Pelastakaa Lapset: Yli 400 lasta päivässä voi kuolla nälkään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa – ”Lyhyesti sanottuna moni vanhempi ei enää pysty ruokkimaan lapsiaan” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pelastakaa Lapset: Yli 400 lasta päivässä voi kuolla nälkään Saharan eteläpuolisessa Afrikassa – ”Lyhyesti sanottuna moni vanhempi ei enää pysty ruokkimaan lapsiaan”

Maailman pahimpiin ruokapula-alueisiin kuuluvaa Saharan eteläpuolista Afrikkaa uhkaa tänä vuonna yhä paheneva ruokakriisi, joka johtuu muun muassa koronaviruksen vaikutuksista.

Nainen ja kolme lasta teltan edessä.

33-vuotias Ubah joutui pakenemaan kuivuutta menetettyään karjansa vuonna 2017. Nyt hän elää perheineen pakolaisleirillä Somalian Puntmaassa. Kuva: Said M. Isse / Save The Children.

Noin 67 000:ta lasta uhkaa nälkäkuolema ennen vuoden loppua Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, koska koronaviruspandemia pahentaa jo valmiiksi haurasta tilannetta entisestään, varoittaa alueelle apua toimittava Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön The Lancet -lehden tietoihin perustuvan analyysin mukaan arviolta 426 lasta päivässä voi kuolla, ellei pikaisiin toimiin ryhdytä.

Alueen ruokapulaa ovat tänä vuonna pahentaneet muun muassa tulvat, kulkusirkkaparvet, ruuan hinnan nousu ja pakolaisuus. Koronaviruspandemia on kärjistänyt vaikutuksia tuhoamalla elinkeinoja ja tekemällä ruuasta ja terveydenhuoltopalveluista liian kalliita tai muuten liian vaikeita saada.

Ennusteiden mukaan koronaviruspandemia voi lisätä köyhien määrää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 23 prosenttia.

”Tämän viruksen tuhoisa vaikutus joihinkin planeettamme pahimmasta nälästä kärsiviin ihmisiin on jo näkyvissä. Koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet ovat heikentäneet ihmisten toimeentuloa ja viljelytuotantoa, työpaikkoja ei ole saatavilla ja ruoka on entistä kalliimpaa, jos sitä on saatavilla lainkaan. Lyhyesti sanottuna moni vanhempi ei enää pysty ruokkimaan lapsiaan”, sanoo Ian Vale, Pelastakaa Lasten aluejohtaja tiedotteessa.

Valen mukaan jo nyt järjestön klinikoille saapuu yhä enemmän aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia.

”Tiedämme, että tämä on vasta alkua. Jos odotamme, kunnes klinikat ovat täynnä, on jo myöhäistä. Ruokakriisi voi tappaa kymmeniä tuhansia lapsia, ellei humanitaarinen apu tavoita heitä välittömästi. Meillä ei ole aikaa odottaa.”

Saharan eteläpuolinen Afrikka kuului jo ennen koronaviruspandemiaa maailman pahimpiin ruokapula-alueisiin. Noin viidenneksellä ihmisistä ei ollut tarpeeksi ruokaa, ja esimerkiksi itäisessä ja eteläisessä Afrikassa oli noin 2,6 miljoonaa vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta.

”Afrikassa heikkenevä ruokaturva on esimerkki hitaasti etenevästä kriisistä, josta pahimmillaan seuraa mittavaa inhimillistä kärsimystä ja tuhoa aiheuttava katastrofi. Näihin tilanteisiin on puututtava määrätietoisesti ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia