Uutiset Koronavirus

”Varjopandemia” – Ihmisten eristäytyminen koronaviruksen takia on lisännyt perheväkivaltaa ympäri maailman

Yli puolet maailman väestöstä on eristyksissä, mikä luo ”täydelliset olosuhteet” kontrolloivalle ja väkivaltaiselle käytökselle, varoittaa YK:n tasa-arvojärjestö. Se vaatii perheväkivaltaa ehkäisevien palveluiden parantamista, kun valtiot suunnittelevat elvytyspaketteja.
Mielenosoituskylttejä kasassa
Koronaviruspandemia on lisännyt perheväkivaltaa. Kuvassa perheväkivallan vastaisia ja tasa-arvoa puolustavia kylttejä Mosambikissa, jossa osallistuttiin UN Womenin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisiin toimintapäiviin vuonna 2017. (Kuva: Jaana Oikarinen / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisten eristäytyminen koteihinsa koronaviruksen torjumiseksi on lisännyt perheiväkivaltaa ympäri maailman. Eristyksissä on nyt arviolta neljä miljardia ihmistä, ja mediat eri puolilta maailmaa ovat raportoineet viime viikkoina auttavien puhelinten työtaakan kasvusta sekä suojakotien asiakasmäärien noususta.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women sekä YK:n uutiskeskus kertovat kokoamissaan tiedoissa, että esimerkiksi Singaporessa ja Kyproksella soitot ovat kasvaneet yli 30 prosenttia. Malesiassa soitot ovat tuplaantuneet ja Ranskassa kasvaneet lähes kolmannekselle. Libanonissa maaliskuun soittojen määrä oli kaksi kertaa suurempi kuin viime vuoden marraskuussa.

Myös Suomessa Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että esimerkiksi poliisin kotihälytystehtävät ovat kasvaneet ja turvakodeissa on ollut enemmän asiakkaita. Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoo, että esimerkiksi Tunisiassa soitot apulinjoille ovat viisinkertaistuneet.

”Eristys pahentaa turvallisuus-, terveys- ja rahahuolten aiheuttamia jännitteitä. Se lisää naisten eristäytymistä kotiin väkivaltaisten kumppanien kanssa ja erottaa heidät ihmisistä ja resursseista, jotka voisivat parhaiten auttaa heitä. Olosuhteet kontrolloivalle, väkivaltaiselle käytökselle suljettujen ovien takana ovat täydelliset”, varoitti YK:n tasa-arvojärjestö UN Women maanantaina julkaistussa kannanotossaan.

Se kutsuu koronaviruksen seurauksena lisääntynyttä perheväkivaltaa ”varjopandemiaksi”. Ongelmaa pahentaa se, että terveydenhuoltojärjestelmät ovat muutenkin äärirajoilla.

Arvioiden mukaan alle 40 prosenttia perheväkivaltaa kokeneista hakee apua tai raportoi poliisille. YK:n varapääsihteeri Amina Mohammed muistuttaakin, että nyt tiedossa olevat luvut ovat todennäköisesti todellisuudessa korkeampia.

”Kun liikkuminen on rajoitettua ja yksityisyys rajoitettua, naisten on vaikea soittaa apua. Joten on todennäköistä, että nämä luvut edustavat vain murto-osaa ongelmasta. Ne myös heijastavat sitä, että mailla on raportointijärjestelmät olemassa. Dataa ei ole saatavilla samalla tavalla kaikkialta, etenkään kehitysmaista”, Mohamed sanoo YK:n uutiskeskuksen haastattelussa.

Osa maista on jo ryhtynyt toimiin perheväkivaltaa kokeneiden tukemiseksi. Argentiinassa apteekeista on julistettu turvatiloja uhreille, jotta he voivat kertoa kokemuksistaan. Myös Ranskassa tarjotaan hotellihuoneita naisille, jotka eivät voi mennä kotiin. Espanjassa hallitus on antanut luvan naisille lähteä kotoa väkivallan takia eristysmääräyksistä huolimatta.

UN Women sekä muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres vaativat, että perheväkivalta huomioidaan, kun valtiot suunnittelevat elvytys- ja tukipaketteja. Turvakodeille ja auttaville puhelimille pitää suunnata riittävästi rahaa, teknologiaa pitää hyödyntää tuen tehostamiseksi ja palveluista pitää tiedottaa.

Ennen koronaviruspandemiaa arvioitiin, että yhteensä noin 243 miljoonaa 15–49-vuotiasta naista ja tyttöä oli kokenut seksuaalista tai fyysistä parisuhdeväkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Perheväkivallan globaaliksi hinnaksi on aiemmin arvioitu 1,5 biljoonaa dollaria eli noin 1,4 biljoonaa euroa.

KoronavirusTasa-arvo ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvooikeus ja rikosterveys UN Women Suomi

Lue myös

Vuoria meren takana.

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Korona on aiheuttanut taloustaantuman, josta selviytyäkseen osa Tyynenmeren saarten kaupunkilaisista on ryhtynyt kalastamaan. Konflikteilta ei ole vältytty, kun osa kalastaa suojeltuja lajeja tai menee väärille apajille.
Maskimainos, kaksi ihmistä ja autoja kadulla.

Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut

Lähes viisi miljonaa lasta tarvitsee apua neljässä maassa, ja määrä on noussut 60 prosenttia koronaviruspandemian aikana. Perheet joutuvat nyt valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä, kertoo Pelastakaa Lapset.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”