Rahalähetysten katkaisu kurittaa Somaliaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahalähetysten katkaisu kurittaa Somaliaa

Yhdysvaltalaispankki ilmoitti lopettavansa yhteistyön somalialaisten rahanlähetysoperaattorien kanssa rahanpesusäädösten vuoksi.

Miljoonien somalien toimeentulon pelätään olevan vaarassa yhdysvaltalaisen pankin Merchants Bankin ilmoitettua lopettavansa yhteistyön somalien rahanlähetysoperaattorien kanssa.

Pankki oli asettanut viimeiseksi rahanlähetyspäiväksi viime perjantain, ja lauantaina kaikki somalien rahalähetysoperaattorit joutuivat sulkemaan vähintään suurimman osan konttoreistaan, kertoo avustusjärjestö Oxfam.

Järjestöt kritisoivat päätöstä jo etukäteen katastrofaaliseksi. Somalian asukkaiden arvellaan saavan vuosittain ulkomailla asuvilta somaleilta jopa 1,6 miljardia dollaria, eli noin 1,4 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin maan saama katastrofi- ja kehitysapu yhteensä. Sisällissodan takia käytännössä romahtaneessa valtiossa noin 40 prosenttia väestöstä saa rahalähetyksiä ulkomailta. Maassa ei ole toimivaa pankkijärjestelmää eikä juuri muitakaan peruspalveluita.

Noin 20 prosenttia Somalian saamista rahalähetyksistä tulee Yhdysvalloista, jossa monet pankit ovat jo aiemmin lopettaneet rahansiirtopalvelut pelätessään rahan valuvan terroristeille. Isossa-Britanniassa yhteistyön lopetti vuonna 2013 Barclays ja Suomessa Nordea.

Nyt saman päätöksen teki myös Merchants Bank, jonka on arvioitu käsittelevän noin 60–80 prosenttia Yhdysvaltain somalien rahalähetyksistä. Pankin mukaan palveluiden lopettamisen taustalla on valtiovarainministeriön alaisen viraston kehotus noudattaa paremmin rahanpesun vastaisia säädöksiä.

Oxfamin mukaan useimmilla somalien rahalähetysoperaattoreilla on edelleen käytössään paikallinen pankki, jonka kautta rahaa voi lähettää. Nämä pystyvät kuitenkin käsittelemään vain 20 prosenttia somalien rahansiirroista.

Myös Somalian hallitus varoitti BBC:n mukaan, että rahansiirtopalveluiden pysäyttäminen saattaa lisätä esimerkiksi mustan pörssin markkinoita, vaarantaa maan vakauden ja miljoonien somalien hyvinvoinnin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia