotta sitä voitaisiin uskottavasti edes hyödyntää.

Biopolttoaineet on yksi merkittävimpiä ehdotuksia, jolla kansainvälinen ilmailuteollisuus on ilmoittanut vähentävänsä hiilidioksidipäästöjä 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Yhtiöt ovat ehdottaneet myös käytetyn ruokaöljyn, kuten pikaruokaloiden käyttämän ranskanperunoiden paistoöljyn, kierrättämistä lentokoneliikenteeseen.

Jotta ilmailualan päästövähennystavoitteet saavutettaisiin, biopolttoaineita pitäisi tuottaa seitsemän kertaa enemmän kuin ensimmäisen sukupolven biopolttoaineita tällä hetkellä tuotetaan, Oakland Institute arvioi. Raportin mukaan määrä olisi noin 13,6 miljoonaa barrelia eli yli kaksi miljoonaa kuutiometriä biopolttoainetta päivässä.

Kuitenkin jo nykyinen biopolttoainetuotanto vie tilaa tärkeiltä ruokakasveilta ja aiheuttaa ongelmia biodiversiteetille ja köyhien maanviljelijöiden oikeuksille kehitysmaissa, raportissa muistutetaan.

Samalla käytetyn ruokaöljyn valjastaminen lentoliikenteeseen on mittasuhteiltaan liian pientä, sillä pelkästään esimerkiksi Yhdysvaltojen tuottamalla ruokaöljyllä koneita pidettäisiin ilmassa maassa alle kolme päivää vuodessa.

"Mikään lentoyhtiö ei voi tosissaan harkita ruokaöljyä tienä kestävyyteen", Oakland Instituten tiedotteessa todetaan.

Kovaa kritiikkiä Neste Oilille

Raportin kirjoittajat nostavat erityisen kritiikin kohteeksi myös suomalaisen Neste Oilin, joka on ilmoittanut tavoittelevansa markkinajohtajan asemaa lentokonebiodieselin tuotannossa. Instituutti tuomitsee erityisesti yhtiön päätöksen valita kustannustehokas, mutta ympäristölle moninkertaisesti vahingollisempi Kaakkois-Aasian palmuöljy kilpailuvaltikseen kansainvälisillä markkinoilla.

Raportin mukaan palmuöljy on ympäristöllisesti "painajainen", sillä se on itsessään vastuussa 10 prosentista Malesian ja Indonesian viime vuosien metsien häviämisestä viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

Samalla Neste on palkannut avukseen merkittäviä yhdysvaltalaisia lobbareita, joiden selviä kädenjälkiä Oakland Institute näkee Yhdysvaltojen ympäristövirasto EPA:n viimeisimmissä päätöksissä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia