Pakotteet heikentäneet tavallisten iranilaisten elämää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakotteet heikentäneet tavallisten iranilaisten elämää

Kansainväliset pakotteet ovat heikentäneet ihmisten toimeentuloa, mutta valtaosa kannattaa kuitenkin edelleen ydinohjelmaa, selviää Gallupin uudesta tutkimuksesta.

Valtaosa iranilaisista kokee, että kansainväliset pakotteet Irania kohtaan ovat heikentäneet ihmisten toimeentuloa merkittävästi, selviää Gallupin tekemästä tutkimuksesta.

Gallupin mukaan noin joka kolmas iranilainen määrittelee arjen olevan piinaavaa taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Määrällisesti luku on yhtä korkea kuin Afganistanissa ja Irakissa.

Lähes puolet vastaajista syytti pakotteista Yhdysvaltoja. Noin 10 prosenttia oli sitä mieltä, että Iranin hallitus on vastuussa pakotteista, ja hieman alle 10 prosenttia syytti niistä Israelia, Länsi-Euroopan maita ja YK:ta.

Pakotteiden vaikutuksista huolimatta suurin osa vastaajista tukee maan ydinohjelmaa. Vastaajista 63 prosenttia oli sitä mieltä, että ydinohjelman kehittämistä pitää jatkaa, vaikka se toisi maalle talouspakotteita.

Iranin ydinohjelma on ollut koko viime vuosikymmenen koventuneen kansainvälisen painostuksen alla, sillä länsimaiset tiedustelupalvelut väittävät ohjelmalla olevan sotilaallisia ulottuvuuksia. Kansainvälisen energiajärjestö IAEA:n mukaan Iran kuitenkin toimii kansainvälisen ydinsulkusopimuksen puitteissa.

Gallupin mukaan tulos viittaisi siihen, että Iranin hallitusta ei saada muuttamaan kantaansa ydinohjelmaan ja sen valvontaan pelkästään pakotteiden avulla.

Yhdysvaltojen lisäksi YK ja EU ovat pyrkineet vaikuttamaan pakotteilla maan ydinohjelmaan, saartamalla muun muassa Iranin kaasu- ja öljymarkkinoita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia