Uutiset Biopolttoaineet

Bioenergiaa pussi kerrallaan

Saksalainen Katrin Puezin on kehittänyt bioenergiainnovaation Afrikkaa varten.
(Kuva: Jonathan Gross / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- Saksalaisen keksijän Katrin Puezin nerokkaassa bioenergiainnovaatiossa yhdistyvät puhdas energia ja sosiaalinen yrittäminen.

Puezin kehittämässä järjestelmässä ihmiset tuottavat käyttöenergiansa suurissa biokaasutankeissa, joista kaasu tankataan (B)packeihin. (B)pack on puolitoista metriä leveä, selässä kannettava tyynynmuotoinen reppu, jolla kaasu kuljetetaan kotiin ja tankataan biokaasukeittimeen.

Puezin bioenergiakiinnostus heräsi Hohenheimin yliopistossa Saksassa. Hän oivalsi pian keksintönsä soveltuvan nimenomaan Afrikkaan, jossa tarve edulliselle ja puhtaalle ruuanvalmistukseen tarkoitetulle energialle on suuri. Varsinaisen bioenergiaprojektin hän käynnisti kaksi vuotta sitten Addis Abeban yliopistossa Etiopiassa.

Lehmälannasta puhdasta energiaa

Yksi hankkeen hyötyjistä on 32-vuotias Zenebech Alemayehu, pienen pojan yksinhuoltajaäiti. Alemayehulla on oma noin viisimetrinen muovitankki eli hän on yksi biokaasuyrittäjistä, (B)entrepreneur, kuten Puez heitä kutsuu.

"Olen uhrannut tähän paljon", Alemayehu sanoo, ja sytyttää tulitikulla tankista metalliputkea pitkin virtaavan kaasun. Se palaa sinisellä liekillä. Hän koskettaa sormellaan huuliaan ja sitten liekkiä kuin suudellen. "Kun näen tämän toimivan olen onnellinen ja motivaationi kasvaa entisestään."

Puhuessaan uhrauksista Zenebech Alemayehu on tosissaan. Koko paketti – biokaasutankki, kaksi kuljetussäkkiä ja keitin – maksavat noin 600 Yhdysvaltain dollarin verran. Etiopialaiselle yksinhuoltajalle se on suuri summa.

Itse tuotanto on sen sijaan edullista. Biokaasun lähteiksi kelpaavat helposti saatavilla olevat aineet: ruuantähteet tai eläinten ja ihmisten jätökset. Zenebech Alemayehu käyttää lehmänlantaa, jota hänellä on varastossa kasapäin.

Tavoitteena itsenäinen selviytyminen

Biokaasun edut ovat kiistattomia. Perinteinen avotulella keittäminen tuottaa savua ja pienhiukkasia. Lisäksi puiden kerääminen syrjäseuduilla ja esimerkiksi pakolaisleireillä on naisille hyvin vaarallista työtä. Puunkeruuretkillään etäälle asutuksesta joutuvat naiset ovat vaarassa joutua raiskatuksi.

Katrin Puez sanoo, että bioenergian saatavuuden parantaminen on vain yksi hänen tavoitteistaan. Toinen liittyy ihmisten selviytymiseen ilman apua.

"Haluan osoittaa, että biokaasun tuotanto ja myynti on mahdollista ilman avustuksia. Kyse ei ole vain rahasta, kysymys on myös ihmisten ylpeydestä. Miksi meidän täytyy saada auttaa ja tukea silloinkin, kun siihen ei ole tarvetta?"

Biopolttoaineet kehitysenergiauusiutuva energia Etiopia Suomen IPS

Kommentit

Lähettänyt Hannes Mäntyranta (ei varmistettu) 8.4.2016 - 12:48

Hei, onkohan missään julkaistu tästä asiasta mitään englanniksi?

Lähettänyt Teija Laakso 8.4.2016 - 15:10

In reply to by Hannes Mäntyranta (ei varmistettu)

Hei

Kyseessä on Suomen IPS:n kääntämä juttu, alkuperäinen täällä: http://www.ipsnews.net/2016/03/benefits-of-backpack-biogas/

Lue myös

"EU puhkaisi biopolttoainekuplan"

Euroopan parlamentin päätös asettaa rajat ruokakasveista valmistettujen biopolttoaineiden käytölle.

Järjestöt pettyivät meppien biopolttoainelinjaukseen

Parlamentin asettama rajoitus ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen biopolttoaineongelmien ratkaisemiseksi, sanovat järjestöt.

Intia ja Kiina ahmivat palmuöljyä

Palmuöljyn halpuus houkuttaa ja ympäristöhaitat unohtuvat Etelä-Aasiassa ja Kiinassa, kirjoittaa Sudeshna Sarkar.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.
Kolumbian lippu ja talojen raunioita

YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit

Kolumbiassa tapettiin viime vuonna enemmän ihmisoikeusaktivisteja kuin missään muualla. Etenkin etnisten ryhmien ja alkuperäiskansojen ryhmät ovat tulilinjalla.
Autiotalo maantien laidassa

Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?

Eurooppa-vetoiseen maailmantalouteen integroituminen, onnekas ajoitus ja osittain sattumanvaraiset tapahtumat – siinä syitä köyhän Suomen vaurastumiseen, listaa aiheesta kirjan toimittanut emeritusprofessori Juhani Koponen.

Tuoreimmat

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”
Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin