Uutiset Tasa-arvo

Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti

Suomi lupasi Generation Equality Forum -huippukokouksessa 150 miljoonaa euroa muun muassa sukupuolten välisen digikuilun kaventamiseen. Rahoituslupausten kokonaispotti on järjestäjien mukaan suurin koskaan tasa-arvoon suunnattu.
Kasvosuojaimilla suojautuneet nainen ja mies punaisella matolla.
YK:n tasa-arvojärjestön johtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron Pariisin tasa-arvohuippukokouksen avajaistilaisuudessa. (Kuva: Fabrice Gentile / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Pariisissa tällä viikolla järjestetyn tasa-arvohuippukokouksen osallistujat ovat luvanneet yli 40 miljardia dollaria (33,7 miljardia euroa) tasa-arvon edistämiseen seuraavien viiden vuoden aikana.

Kyseessä on järjestäjien mukaan suurin koskaan myönnetty kollektiivinen rahoituspaketti nimenomaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

Esimerkiksi Gatesin säätiö lupasi kokouksen aloituspäivänä 2,1 miljardia dollaria naisten johtajuuden ja lisääntymisterveyden vahvistamiseen sekä taloudelliseen voimaannuttamiseen. Fordin säätiö lupasi 420 miljoonaa dollaria koronan aiheuttamien tasa-arvouhkien torjumiseen.

30.6.–2.7. järjestettävää Generation Equality Forumia johtavat YK:n tasa-arvojärjestö UN Women, Ranska ja Meksiko sekä kansalaisjärjestöt globaalista etelästä ja pohjoisesta. Sen tavoitteena vauhdittaa vuonna 1995 Pekingissä sovittuja tasa-arvotavoitteita, joista monet eivät ole toteutuneet. Samalla sitä on pidetty vastaiskuna monien konservatiivisten maiden politiikalle.

Mukana foorumissa on valtioiden ja hallitusten johtajia, kansainvälisten järjestöjen edustajia, kansalaisaktivisteja, filantrooppeja ja yksityisen sektorin edustajia. Myös tavallisten kansalaisten on ollut mahdollista osallistua virtuaalisesti.

”Sukupuolten tasa-arvossa on olennaisesti kyse vallasta, vallasta, joka on maailmassa yhä laajalti miesten käsissä kulttuurissa, joka on yhä laajalti patriarkaalinen. -- Valtaa annetaan hyvin harvoin. Se pitää ottaa”, totesi YK:n pääsihteeri António Guterres puheenvuorossaan keskiviikkona.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti kokouksessa Suomen tukevan kampanjan tavoitteita yhteensä 150 miljoonalla eurolla. Siitä noin 80 miljoonaa ohjataan sukupuolten välisen digikuilun kaventamiseen ja tyttöjen ja naisten osallistumisen edistämiseen teknologia-alalla. 20 miljoonaa käytetään lisääntymis- ja seksuaaliterveysoikeuksien ja -palveluiden kehittämiseen ja tukemiseen.

Kokouksessa lanseerattiin myös suunnitelma (pdf) tasa-arvon edistämiseksi vuoteen 2026 mennessä. Tavoitteena on muun muassa lisätä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisytyötä tekevien tahojen rahoitusta 50 prosenttia, vähentää köyhyydessä elävien naisten ja tyttöjen määrää 86 miljoonalla, saada seksuaalikasvatuksen piiriin 50 miljoonaa lasta ja nuorta lisää sekä lisätä investointeja feministisiin teknologioihin ja innovaatioihin 50 prosenttia.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokehityspolitiikka UN Women Suomi

Lue myös

Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.