Koronan seurauksia: Kotiin sulkeutuminen ja palveluiden puute on lisännyt naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Latinalaisessa Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronan seurauksia: Kotiin sulkeutuminen ja palveluiden puute on lisännyt naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Latinalaisessa Amerikassa

Naisten murhat ovat kasvaneet muun muassa Meksikossa ja Argentiinassa. Myös tukipalveluiden tarve on lisääntynyt.

Pieniä paperilappuja riveissä seinällä.

Norjalaisen taiteilijan Lisa Bjornen, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston ja tasa-arvojärjestö UN Womenin teos murhattujen naisten muistoksi Meksikossa vuonna 2017. Kuva: Alfredo Guerrero / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Sukupuolittunut väkivalta on kasvanut rajusti monissa Latinalaisen Amerikan maissa koronaviruspandemian aikana.

Avustusjärjestö International Rescue Committeen (IRC) ja sen kumppanien keräämien tietojen mukaan esimerkiksi El Salvadorissa ilmoitukset väkivallanteoista kasvoivat kevään aikana 70 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Meksikon Chihuahuassa naisten murhat lisääntyivät 65 prosenttia maalis- ja huhtikuun välillä. Venezuelassa naisten murhat kasvoivat huhtikuussa 65 prosenttia verrattuna edellisvuoden huhtikuuhun. Aiemmin on uutisoitu naisten murhien lisääntymisestä myös Argentiinassa.

Myös tiedonhaku sukupuoleen kohdistuvasta väkivallasta on kasvanut. IRC:n operoiman CuentaNos-tukisivuston sukupuolittunutta väkivaltaa käsittelevien Facebook-sivujen kävijämäärä on kasvanut pandemiaa edeltäneestä runsaasta 1 500:sta lähes 39 000:een. Myös tarve järjestön WhatsApp-tukipalvelua kohtaan on kasvanut: maaliskuussa kysyjiä oli yksi, toukokuussa 121.

Väkivalta naisia kohtaan oli Latinalaisen Amerikan maissa yleistä jo ennen koronaviruspandemiaa: lähes 20 miljoonan naisen ja tytön on arveltu kokevan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa vuosittain. Nyt sitä lisää se, että naiset voivat joutua olemaan eristyksen takia kotona koko päivän väkivaltaisen puolison kanssa. Samaan aikaan monet palvelut on suljettu eristyksen takia.

”Esimerkiksi El Salvadorissa 95 prosenttia paikallisista sekä hallituksen tarjoamista palveluista on kiinni. Yhdistettynä [eristykseen] tämä asettaa naiset ja tytöt vakavien vammojen ja kuoleman varaan”, sanoo järjestön aluejohtaja Meghan Lopez tiedotteessa.

Myös muut järjestöt ja YK ovat olleet huolissaan naisiin kohdistuvan väkivallan kasvusta ympäri maailman. YK:n väestörahasto varoitti huhtikuussa, että eristäytyminen ja parisuhdeväkivaltaa ehkäisevän työn väheneminen voi lisätä väkivaltatapauksia 31 miljoonalla.

Samaan aikaan Latinalaisesta Amerikasta on tullut koronaviruspandemian keskus. Maanosassa on havaittu yli miljoona tartuntaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia