Uutiset Koronaviruspandemia

Poliitikot, nobelistit ja järjestöt vetoavat demokratian puolesta: ”Autoritaariset johtajat käyttävät koronakriisiä hyväkseen”

Tänään julkaistun avoimen kirjeen mukaan koronapandemia on valtava haaste demokratian kannalta, sillä sen varjolla monet johtajat yrittävät heikentää demokratiaa. ”Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä”, vetoaa International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora.
Temppelin raunioituneita pylväitä
Koronavirus uhkaa demokratiaa, varoitetaan avoimessa kirjeessä. (Kuva: Lucas Macromini / CC BY-NC 2.0)

Ihmisten perusvapaudet kaikkialla ovat uhattuina, koska hallitukset käyttävät koronakriisiä hyväkseen pönkittääkseen omaa valtaansa, varoitetaan tänään julkaistussa järjestöjen, poliitikkojen ja muiden toimijoiden avoimessa kirjeessä.

Koronapandemian vuoksi monet valtiot ovat ottaneet käyttöön hätätilalainsäädäntöä, jonka avulla rajoitetaan ihmisoikeuksia ja lisätään valtion tarkkailua. Monissa maissa se on tehty ilman parlamentaarista valvontaa ja jättäen huomiotta juridiset rajoitukset sekä aikarajat, kirjeessä kritisoidaan.

”Parlamentteja sivuutetaan, toimittajia pidätetään ja häiritään, vähemmistöjä pidetään syntipukkeina ja haavoittuvimmat väestönosat kohtaavat hälyttäviä uusia vaaroja, kun taloudellinen eristys runtelee yhteiskunnan rakenteita kaikkialla”, kirjeessä todetaan.

Samalla autoritaariset hallinnot käyttävät koronaa hyväkseen heikentääkseen demokratiaa ja sen avulla saavutettuja edistysaskeleita, kirjeessä todetaan.

Allekirjoittajien mukaan ei ole yllättävää, että autoritaariset valtiot käyttävät kriisiä hyväkseen hiljentääkseen kriitikot ja kiristääkseen otettaan vallasta. Huolta herättää kuitenkin myös se, että demokraattisesti valitut hallitukset ovat rajoittaneet ihmisoikeuksia kyseenalaisin keinoin.

Kirjeen taustalla ovat ruotsalainen demokratiainstituutti International IDEA sekä yhdysvaltalainen National Endowment for Democracy. Allekirjoittajia on yli 500, muun muassa 73 demokratiainstituutiota, 13 Nobel-palkittua ja 62 entistä valtion ja hallituksen johtajaa.

Suomesta kirjeen ovat allekirjoittaneet demokratia-alan kehitysyhteistyötä tekevä Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö – Demo ry sekä europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

Kansainvälisiin allekirjoittajiin kuuluu muun muassa rauhannobelisteja: Etelä-Afrikan entinen presidentti F.W. de Klerk, Kolumbian entinen presidentti Juan Manuel Santos sekä Puolan entinen presidentti ja solidaarisuusliikkeen johtaja Lech Wałęsa. Kirjeen ovat allekirjoittaneet myös esimerkiksi Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright ja näyttelijä Richard Gere.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat aiemmin nostaneet esiin huolen koronaviruksen vaikutuksista demokratiaan, sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin. Ympäri maailman on raportoitu esimerkiksi poliisin väkivallasta, joka on kohdistunut etenkin haavoittuvassa asemassa oleviin ja vähemmistöjen edustajiin.

Kirjeen tarkoituksena on kerätä lisätukea demokratialle.

”Nyt on aika, jona meidän kaikkien pitää puolustaa demokratiaa. Meidän on tehtävä selväksi kaikille, mitä on pelissä. Emme salli autoritaaristen johtajien käyttää tätä tai muita kriisejä valtansa lisäämiseen ja oikeuksiemme vähentämiseen. Meidän pitää puolustaa demokratiaa niin vaaliuurnilla, mediassa kuin kaduillakin. Siitä tässä kirjeessä on kyse”, sanoo International IDEAn pääsihteeri Kevin Casas-Zamora tiedotteessa.

DemokratiaKoronaviruspandemia aktivismidemokratiaetiikka & arvokeskusteluhallintokansalaisyhteiskuntalaki Demo Finland

Lue myös

Mies puolilähikuvassa seinällä olevalla näyttöruudulla, vieressä YK:n logo.

Yli 200 000 ihmistä on kuollut koronaan Brasiliassa, mutta presidentti Jair Bolsonaro on satsannut rahaa muun muassa ydinsukellusveneeseen

Bolsonaro esti joulukuussa veto-oikeudellaan parlamenttia antamasta rahoitusta koronarokotteisiin ja muihin torjuntatoimiin ja suosii armeijaa. Presidentti luottaa ”aseistettuun väkeen” niin lujasti, ettei mahdollinen kannattajien menettäminen pandemian huonon hoidon vuoksi huolestuta häntä, kirjoittaa Mario Osava.
Israelin lippu

Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman

Miehitetyllä Länsirannalla rokotteita on jaettu juutalaissiirtokuntalaisille mutta ei palestiinalaisille. YK ja ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat Israelia Geneven neljännen sopimuksen velvoitteista.
Kolme tyttöä istuu aikuisen edessä tuoleilla.

Korona on lisännyt teiniraskauksia ja silpomista, mutta mistä se oikeastaan johtuu? – ”Kun koulut suljettiin, tytöt jäivät oman onnensa nojaan”, sanoo kenialainen asiantuntija Mary Momanyi

Kriisien aikoina naisten ja tyttöjen asema usein heikkenee, koska syvään juurtuneita sosiaalisia normeja on vaikeampi vastustaa. Keniassa korona-aika on johtanut muun muassa siihen, että tytöt suostuvat seurustelusuhteisiin vanhempien miesten kanssa saadakseen rahaa edes terveyssiteisiin, kertoo Solidaarisuuden asiantuntija Mary Momanyi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Vihreitä lehtikasveja pellolla.

Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti

Moni suomalainen lihantuottaja käyttää kyllä sertifioitua soijaa, mutta käytännössä soijaa ei pystytä jäljittämään, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti