Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti

Suomi lupasi Generation Equality Forum -huippukokouksessa 150 miljoonaa euroa muun muassa sukupuolten välisen digikuilun kaventamiseen. Rahoituslupausten kokonaispotti on järjestäjien mukaan suurin koskaan tasa-arvoon suunnattu.

Kasvosuojaimilla suojautuneet nainen ja mies punaisella matolla.

YK:n tasa-arvojärjestön johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron Pariisin tasa-arvohuippukokouksen avajaistilaisuudessa. Kuva: Fabrice Gentile / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Pariisissa tällä viikolla järjestetyn tasa-arvohuippukokouksen osallistujat ovat luvanneet yli 40 miljardia dollaria (33,7 miljardia euroa) tasa-arvon edistämiseen seuraavien viiden vuoden aikana.

Kyseessä on järjestäjien mukaan suurin koskaan myönnetty kollektiivinen rahoituspaketti nimenomaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

Esimerkiksi Gatesin säätiö lupasi kokouksen aloituspäivänä 2,1 miljardia dollaria naisten johtajuuden ja lisääntymisterveyden vahvistamiseen sekä taloudelliseen voimaannuttamiseen. Fordin säätiö lupasi 420 miljoonaa dollaria koronan aiheuttamien tasa-arvouhkien torjumiseen.

30.6.–2.7. järjestettävää Generation Equality Forumia johtavat YK:n tasa-arvojärjestö UN Women, Ranska ja Meksiko sekä kansalaisjärjestöt globaalista etelästä ja pohjoisesta. Sen tavoitteena vauhdittaa vuonna 1995 Pekingissä sovittuja tasa-arvotavoitteita, joista monet eivät ole toteutuneet. Samalla sitä on pidetty vastaiskuna monien konservatiivisten maiden politiikalle.

Mukana foorumissa on valtioiden ja hallitusten johtajia, kansainvälisten järjestöjen edustajia, kansalaisaktivisteja, filantrooppeja ja yksityisen sektorin edustajia. Myös tavallisten kansalaisten on ollut mahdollista osallistua virtuaalisesti.

”Sukupuolten tasa-arvossa on olennaisesti kyse vallasta, vallasta, joka on maailmassa yhä laajalti miesten käsissä kulttuurissa, joka on yhä laajalti patriarkaalinen. -- Valtaa annetaan hyvin harvoin. Se pitää ottaa”, totesi YK:n pääsihteeri António Guterres puheenvuorossaan keskiviikkona.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti kokouksessa Suomen tukevan kampanjan tavoitteita yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Siitä noin 80 miljoonaa ohjataan sukupuolten välisen digikuilun kaventamiseen ja tyttöjen ja naisten osallistumisen edistämiseen teknologia-alalla. 20 miljoonaa käytetään lisääntymis- ja seksuaaliterveysoikeuksien ja -palveluiden kehittämiseen ja tukemiseen.

Kokouksessa lanseerattiin myös suunnitelma (pdf) tasa-arvon edistämiseksi vuoteen 2026 mennessä. Tavoitteena on muun muassa lisätä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisytyötä tekevien tahojen rahoitusta 50 prosenttia, vähentää köyhyydessä elävien naisten ja tyttöjen määrää 86 miljoonalla, saada seksuaalikasvatuksen piiriin 50 miljoonaa lasta ja nuorta lisää sekä lisätä investointeja feministisiin teknologioihin ja innovaatioihin 50 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia