Uutiset Koronavirus

Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”

Tänään julkaistun avoimen kirjeen mukaan koronapandemia on valtava haaste demokratian kannalta, sillä sen varjolla monet johtajat yrittävät heikentää demokratiaa. ”Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä”, vetoaa International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora.
Temppelin raunioituneita pylväitä
Koronavirus uhkaa demokratiaa, varoitetaan avoimessa kirjeessä. (Kuva: Lucas Macromini / CC BY-NC 2.0)

Ihmisten perusvapaudet kaikkialla ovat uhattuina, koska hallitukset käyttävät koronakriisiä hyväkseen pönkittääkseen omaa valtaansa, varoitetaan tänään julkaistussa järjestöjen, poliitikkojen ja muiden toimijoiden avoimessa kirjeessä.

Koronapandemian vuoksi monet valtiot ovat ottaneet käyttöön hätätilalainsäädäntöä, jonka avulla rajoitetaan ihmisoikeuksia ja lisätään valtion tarkkailua. Monissa maissa se on tehty ilman parlamentaarista valvontaa ja jättäen huomiotta juridiset rajoitukset sekä aikarajat, kirjeessä kritisoidaan.

”Parlamentteja sivuutetaan, toimittajia pidätetään ja häiritään, vähemmistöjä pidetään syntipukkeina ja haavoittuvimmat väestönosat kohtaavat hälyttäviä uusia vaaroja, kun taloudellinen eristys runtelee yhteiskunnan rakenteita kaikkialla”, kirjeessä todetaan.

Samalla autoritaariset hallinnot käyttävät koronaa hyväkseen heikentääkseen demokratiaa ja sen avulla saavutettuja edistysaskeleita, kirjeessä todetaan.

Allekirjoittajien mukaan ei ole yllättävää, että autoritaariset valtiot käyttävät kriisiä hyväkseen hiljentääkseen kriitikot ja kiristääkseen otettaan vallasta. Huolta herättää kuitenkin myös se, että demokraattisesti valitut hallitukset ovat rajoittaneet ihmisoikeuksia kyseenalaisin keinoin.

Kirjeen taustalla ovat ruotsalainen demokratiainstituutti International IDEA sekä yhdysvaltalainen National Endowment for Democracy. Allekirjoittajia on yli 500, muun muassa 73 demokratiainstituutiota, 13 Nobel-palkittua ja 62 entistä valtion ja hallituksen johtajaa.

Suomesta kirjeen ovat allekirjoittaneet demokratia-alan kehitysyhteistyötä tekevä Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo ry sekä europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

Kansainvälisiin allekirjoittajiin kuuluu muun muassa rauhannobelisteja: Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk, Kolumbian entinen presidentti Juan Manuel Santos sekä Puolan entinen presidentti ja solidaarisuusliikkeen johtaja Lech Wałęsa. Kirjeen ovat allekirjoittaneet myös esimerkiksi Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright ja näyttelijä Richard Gere.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin nostaneet esiin huolen koronaviruksen vaikutuksista demokratiaan, sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin. Ympäri maailman on raportoitu esimerkiksi poliisin väkivallasta, joka on kohdistunut etenkin haavoittuvassa asemassa oleviin ja vähemmistöjen edustajiin.

Kirjeen tarkoituksena on kerätä lisätukea demokratialle.

”Nyt on aika, jona meidän kaikkien pitää puolustaa demokratiaa. Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä. Emme salli autoritaaristen johtajien käyttää tätä tai muita kriisejä valtansa lisäämiseen ja oikeuksiemme vähentämiseen. Meidän pitää puolustaa demokratiaa niin vaaliuurnilla, mediassa kuin kaduillakin. Siitä tässä kirjeessä on kyse”, sanoo International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora tiedotteessa.

DemokratiaKoronavirus aktivismidemokratiaetiikka & arvokeskusteluhallintokansalaisyhteiskuntalaki Demo ry

Lue myös

Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
Kaksi naista tarkastelee tomaatteja torilla.

Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea

Malawi ei ole siirtynyt koronaeristykseen, koska oikeusistuin päätti, että valtion pitää toimittaa ensin tukea köyhille. Sitä ei ole vielä tehty. Nyt osa malawilaisista uskoo, ettei sulkua tulekaan, osa taas uskoo, että sulku on keino siirtää heinäkuun vaaleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat