Uutiset Ruokaturva

Pelastakaa Lapset: Yli 400 lasta päivässä voi kuolla nälkään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa – ”Lyhyesti sanottuna moni vanhempi ei enää pysty ruokkimaan lapsiaan”

Maailman pahimpiin ruokapula-alueisiin kuuluvaa Saharan eteläpuolista Afrikkaa uhkaa tänä vuonna yhä paheneva ruokakriisi, joka johtuu muun muassa koronaviruksen vaikutuksista.
Nainen ja kolme lasta teltan edessä.
33-vuotias Ubah joutui pakenemaan kuivuutta menetettyään karjansa vuonna 2017. Nyt hän elää perheineen pakolaisleirillä Somalian Puntmaassa. (Kuva: Said M. Isse / Save The Children)

Noin 67 000:ta lasta uhkaa nälkäkuolema ennen vuoden loppua Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, koska koronaviruspandemia pahentaa jo valmiiksi haurasta tilannetta entisestään, varoittaa alueelle apua toimittava Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön The Lancet -lehden tietoihin perustuvan analyysin mukaan arviolta 426 lasta päivässä voi kuolla, ellei pikaisiin toimiin ryhdytä.

Alueen ruokapulaa ovat tänä vuonna pahentaneet muun muassa tulvat, kulkusirkkaparvet, ruuan hinnan nousu ja pakolaisuus. Koronaviruspandemia on kärjistänyt vaikutuksia tuhoamalla elinkeinoja ja tekemällä ruuasta ja terveydenhuoltopalveluista liian kalliita tai muuten liian vaikeita saada.

Ennusteiden mukaan koronaviruspandemia voi lisätä köyhien määrää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 23 prosenttia.

”Tämän viruksen tuhoisa vaikutus joihinkin planeettamme pahimmasta nälästä kärsiviin ihmisiin on jo näkyvissä. Koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet ovat heikentäneet ihmisten toimeentuloa ja viljelytuotantoa, työpaikkoja ei ole saatavilla ja ruoka on entistä kalliimpaa, jos sitä on saatavilla lainkaan. Lyhyesti sanottuna moni vanhempi ei enää pysty ruokkimaan lapsiaan”, sanoo Ian Vale, Pelastakaa Lasten aluejohtaja tiedotteessa.

Valen mukaan jo nyt järjestön klinikoille saapuu yhä enemmän aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia.

”Tiedämme, että tämä on vasta alkua. Jos odotamme, kunnes klinikat ovat täynnä, on jo myöhäistä. Ruokakriisi voi tappaa kymmeniä tuhansia lapsia, ellei humanitaarinen apu tavoita heitä välittömästi. Meillä ei ole aikaa odottaa.”

Saharan eteläpuolinen Afrikka kuului jo ennen koronaviruspandemiaa maailman pahimpiin ruokapula-alueisiin. Noin viidenneksellä ihmisistä ei ollut tarpeeksi ruokaa, ja esimerkiksi itäisessä ja eteläisessä Afrikassa oli noin 2,6 miljoonaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta.

”Afrikassa heikkenevä ruokaturva on esimerkki hitaasti etenevästä kriisistä, josta pahimmillaan seuraa mittavaa inhimillistä kärsimystä ja tuhoa aiheuttava katastrofi. Näihin tilanteisiin on puututtava määrätietoisesti ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Ruokaturva avustustyökatastrofiapuköyhyysmaatalousruoka Afrikka Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Rakennuksia meren rannalla.

Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Miljoonat matkailualan työntekijät ovat leipäjonossa Saint Lucian saarivaltiossa. Maailman ruokaohjelma on käyttänyt vuonna 2020 humanitaariseen apuun yhteensä jo yli 6,7 miljardia euroa ympäri maailman, mutta järjestön johtaja johtaja David Beasley arvioi, että ensi vuodelle se tarvitsee kaksinkertaisen summan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Tuoreimmat

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön
Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija