Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Rasismiin uhkaa tottua, sanoo Fiona Musangamfura. Kuva: Rasande Tyskar / CC BY-NC 2.0.

Fiona Musangamfura oli armeijan kanttiinissa kuullessaan n-sanan. Hän vei tapauksen oikeuteen, koska oli saanut tarpeekseen syrjinnästä ja nimittelystä.

”Kuulemme sitä niin paljon, että totumme siihen. Ja kun totumme siihen, emme tajua, että se ei ole normaalia. Silloin mieleen ei tule, että tähän voisi saada apua”, Musangamfura kuvaa.

Runsas vuosi sitten julkaistun EU-tutkimuksen mukaan Suomessa 63 prosenttia tummaihoisista ihmisistä on kokenut viiden viimeisen vuoden aikana häirintää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Shadia Raskin mukaan luku voi olla suurempikin. Hän on tutkinut väitöskirjassaan somalialais-, venäläis- ja kurditaustaisten maahanmuuttajien mielenterveyttä ja havaitsi, että syrjintää kokeneilla on muita todennäköisemmin sekä mielenterveysongelmia että fyysisiä terveysongelmia.

Podcast myös SoundCloudissa

Musiikki: The sonata (Shady Dave), Feelings of twilights loop (Shady Dave)
Kiitokset: Fiona Musangamfura, Shadia Rask, Reija Tuomisalo (Mieli ry)

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Logo FVR 2019
Logo EU 2019 FVR
Logo 2019 Fingo pieni FVR

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia