Uutiset Koronaviruspandemia

Ennuste: Koronaviruspandemia voi viedä miljoonilta ehkäisyn ja lisätä lapsiavioliittoja

Koteihin eristäytyminen ja terveyspalveluiden rajoitukset vaikuttavat etenkin naisten ja tyttöjen terveyteen. Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapaukset voivat lisääntyä 31 miljoonalla, varoittaa YK:n väestörahasto.
Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.
Perhesuunnittelupalvelut ovat vaarassa koronaviruspandemian takia. Sairaanhoitaja Percilda Manhica antoi perhesuunnitteluneuvontaa Manhican terveyskeskuksessa Mosambikissa marraskuussa 2017. (Kuva: Dominic Chavez / The Global Financing Facility / CC BY-NC-ND 2.0)

Koronaviruspandemia ja siihen liittyvät rajoitukset voivat vähentää ehkäisyn käyttöä, lisätä ei-toivottuja raskauksia, parisuhdeväkivaltaa, naisten sukuelinten silpomista ja lapsiavioliittoja miljoonilla tapauksilla, varoittaa YK:n väestörahasto (Unfpa) tänään julkaistussa ennusteessaan (pdf).

Ennusteessa arvioidaan, millaisia vaikutuksia terveyspalveluiden ja erilaisten terveysohjelmien rajoittamisella on esimerkiksi naisten ja tyttöjen lisääntymisterveyteen.

Ennusteen mukaan mikäli koronaviruksen aiheuttama yhteiskunnan sulkeminen jatkuu puoli vuotta, 47 miljoonaa naista 114 maassa voi menettää ehkäisyn käyttömahdollisuudet. Syynä on globaalien toimintaketjujen häiriintyminen sekä terveyspalveluiden saatavuuden väheneminen.

Eristäytyminen koteihin sekä parisuhdeväkivaltaa ehkäisevän työn väheneminen taas voi lisätä väkivaltaa 31 miljoonalla tapauksella, ja jokainen kolme kuukautta lisää voi tuoda 15 miljoonaa uutta tapausta.

Naisten sukuelinten silpomista koskevien ohjelmien keskeytyminen voisi seuraavien kymmenen vuoden aikana johtaa kahteen miljoonaan silpomistapaukseen, jotka olisi muuten voitu välttää. Lapsiavioliittoja taas saatetaan solmia vuosikymmenen aikana 13 miljoonaa lisää, ennusteessa todetaan.

Asiantuntija-arvioihin perustuva ennuste on tehty yhteistyössä muun muassa Johns Hopkins -yliopiston sekä Victorian yliopiston tuella, ja se koskee 114:ää matalan tulotason ja keskitulotason maata.

Luvut ovat vasta karkeita arvioita, mutta ne osoittavat, millainen tulevaisuus tyttöjä ja naisia voi odottaa, Unfpa muistuttaa.

”Nämä uudet tiedot osoittavat, miten katastrofaalinen vaikutus covid19-pandemialla voi pian olla naisiin ja tyttöihin kaikkialla maailmassa. Pandemia syventää eriarvoisuutta, ja miljoonia lisää naisia ja tyttöjä ovat nyt vaarassa menettää kykynsä itse päättää, haluavatko tulla raskaiksi vai eivät. -- Naisten lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia pitää suojella hinnalla millä hyvänsä. Palveluiden on jatkuttava, tarvikkeet on toimitettava, ja haavoittuvia suojattava ja tuettava”, sanoo UNFPA:n toimitusjohtaja Natalia Kanem tiedotteessa.

Esimerkiksi parisuhdeväkivaltatapausten lisääntymisestä on jo raportoitu ympäri maailman.

KoronaviruspandemiaSeksuaali- ja lisääntymisterveys gendersukupuolten tasa-arvoterveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä