Amnesty: Koronapandemia nosti vähemmistöt poliisin silmätikuksi ympäri Eurooppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Koronapandemia nosti vähemmistöt poliisin silmätikuksi ympäri Eurooppaa

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportin mukaan koronapandemia on paljastanut, miten järjestelmällistä ja laajaa poliisin rasismi Euroopassa on.

Puhujanpöntössä oleva kyltti, jossa lukee stay at home.

Koronaviruksen ehkäisemiseksi asetettuja ulkonaliikkumiskieltoja on valvottu erityisen tehokkaasti vähemmistöjen asuttamilla alueilla, sanoo Amnesty uudessa raportissaan. Kuva Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin lehdistötilaisuudesta. Kuva: Pippa Fowles / No 10 Downing Street / CC BY-NC-ND 2.0.

Poliisi on syyllistynyt koronapandemian aikana järjestelmälliseen turvapaikanhakijoiden, romanien, asunnottomien ja muiden vähemmistöjen syrjintään monissa Euroopan maissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn tänään julkaiseman raportin mukaan poliisi on kohdistanut vähemmistöihin enemmän väkivaltaa, antanut sakkoja, tehnyt syrjiviä henkilöllisyystarkastuksia ja asettanut pakkokaranteeneja.

Raportissa käsitellään 12:ta Euroopan maata. Suomi tai muut Pohjoismaat eivät ole mukana.

Monet maat asettivat koronapandemian hillitsemiseksi tiukkoja ulkonaliikkumiskieltoja. Raportin mukaan niiden noudattamista on valvottu erityisesti köyhillä ja vähemmistöjen asuttamilla alueilla.

Esimerkiksi Ranskassa Seine-Sant-Denisin esikaupunkialueella liikkumiskiellon rikkomisesta annettiin kolminkertainen määrä sakkoja muuhun Ranskaan verrattuna, vaikka kieltoa noudatettiin yhtä hyvin kuin muissakin kaupunginosissa.

Bulgariassa taas yli 50 000 romania eristettiin karanteenien aikana muusta yhteiskunnasta. Seurauksena romanienemmistöiset naapurustot kärsivät vakavasta ruokapulasta, ja alueiden asukkaiden mediaanitulot laskivat 61 prosenttia maalis- ja toukokuun välisenä aikana.

Koronapandemian aikana myös asunnottomia ihmisiä on sakotettu eristäytymiskehotuksen ja liikkumiskiellon rikkomisesta esimerkiksi Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa.

Poliisi on myös syyllistynyt monissa maissa etniseen profilointiin. Isossa-Britanniassa mustien osuus poliisin pysäyttämistä ihmisistä nousi lähes kolmanneksen maalis-huhtikuussa.

Raportissa analysoidaan myös poliisin voimankäytöstä kuvattuja videoita. Kaikissa 34 videossa poliisi käytti suhteetonta voimaa.

Amnestyn mukaan raportti paljastaa Euroopassa vallitsevan rasismin laajuuden ja järjestelmällisyyden sekä viranomaisten ennakkoluulot.

“Poliisiväkivalta ja rakenteellinen rasismi eivät ole uusia ilmiöitä, mutta koronapandemia ja rajoitusten toimeenpano ovat osoittaneet niiden laajuuden. Syrjinnän, laittoman voimankäytön ja poliisin rankaisemattomuuden muodostamaan kolmoisuhkaan pitää puuttua välittömästi Euroopassa”, sanoo Amnestyn Länsi-Euroopan tutkija Marco Perolini tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti