Poliisi ampui ympäristömielenosoittajia Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Poliisi ampui ympäristömielenosoittajia Intiassa

Intian Tamil Nadun osavaltiossa on vastustettu vuosien ajan kuparisulattoa. Toukokuussa rauhanomainen mielenosoitus kääntyi veriseksi, kun poliisi ampui kuoliaaksi lukuisia mielenosoittajia. Kesäkuussa julkaistu kansalaisten selvitysryhmän raportti kumoaa poliisin väitteitä tapahtumasta.

Mielenosoittajia ja poliiseja Intiassa

Mielenosoitus Intian Thoothukudissa 22.5.2018 muuttui veriseksi, kun poliisi avasi tulen mielenosoittajia vastaan. Kuva: Paikalliset toimittaja-aktivistit.

Ensimmäinen, lyhyempi versio artikkelista on julkaistu Kansan Uutiset -viikkolehdessä 21.6.2018.

Poliisi avasi tulen Sterlite Copper -yhtiön vastaisessa yli 50 000 ihmisen rauhanomaisessa mielenosoituksessa toukokuun 22. päivänä Thoothukudissa. Intian eteläisimmän osavaltion Tamil Nadun satamakaupunki Mannarin lahdella tunnetaan myös brittikolonialismin nimellä Tuticorin. Mielenosoituksessa oli mukana paljon naisia ja lapsia.

Aluksi viranomaiset ilmoittivat kuolleiden lukumääräksi 13 ja haavoittuneiden määrän yli 60:ksi, mutta myöhemmät selvitystyöryhmän tiedot ovat lisänneet uhrien määrää 15:een. Poliisit käyttivät myös yli metrin pituista poliisin varustuksiin kuuluvaa lathi-keppiä.

Anna-yliopisto ilmoitti myöhentävänsä toukokuun lopun tutkintopäiviä, sillä Tuticorinin, Tirunelvelin and Kanyakumarin piirikunnissa internet-palvelut olivat suljettuina, ilmoitti Times of India kaksi päivää protestin jälkeen.

Poliisi väittää jälkeenpäin annettujen tiedonantojen mukaan, että mielenosoittajille olisi ilmoitettu ennen tulitusta Intian rikostoimenpidelain artiklan 144 käyttöönotosta, jonka mukaan hajaantumiskehotusta seuraamatta jättäminen oikeuttaa poliisin voimatoimet.

Kansalaisista perustetun selvitystyöryhmän, kesäkuun alussa julkistetun raportin People’s Inquest into Thoothukudi Firings mukaan juuri kukaan mielenosoittajista ei ollut kuullut mitään hajaantumiskehotusta eikä ennen tulitusta ollut esiintynyt väkivaltaisuuksia, jotka olisivat perustelleet artikla 144:n soveltamisen.

22 hengen selvitystyötyhmään kuuluu kaksi eläköitynyttä korkeimman oikeuden tuomaria, kaksi eläköitynyttä hallintovirkailijaa, kolme eläköitynyttä vanhempaa poliisivirkailijaa sekä juristeja, toimittajia ja sosiaalityöntekijöitä.

Asukkaat pelkäävät saasteita

Aiemmalta nimeltään Sterlite Industries, metalli- ja kaivoskonglomeraatti Vedanta Resourcesin tytäryhtiö, perustettiin vuonna 1975. Sen osakepääoma on viisi miljardia rupiaa eli noin 63 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on noin 1 500. Thoothukudissa päätuotantolaitos on kuparinsulatto, jonka ohella toimii myös jalostamo sekä fosfori- ja rikkihappolaitos. Laitos saa energiansa 160 MW:n kivihiilivoimalasta.

Kuparisulattoa vastaan on protestoitu 1990-luvun puolivälistä lähtien. Kansallinen ympäristötekniikan tutkimusinstituutti NEERI ja Tamil Nadun saastumisen valvontaneuvosto TNPCB ovat useita kertoja osoittaneet pohjaveden, maaperän ja ilman saastumisen sekä toimintasäännösten rikkomisen. NEERI:n 2005 raportti osoitti korkeita kuparin, lyijyn, kadmiumin, arsenikin, kloridien ja fluoridien pitoisuuksia pohjavesissä.

Maailmanlaajuisen ympäristölakiallianssin tutkija Mark Chernaik vahvisti vuonna 2010 raportissaan saman lisäten, että alueen käsipumppujen ja kaivojen vesi käytettäessa keinokastelussa voi vahingoittaa viljaa eikä sovellu maanviljelykseen.

The Hindu -lehden haastattelema paikallinen asukas ja kemian jatko-opiskelija J. Veerapandi totesi synkäksi muuttuneen mielenosoituksen jälkeen: ”Sterlite Copperin läheisissä kylissä on todistettu syövän ja hengityselinsairauksien aiheuttamia kuolemia, vauvoilla syntyperäisiä sairauksia ja lisääntyneitä keskenmenoja. Kyläläiset epäilevät näiden aiheutuneen kuparitehtaan neste- ja kaasupäästöistä. Ja tämä ahdistus, pelko ja raivo toi ihmiset yhteen vastustamaan megaprojektia.”

TNPCB on aiemmin ollut hyvin helläkätinen Sterlite Copper -yhtiön toimintaa kohtaa, mutta neuvosto teki täyskännöksen vuonna 2013 vaatimalla laitoksen sulkemista kahden ja puolen kuukauden kuluessa. Kansallinen Vihreä tuomioistuin salli tehtaan jatkaa, mutta korkein oikeus antoi toisessa jutussa yhtiölle miljardin rupian eli 13 miljoonan euron sakot ympäristön saastuttamisesta. Protestit jatkuivat.

Tammikuussa 2018 yhtiö ilmoitti kaksinkertaistavansa sulattamon kapasiteetin. Ihmiset pelästyivät terveytensä puolesta. Protestit alkoivat pienessä  Kumarredyapuramin kylässä. Helmikuussa anti-Sterlite-liikehdintä sai uutta tuulta siipiensä alle ja sai liikkelle 200 000 ihmistä maaliskuun protestiin. Sen jälkeen laitos ajettiin alas, mutta syynä oli vain 15 päivän huoltokatkos, koska omistajat halusivat lisätä kapasiteettia. Laitos ei saanut toimintalupaa ympäristösyistä.

Poliisit teeskentelivät mielenosoittajia

Sadannen mielenosoituspäivän merkiksi yli 50 000 ihmistä marssi aluekollektoraatille vaatien laitoksen sulkemista. Selvitystyöryhmän saamien silminnäkijöiden lausuntojen mukaan jotkut poliisit olivat pukeutuneet valkoisiin paitoihin ja khaki-housuihin – jotka ovat intiassa tavallinen arkiasu – teeskennellen mielenosoittajia ja heitellen kiviä. Kun heidät oli tunnistettu poliiseiksi, nämä juoksivat kiireesti pois. Silminnäkijöiden lausuntojen mukaan asemiehet kiipesivät poliisiautojen katoille ja aluekollektoraatin ylimpiin kerroksiin ampumaan mielenosoittajia.

Useat silminnäkijät kertoivat että ampumisen ja keppihyökkäyksen jälkeen poliisi tuli hallituksen sairaalalle, jossa haavoittuneita yritettiin hoitaa, ja hyökkäsivät keppien kanssa useiden haavoittuneiden ja heidän perheenjäsentensä kimppuun. Ihmiset eivät päässeet ruumishuoneelle tunnistamaan vainajia latheilla varustettujen poliisien vuoksi. Seuraavina päivinä poliisit suorittivat kotietsintöjä alueilla ja kylissä, joilla ei ollut mitään tekemistä Sterlite-mielenosoitusten kanssa. Useita pidätettiin. Monia pidettiin kiinniotettuna ilman perusteita yli lain salliman puolentoista vuorokauden rajan jopa ilman ruokaa ja vettä.

Yhdysvalloissa julkaistun, eteläaasialaiselle yleisölle suunnatun Hi India -lehden mukaan Tamil Nadun osavaltion pääministeri Edapadi K. Palaniswamy tuoreeltaan ”syytti joitakin poliittisia puolueita ja epäsosiaalisia elementtejä viattomien ihmisten ’harkitusta lietsomisesta ja harhaanjohtamisesta’, mikä johti väkivaltaan ja hengenmenetyksiin”.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto julkaisi kotisivullaan 31.5.18 tiedotteen, joka kertoo YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden tuomitsevan poliisin terveydestään ja ympäristöstään huolestuneiden mielenosoittajiin kohdistuneen kuolemiin johtaneen voimankäytön. YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat osa ihmisoikeusneuvoston menettelyä, joka on laajin riippumattomien asiantuntijoiden elin YK:n ihmisoikeusjärjestelmässä.

Heti toukokuun 22. päivän jälkeen eri puolilla Tamil Nadun osavaltiota protestoitiin poliisiväkivaltaa vastaan. Myös näissä mielenosoituksissa tehtiin lukuisia pidätyksiä.

Juhannuksen alla bangalorelainen verkkolehti The News Minute uutisoi kylien olevan vasta palailemassa normaaliin elämään, sillä poliisi jatkaa sattumanvaraisia pidätyksiään. Väsyneet naiset eivät edes tiedä, ovatko heidän miehensä pakosalla vai pidätettyinä.

Kaksi yhtiötä lähellä olevaa lähdettä kertoi Reutersille Hindustan Timesin mukaan, että Vedanta valmistelee oikeustoimia osavaltion hallitusta vastaan Sterlite Copperin tuotantolaitoksen sulkemisen vuoksi. Vedanta aikoo kuitenkin siirtää kannetta siihen asti, kunnes paikallinen ilmapiiri on lientynyt.

Videokuvaa mielenosoituksista 22.5.2018. Video: Paikalliset toimittaja-aktivistit..

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia