Uutiset Koronavirus

Koronan seurauksia: Kotiin sulkeutuminen ja palveluiden puute on lisännyt naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Latinalaisessa Amerikassa

Naisten murhat ovat kasvaneet muun muassa Meksikossa ja Argentiinassa. Myös tukipalveluiden tarve on lisääntynyt.
Pieniä paperilappuja riveissä seinällä.
Norjalaisen taiteilijan Lisa Bjornen, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston ja tasa-arvojärjestö UN Womenin teos murhattujen naisten muistoksi Meksikossa vuonna 2017. (Kuva: Alfredo Guerrero / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Sukupuolittunut väkivalta on kasvanut rajusti monissa Latinalaisen Amerikan maissa koronaviruspandemian aikana.

Avustusjärjestö International Rescue Committeen (IRC) ja sen kumppanien keräämien tietojen mukaan esimerkiksi El Salvadorissa ilmoitukset väkivallanteoista kasvoivat kevään aikana 70 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Meksikon Chihuahuassa naisten murhat lisääntyivät 65 prosenttia maalis- ja huhtikuun välillä. Venezuelassa naisten murhat kasvoivat huhtikuussa 65 prosenttia verrattuna edellisvuoden huhtikuuhun. Aiemmin on uutisoitu naisten murhien lisääntymisestä myös Argentiinassa.

Myös tiedonhaku sukupuoleen kohdistuvasta väkivallasta on kasvanut. IRC:n operoiman CuentaNos-tukisivuston sukupuolittunutta väkivaltaa käsittelevien Facebook-sivujen kävijämäärä on kasvanut pandemiaa edeltäneestä runsaasta 1 500:sta lähes 39 000:een. Myös tarve järjestön WhatsApp-tukipalvelua kohtaan on kasvanut: maaliskuussa kysyjiä oli yksi, toukokuussa 121.

Väkivalta naisia kohtaan oli Latinalaisen Amerikan maissa yleistä jo ennen koronaviruspandemiaa: lähes 20 miljoonan naisen ja tytön on arveltu kokevan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa vuosittain. Nyt sitä lisää se, että naiset voivat joutua olemaan eristyksen takia kotona koko päivän väkivaltaisen puolison kanssa. Samaan aikaan monet palvelut on suljettu eristyksen takia.

”Esimerkiksi El Salvadorissa 95 prosenttia paikallisista sekä hallituksen tarjoamista palveluista on kiinni. Yhdistettynä [eristykseen] tämä asettaa naiset ja tytöt vakavien vammojen ja kuoleman varaan”, sanoo järjestön aluejohtaja Meghan Lopez tiedotteessa.

Myös muut järjestöt ja YK ovat olleet huolissaan naisiin kohdistuvan väkivallan kasvusta ympäri maailman. YK:n väestörahasto varoitti huhtikuussa, että eristäytyminen ja parisuhdeväkivaltaa ehkäisevän työn väheneminen voi lisätä väkivaltatapauksia 31 miljoonalla.

Samaan aikaan Latinalaisesta Amerikasta on tullut koronaviruspandemian keskus. Maanosassa on havaittu yli miljoona tartuntaa.

KoronavirusTasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvolakioikeus ja rikosterveyssairaus/lääkintä Latinalainen Amerikka ja Karibia

Lue myös

Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
Kaksi naista tarkastelee tomaatteja torilla.

Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea

Malawi ei ole siirtynyt koronaeristykseen, koska oikeusistuin päätti, että valtion pitää toimittaa ensin tukea köyhille. Sitä ei ole vielä tehty. Nyt osa malawilaisista uskoo, ettei sulkua tulekaan, osa taas uskoo, että sulku on keino siirtää heinäkuun vaaleja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat