Uutiset Tasa-arvo

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.
Generation Equality -kampanjan esitapahtuma järjestettiin Meksikossa maaliskuussa. Samalla paljastettiin Adry del Rocion tasa-arvoa käsittelevä seinämaalaus. (Kuva: Dzilam Méndez / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Valtioiden edustajat, YK-toimijat, järjestöt, yritykset ja tavalliset kansalaiset kokoontuvat ensi viikolla Generation Equality -foorumiin, joka järjestetään osittain Pariisissa, osittain virtuaalisesti.

Sen tavoitteena on edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa samaan aikaan, kun koronapandemia heikentää naisten asemaa ja osassa maailmaa konservatiiviset äänenpainot pyrkivät tasa-arvokehityksen heikentämiseen. Foorumiin odotetaan kymmeniä tuhansia osallistujia.

30.6.–2.7. järjestettävää foorumia johtavat YK:n tasa-arvojärjestö UN Women, Ranska ja Meksiko sekä kansalaisjärjestöt globaalista etelästä ja pohjoisesta.

Sen historiallinen tausta liittyy vuonna 1995 hyväksyttyyn Pekingin toimintaohjelmaan, jossa 189 maata lupasi vaikuttaa esimerkiksi naisten köyhyyteen, koulutukseen, terveyteen, konflikteihin ja päätöksentekomahdollisuuksiin. Toimintaohjelman kaikkia tavoitteita ei ole koskaan saavutettu,  ja tällä hetkellä osa maista pyrkii jopa hidastamaan tasa-arvokehitystä.

”Tällä hetkellä tasa-arvoa haastetaan monilta tahoilta uuskonservatiivien ja populististen voimien nousun myötä. Vastustus on aiempaa laajempaa, ja kansainvälisessä normatiivisessa työssä on vaarana jatkuvasti takapakki”, sanoi ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka eilen järjestetyssä Suomen aloitustapahtumassa.

Nyt toiveissa on järjestää suurin feministinen kokoontuminen sitten Pekingin kokouksen. Tavoitteena on, että foorumin osallistujat tekevät konkreettisia sitoumuksia ja rahoituslupauksia etenkin niillä osa-alueilla, joilla edistys on ollut hidasta. Samalla aloitetaan viisivuotinen tasa-arvokampanja.

Osallistujat tulevat monelta eri toimialalta.

”Tiedossa on, ettei tällä hetkellä olisi mahdollista saavuttaa kovin kunnianhimoista asiakirjaa perinteisellä hallitusten välisellä yhteistyöllä. Nyt pyritään saamaan aikaan tuloksia vähän edistyksellisempien valtioiden, järjestöjen, yritysten ja säätiöiden yhteistyöllä”, Viinikka kertoi.

Suomi johtaa teknologiaryhmää

Foorumin teemoja ovat muun muassa sukupuoleen perustuva väkivalta, taloudellinen oikeudenmukaisuus, seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet, ilmasto-oikeudenmukaisuus ja feministiset liikkeet sekä teknologia ja innovaatiot.

Suomi johtaa Tunisian, Chilen, Armenian ja Ruandan kanssa teknologia ja innovaatiot -toimintaryhmää, jonka tavoitteena on muun muassa kaksinkertaistaa teknologia-alalla työskentelevien naisten määrä sekä kasvattaa tasa-arvoa edistävien teknologioiden ja innovaatioiden rahoitusta puolella nykyisestä vuoteen 2026 mennessä.

Suomi aikoo tehdä konferenssissa sitoumuksia nimenomaan teknologia-alalla mutta myös esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveydessä, Viinikka kertoi.

Foorumin tekevät ajankohtaiseksi myös koronan vaikutukset tasa-arvoon. Esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta on pandemian myötä kasvanut, samoin tyttöjen sukuelinten silpominen, teiniraskaudet ja lapsiavioliitot.

”Vaikutukset näkyvät myös naisten taloudellisessa asemassa, sillä juuri naisvaltaiset alat ovat kärsineet. Suomessakin naisten työllisyysaste on laskenut enemmän kuin miesten”, muistutti UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Foorumin ohjelma sisältää muun muassa paneelikeskusteluja, puheenvuoroja sekä kulttuuriohjelmaa. Sitä voivat seurata etänä myös tavalliset kansalaiset.

Oikaisu 22.6. UN Women Suomen toiminnanjohtajan sukunimi korjattu.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvopolitiikkaYK UN Women Suomi

Kommentit

Lähettänyt Rauha tasa-arvolle (ei varmistettu) 23.6.2021 - 17:05

Populismia on aina se, että olet eri mieltä valtaeliitin kanssa? Ja olet edistyksellinen, jos olet samaa mieltä valtaeliitin kanssa?

Lue myös

Kasvosuojaimilla suojautuneet nainen ja mies punaisella matolla.

Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti

Suomi lupasi Generation Equality Forum -huippukokouksessa 150 miljoonaa euroa muun muassa sukupuolten välisen digikuilun kaventamiseen. Rahoituslupausten kokonaispotti on järjestäjien mukaan suurin koskaan tasa-arvoon suunnattu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.