Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”

Tänään julkaistun avoimen kirjeen mukaan koronapandemia on valtava haaste demokratian kannalta, sillä sen varjolla monet johtajat yrittävät heikentää demokratiaa. ”Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä”, vetoaa International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora.

Temppelin raunioituneita pylväitä

Koronavirus uhkaa demokratiaa, varoitetaan avoimessa kirjeessä. Kuva: Lucas Macromini / CC BY-NC 2.0.

Ihmisten perusvapaudet kaikkialla ovat uhattuina, koska hallitukset käyttävät koronakriisiä hyväkseen pönkittääkseen omaa valtaansa, varoitetaan tänään julkaistussa järjestöjen, poliitikkojen ja muiden toimijoiden avoimessa kirjeessä.

Koronapandemian vuoksi monet valtiot ovat ottaneet käyttöön hätätilalainsäädäntöä, jonka avulla rajoitetaan ihmisoikeuksia ja lisätään valtion tarkkailua. Monissa maissa se on tehty ilman parlamentaarista valvontaa ja jättäen huomiotta juridiset rajoitukset sekä aikarajat, kirjeessä kritisoidaan.

”Parlamentteja sivuutetaan, toimittajia pidätetään ja häiritään, vähemmistöjä pidetään syntipukkeina ja haavoittuvimmat väestönosat kohtaavat hälyttäviä uusia vaaroja, kun taloudellinen eristys runtelee yhteiskunnan rakenteita kaikkialla”, kirjeessä todetaan.

Samalla autoritaariset hallinnot käyttävät koronaa hyväkseen heikentääkseen demokratiaa ja sen avulla saavutettuja edistysaskeleita, kirjeessä todetaan.

Allekirjoittajien mukaan ei ole yllättävää, että autoritaariset valtiot käyttävät kriisiä hyväkseen hiljentääkseen kriitikot ja kiristääkseen otettaan vallasta. Huolta herättää kuitenkin myös se, että demokraattisesti valitut hallitukset ovat rajoittaneet ihmisoikeuksia kyseenalaisin keinoin.

Kirjeen taustalla ovat ruotsalainen demokratiainstituutti International IDEA sekä yhdysvaltalainen National Endowment for Democracy. Allekirjoittajia on yli 500, muun muassa 73 demokratiainstituutiota, 13 Nobel-palkittua ja 62 entistä valtion ja hallituksen johtajaa.

Suomesta kirjeen ovat allekirjoittaneet demokratia-alan kehitysyhteistyötä tekevä Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo ry sekä europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

Kansainvälisiin allekirjoittajiin kuuluu muun muassa rauhannobelisteja: Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk, Kolumbian entinen presidentti Juan Manuel Santos sekä Puolan entinen presidentti ja solidaarisuusliikkeen johtaja Lech Wałęsa. Kirjeen ovat allekirjoittaneet myös esimerkiksi Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright ja näyttelijä Richard Gere.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin nostaneet esiin huolen koronaviruksen vaikutuksista demokratiaan, sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin. Ympäri maailman on raportoitu esimerkiksi poliisin väkivallasta, joka on kohdistunut etenkin haavoittuvassa asemassa oleviin ja vähemmistöjen edustajiin.

Kirjeen tarkoituksena on kerätä lisätukea demokratialle.

”Nyt on aika, jona meidän kaikkien pitää puolustaa demokratiaa. Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä. Emme salli autoritaaristen johtajien käyttää tätä tai muita kriisejä valtansa lisäämiseen ja oikeuksiemme vähentämiseen. Meidän pitää puolustaa demokratiaa niin vaaliuurnilla, mediassa kuin kaduillakin. Siitä tässä kirjeessä on kyse”, sanoo International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia