Uutiset Biopolttoaineet

Bioenergiaa pussi kerrallaan

Saksalainen Katrin Puezin on kehittänyt bioenergiainnovaation Afrikkaa varten.
(Kuva: Jonathan Gross / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- Saksalaisen keksijän Katrin Puezin nerokkaassa bioenergiainnovaatiossa yhdistyvät puhdas energia ja sosiaalinen yrittäminen.

Puezin kehittämässä järjestelmässä ihmiset tuottavat käyttöenergiansa suurissa biokaasutankeissa, joista kaasu tankataan (B)packeihin. (B)pack on puolitoista metriä leveä, selässä kannettava tyynynmuotoinen reppu, jolla kaasu kuljetetaan kotiin ja tankataan biokaasukeittimeen.

Puezin bioenergiakiinnostus heräsi Hohenheimin yliopistossa Saksassa. Hän oivalsi pian keksintönsä soveltuvan nimenomaan Afrikkaan, jossa tarve edulliselle ja puhtaalle ruuanvalmistukseen tarkoitetulle energialle on suuri. Varsinaisen bioenergiaprojektin hän käynnisti kaksi vuotta sitten Addis Abeban yliopistossa Etiopiassa.

Lehmälannasta puhdasta energiaa

Yksi hankkeen hyötyjistä on 32-vuotias Zenebech Alemayehu, pienen pojan yksinhuoltajaäiti. Alemayehulla on oma noin viisimetrinen muovitankki eli hän on yksi biokaasuyrittäjistä, (B)entrepreneur, kuten Puez heitä kutsuu.

"Olen uhrannut tähän paljon", Alemayehu sanoo, ja sytyttää tulitikulla tankista metalliputkea pitkin virtaavan kaasun. Se palaa sinisellä liekillä. Hän koskettaa sormellaan huuliaan ja sitten liekkiä kuin suudellen. "Kun näen tämän toimivan olen onnellinen ja motivaationi kasvaa entisestään."

Puhuessaan uhrauksista Zenebech Alemayehu on tosissaan. Koko paketti – biokaasutankki, kaksi kuljetussäkkiä ja keitin – maksavat noin 600 Yhdysvaltain dollarin verran. Etiopialaiselle yksinhuoltajalle se on suuri summa.

Itse tuotanto on sen sijaan edullista. Biokaasun lähteiksi kelpaavat helposti saatavilla olevat aineet: ruuantähteet tai eläinten ja ihmisten jätökset. Zenebech Alemayehu käyttää lehmänlantaa, jota hänellä on varastossa kasapäin.

Tavoitteena itsenäinen selviytyminen

Biokaasun edut ovat kiistattomia. Perinteinen avotulella keittäminen tuottaa savua ja pienhiukkasia. Lisäksi puiden kerääminen syrjäseuduilla ja esimerkiksi pakolaisleireillä on naisille hyvin vaarallista työtä. Puunkeruuretkillään etäälle asutuksesta joutuvat naiset ovat vaarassa joutua raiskatuksi.

Katrin Puez sanoo, että bioenergian saatavuuden parantaminen on vain yksi hänen tavoitteistaan. Toinen liittyy ihmisten selviytymiseen ilman apua.

"Haluan osoittaa, että biokaasun tuotanto ja myynti on mahdollista ilman avustuksia. Kyse ei ole vain rahasta, kysymys on myös ihmisten ylpeydestä. Miksi meidän täytyy saada auttaa ja tukea silloinkin, kun siihen ei ole tarvetta?"

Biopolttoaineet kehitysenergiauusiutuva energia Etiopia Suomen IPS

Kommentit

Lähettänyt Hannes Mäntyranta (ei varmistettu) 8.4.2016 - 12:48

Hei, onkohan missään julkaistu tästä asiasta mitään englanniksi?

Lähettänyt Teija Laakso 8.4.2016 - 15:10

In reply to by Hannes Mäntyranta (ei varmistettu)

Hei

Kyseessä on Suomen IPS:n kääntämä juttu, alkuperäinen täällä: http://www.ipsnews.net/2016/03/benefits-of-backpack-biogas/

Lue myös

"EU puhkaisi biopolttoainekuplan"

Euroopan parlamentin päätös asettaa rajat ruokakasveista valmistettujen biopolttoaineiden käytölle.

Järjestöt pettyivät meppien biopolttoainelinjaukseen

Parlamentin asettama rajoitus ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen biopolttoaineongelmien ratkaisemiseksi, sanovat järjestöt.

Intia ja Kiina ahmivat palmuöljyä

Palmuöljyn halpuus houkuttaa ja ympäristöhaitat unohtuvat Etelä-Aasiassa ja Kiinassa, kirjoittaa Sudeshna Sarkar.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset