Palmuöljyjätti haastaa oikeuteen vastuullisuussertifikaatin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palmuöljyjätti haastaa oikeuteen vastuullisuussertifikaatin

Aiemmin muun muassa Nesteelle palmuöljyä toimittanut IOI Group on loukkaantunut sertifikaattinsa jäädyttämisestä.

Maailman suurimpiin palmuöljyntuottajiin kuuluva malesialainen IOI Group on ilmoittanut haastavansa oikeuteen palmuöljyn vastuullisuussertifikaatti RSPO:n. Syynä on se, että RSPO jäädytti huhtikuussa IOI Groupin sertifikaatin yhtiöstä tehdyn valituksen vuoksi.

Sertifikaatin jäädytyksen seurauksena monet isot ostajat, kuten Unilever, Mars, Kelloggs ja Nestlé ovat lopettaneet palmuöljyn ostamisen IOI:ltä, kertoo brittilehti The Guardian. Myös suomalainen Neste ilmoitti huhtikuussa jäädyttävänsä ostot IOI:lta.

RSPO varoittikin huhtikuussa, että vastuullisesti tuotetusta palmuöljystä saattaa olla lähiaikoina pulaa.

IOI on ollut perustajajäsenenä RSPO:ssa, joka on palmuöljyteollisuuden vastuullisuussertifikaatti. Tarkoituksena on varmistaa, että palmuöljy tuotetaan ympäristön ja työntekijöiden kannalta eettisellä tavalla.

IOI:tä on kritisoitu useaan otteeseen sademetsien tuhoamisesta. Suomalaisjärjestö Finnwatch on kertonut ongelmista myös työntekijöiden oikeuksien toteuttamisessa yhtiön tiloilla.

IOI:n sertifikaatin jäädytykseen johtaneen valituksen jätti Alankomaissa ja Indonesiassa toimiva ympäristökonsulttifirma Aidenvironment. Sen mukaan IOI:n tytäryhtiöt ovat tuhonneet metsää Länsi-Kalimantanilla, joka kuuluu Indonesiaan.

IOI:n eilen julkaiseman tiedotteen mukaan RSPO:n haastaminen oli "vaikea ja tuskallinen" päätös. Se muistuttaa tehneensä valituksen takia korjaussuunnitelman ja aikovansa yhä noudattaa sitä. Sen mukaan jäädytys on aiheuttanut vakavia häiriöitä sen Euroopan ja Amerikan markkinoilla.

IOI jätti haasteen Sveitsin Zürichissä, missä RSPO:n päämaja sijaitsee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia