Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas otti tiistaina vastaan G77-ryhmän puheenjohtajuuden. G77-ryhmään kuuluu 134 kehittyvää maata. Kuva: Manuel Elias / UN Photo.

Palestiina aikoo pyrkiä YK:n täysjäseneksi. Tarkoituksena on ryhtyä lobbaamaan lähiviikkoina YK:n turvallisuusneuvostoa jäsenhakemuksen läpisaamiseksi, kertoi ulkoministeri Riyad Al-Maliki tiistaina kansainvälisten uutismedioiden mukaan.

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä siitä huolimatta, että Yhdysvallat on ilmoittanut käyttävänsä äänestyksessä veto-oikeutta ja estävänsä jäsenyyshakemuksen, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

”Tiedämme, että saamme vastaamme Yhdysvaltain veton, mutta se ei estä meitä esittämästä hakemusta”, Al-Maliki sanoi Al-Jazeeran mukaan.

Israel on miehittänyt Palestiinalaisalueita vuodesta 1967, eivätkä rauhanneuvottelut ole viime vuosina edistyneet. Palestiina sai kuitenkin YK:ssa tarkkailijavaltion aseman vuonna 2012. Lisäksi 137 maata on tunnustanut sen itsenäisyyden.

Palestiinan kansainvälinen status on  tarkkailijajäsenyyden myötä parantunut. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas aloitti tällä viikolla YK:n suurimman jäsenmaablokin, kehittyvistä valtioista koostuvan G77-ryhmän puheenjohtajana. Sille on taattu aiempaa enemmän oikeuksia esimerkiksi osallistua kansainvälisiin kokouksiin puheenjohtajakauden aikana.

Palestiina on viime vuosina liittynyt myös muun muassa kansainväliseen rikostuomioistuimeen sekä YK:n tiede-, kasvatus- ja kulttuurijärjestö Unescoon.

Täysjäseneksi sitä tuskin kuitenkaan hyväksytään. YK:n jäsenmaaksi hakeminen edellyttää, että maa saa YK:n turvallisuusneuvostossa yhdeksän puoltavaa ääntä 15:stä. Yksikään viidestä pysyvästä jäsenmaasta, joita ovat Kiina, Venäjä, Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska, ei saa vastustaa jäsenyyttä. Tämän jälkeen jäsenhakemus hyväksytään yleiskokouksessa kahden kolmasosan äänten enemmistöllä.

Yhdysvaltain ja palestiinalaisten välit ovat kiristyneet presidentti Donald Trumpin presidenttikauden aikana. Trump on siirtänyt Yhdysvaltain suurlähetystön Jerusalemiin ja katkaissut rahoituksen YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia