Pöyry konsultista insinööriksi kiistellyssä patohankkeessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pöyry konsultista insinööriksi kiistellyssä patohankkeessa

Kiistanalaista patohanketta suositellut Pöyry on ilmoittanut toimivansa nyt myös projektin insinöörinä.

Konsunlttiyhtiö Pöyry on ilmoittanut tiedotteessaan toimivansa nyt Laosin vesivoimahankkeen insinöörinä. Yritys vastaa kahdeksanvuotisen hankkeen aikana projektin suunnittelun ja rakentamisen valvonnasta.

Patohanketta vastustaneet järjestöt ovat tyrmistyneitä Pöyryn ilmoituksesta, sillä yhtiö teki Laosin hallitukselle patohanketta puoltaneen konsulttityön.

"Ensin yhtiö tekee kiistellyn ja tasoltaan heikon selvityksen, jota se kutsuu riippumattomaksi ja joka tukee padon nopeaa rakentamista. Sen jälkeen yhtiö palkitaan kahdeksanvuotisella sopimuksella Xayaburin padon rakentamiseksi. Yhtiön uskottavuus on mennyttä", sanoo Maan ystävien Otto Bruun.

Kriitikot muun muassa ympäristöjärjestöjen sekä naapurimaiden hallituksissa ovat pitäneet Pöyryn selvitystä riittämättömänä ja pelkäävät padon aiheuttavan merkittävää haittaa alueen luonnolle ja ihmisille.

Pöyryn Energia- ja liiketoimintaryhmän johtaja Ari Asikainen vakuuttaa, että vesivoimalasta on hyötyä alueen ihmisille. "Padon käyttöikä voi olla jopa sata vuotta, ja tänä aikana se tuottaa kohtuuhintaista puhdasta uusiutuvaa energiaa Laosille ja Thaimaalle, korvaa fossiilisia polttoaineita, parantaa energian saatavuuden luotettavuutta ja auttaa Laosia kehittymään", Asikainen sanoo yrityksen tiedotteessa.

Kuun alussa Siemenpuu-yhdistyksen järjestämässä patohanketta käsittelevässä seminaarissa Mekongin alueella työskennellyt tutkija Juha Sarkkula kertoi alueella olevan tällä hetkellä vesivoimabuumi. Sarkkulan mukaan Xayaburin pato tulee näyttämään suuntaa myös alueelle suunnitelluille useille muille padoille.

Pöyryn Laosille tekemästä selvityksestä on nostettu kanne työ- ja elinkeinoministeriöön, joka on ministeriön käsiteltävä paraikaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia