Uutiset Koronavirus

”Varjopandemia” – Ihmisten eristäytyminen koronaviruksen takia on lisännyt perheväkivaltaa ympäri maailman

Yli puolet maailman väestöstä on eristyksissä, mikä luo ”täydelliset olosuhteet” kontrolloivalle ja väkivaltaiselle käytökselle, varoittaa YK:n tasa-arvojärjestö. Se vaatii perheväkivaltaa ehkäisevien palveluiden parantamista, kun valtiot suunnittelevat elvytyspaketteja.
Mielenosoituskylttejä kasassa
Koronaviruspandemia on lisännyt perheväkivaltaa. Kuvassa perheväkivallan vastaisia ja tasa-arvoa puolustavia kylttejä Mosambikissa, jossa osallistuttiin UN Womenin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisiin toimintapäiviin vuonna 2017. (Kuva: Jaana Oikarinen / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisten eristäytyminen koteihinsa koronaviruksen torjumiseksi on lisännyt perheiväkivaltaa ympäri maailman. Eristyksissä on nyt arviolta neljä miljardia ihmistä, ja mediat eri puolilta maailmaa ovat raportoineet viime viikkoina auttavien puhelinten työtaakan kasvusta sekä suojakotien asiakasmäärien noususta.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women sekä YK:n uutiskeskus kertovat kokoamissaan tiedoissa, että esimerkiksi Singaporessa ja Kyproksella soitot ovat kasvaneet yli 30 prosenttia. Malesiassa soitot ovat tuplaantuneet ja Ranskassa kasvaneet lähes kolmannekselle. Libanonissa maaliskuun soittojen määrä oli kaksi kertaa suurempi kuin viime vuoden marraskuussa.

Myös Suomessa Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että esimerkiksi poliisin kotihälytystehtävät ovat kasvaneet ja turvakodeissa on ollut enemmän asiakkaita. Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoo, että esimerkiksi Tunisiassa soitot apulinjoille ovat viisinkertaistuneet.

”Eristys pahentaa turvallisuus-, terveys- ja rahahuolten aiheuttamia jännitteitä. Se lisää naisten eristäytymistä kotiin väkivaltaisten kumppanien kanssa ja erottaa heidät ihmisistä ja resursseista, jotka voisivat parhaiten auttaa heitä. Olosuhteet kontrolloivalle, väkivaltaiselle käytökselle suljettujen ovien takana ovat täydelliset”, varoitti YK:n tasa-arvojärjestö UN Women maanantaina julkaistussa kannanotossaan.

Se kutsuu koronaviruksen seurauksena lisääntynyttä perheväkivaltaa ”varjopandemiaksi”. Ongelmaa pahentaa se, että terveydenhuoltojärjestelmät ovat muutenkin äärirajoilla.

Arvioiden mukaan alle 40 prosenttia perheväkivaltaa kokeneista hakee apua tai raportoi poliisille. YK:n varapääsihteeri Amina Mohammed muistuttaakin, että nyt tiedossa olevat luvut ovat todennäköisesti todellisuudessa korkeampia.

”Kun liikkuminen on rajoitettua ja yksityisyys rajoitettua, naisten on vaikea soittaa apua. Joten on todennäköistä, että nämä luvut edustavat vain murto-osaa ongelmasta. Ne myös heijastavat sitä, että mailla on raportointijärjestelmät olemassa. Dataa ei ole saatavilla samalla tavalla kaikkialta, etenkään kehitysmaista”, Mohamed sanoo YK:n uutiskeskuksen haastattelussa.

Osa maista on jo ryhtynyt toimiin perheväkivaltaa kokeneiden tukemiseksi. Argentiinassa apteekeista on julistettu turvatiloja uhreille, jotta he voivat kertoa kokemuksistaan. Myös Ranskassa tarjotaan hotellihuoneita naisille, jotka eivät voi mennä kotiin. Espanjassa hallitus on antanut luvan naisille lähteä kotoa väkivallan takia eristysmääräyksistä huolimatta.

UN Women sekä muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres vaativat, että perheväkivalta huomioidaan, kun valtiot suunnittelevat elvytys- ja tukipaketteja. Turvakodeille ja auttaville puhelimille pitää suunnata riittävästi rahaa, teknologiaa pitää hyödyntää tuen tehostamiseksi ja palveluista pitää tiedottaa.

Ennen koronaviruspandemiaa arvioitiin, että yhteensä noin 243 miljoonaa 15–49-vuotiasta naista ja tyttöä oli kokenut seksuaalista tai fyysistä parisuhdeväkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Perheväkivallan globaaliksi hinnaksi on aiemmin arvioitu 1,5 biljoonaa dollaria eli noin 1,4 biljoonaa euroa.

KoronavirusTasa-arvo ihmisoikeudetgendersukupuolten tasa-arvooikeus ja rikosterveys UN Women Suomi

Lue myös

Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria