Ennuste: Koronaviruspandemia voi viedä miljoonilta ehkäisyn ja lisätä lapsiavioliittoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennuste: Koronaviruspandemia voi viedä miljoonilta ehkäisyn ja lisätä lapsiavioliittoja

Koteihin eristäytyminen ja terveyspalveluiden rajoitukset vaikuttavat etenkin naisten ja tyttöjen terveyteen. Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapaukset voivat lisääntyä 31 miljoonalla, varoittaa YK:n väestörahasto.

Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

Perhesuunnittelupalvelut ovat vaarassa koronaviruspandemian takia. Sairaanhoitaja Percilda Manhica antoi perhesuunnitteluneuvontaa Manhican terveyskeskuksessa Mosambikissa marraskuussa 2017. Kuva: Dominic Chavez / The Global Financing Facility / CC BY-NC-ND 2.0.

Koronaviruspandemia ja siihen liittyvät rajoitukset voivat vähentää ehkäisyn käyttöä, lisätä ei-toivottuja raskauksia, parisuhdeväkivaltaa, naisten sukuelinten silpomista ja lapsiavioliittoja miljoonilla tapauksilla, varoittaa YK:n väestörahasto (Unfpa) tänään julkaistussa ennusteessaan (pdf).

Ennusteessa arvioidaan, millaisia vaikutuksia terveyspalveluiden ja erilaisten terveysohjelmien rajoittamisella on esimerkiksi naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyteen.

Ennusteen mukaan mikäli koronaviruksen aiheuttama yhteiskunnan sulkeminen jatkuu puoli vuotta, 47 miljoonaa naista 114 maassa voi menettää ehkäisyn käyttömahdollisuudet. Syynä on globaalien toimintaketjujen häiriintyminen sekä terveyspalveluiden saatavuuden väheneminen.

Eristäytyminen koteihin sekä parisuhdeväkivaltaa ehkäisevän työn väheneminen taas voi lisätä väkivaltaa 31 miljoonalla tapauksella, ja jokainen kolme kuukautta lisää voi tuoda 15 miljoonaa uutta tapausta.

Naisten sukuelinten silpomista koskevien ohjelmien keskeytyminen voisi seuraavien kymmenen vuoden aikana johtaa kahteen miljoonaan silpomistapaukseen, jotka olisi muuten voitu välttää. Lapsiavioliittoja taas saatetaan solmia vuosikymmenen aikana 13 miljoonaa lisää, ennusteessa todetaan.

Asiantuntija-arvioihin perustuva ennuste on tehty yhteistyössä muun muassa Johns Hopkins -yliopiston sekä Victorian yliopiston tuella, ja se koskee 114:ää matalan tulotason ja keskitulotason maata.

Luvut ovat vasta karkeita arvioita, mutta ne osoittavat, millainen tulevaisuus tyttöjä ja naisia voi odottaa, Unfpa muistuttaa.

”Nämä uudet tiedot osoittavat, miten katastrofaalinen vaikutus covid19-pandemialla voi pian olla naisiin ja tyttöihin kaikkialla maailmassa. Pandemia syventää eriarvoisuutta, ja miljoonia lisää naisia ja tyttöjä ovat nyt vaarassa menettää kykynsä itse päättää, haluavatko tulla raskaiksi vai eivät. -- Naisten lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia pitää suojella hinnalla millä hyvänsä. Palveluiden on jatkuttava, tarvikkeet on toimitettava, ja haavoittuvia suojattava ja tuettava”, sanoo UNFPA:n toimitusjohtaja Natalia Kanem tiedotteessa.

Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapausten lisääntymisestä on jo raportoitu ympäri maailman.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia