Uutiset Mosambikin kehitys

Opposition ja valtapuolueen kahakointi Mosambikissa kiihtynyt, tuhansia paennut

Malawiin saapuneet pakolaiset kertovat hallituksen joukkojen hyökänneen heidän kimppuunsa.
Mosambikin vuoden 2014 vaalit lisäsivät jännitteitä puolueiden välillä. (Kuva: Commonwealth Secretariat / CC BY-NC-ND 2.0)

Runsaat 6 000 ihmistä on paennut Mosambikista naapurimaa Malawiin joulukuun puolivälin jälkeen. Syynä on kiihtynyt kahakointi maan hallituksen ja opposition joukkojen välillä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin helmikuussa keräämien tietojen mukaan Malawiin paenneet siviilit ovat kertoneet, että univormupukuiset sotilaat ovat teloittaneet ihmisiä summassa, sytyttäneet taloja ja peltoja palamaan ja syyllistyneet seksuaaliseen väkivaltaan syyttäen kyläläisiä kapinallisten tukemisesta. Järjestö vaatii Mosambikin hallitusta tutkimaan väitteet.

Myös pakolaisia Malawissa rekisteröivä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tammikuussa, että kyläläiset ovat kertoneet hallituksen joukkojen hyökkäilleen heitä vastaan, mutta väitteiden paikkansapitävyyttä ei pystytty varmistamaan.

Mosambikin armeija aloitti lokakuussa operaation oppositiopuolue Renamoon yhteydessä olevia sissejä vastaan riisuakseen nämä aseista. Renamo ja valtapuolue Frelimo ovat vanhoja kiistakumppaneita, jotka 15-vuotisen sisällissodan jälkeen solmivat rauhan vuonna 1992.

Mosambikissa on ollut suhteellisen rauhallista sisällissodan päättymisestä lähtien, mutta Renamoa ei koskaan saatu riisuttu aseista täysin ja tyytymättömyys on kasvanut Frelimon voitettua kaikki vaalit. Jännitteet alkoivat kiristyä vuoden 2014 vaalien alla, ja sen jälkeen maassa on ollut useita kahakoita.

Viime kuukausina paenneet mosambikilaiset ovat kotoisin hiilentuotannosta tunnetusta Teten maakunnasta. He majailevat pääosin malawilaisessa Kapisen kylässä 300 metrin päässä maiden rajasta.

YK-toimijat ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat jakaneet tulijoille ruokaa ja muita perustarpeita, sillä moni on saapunut leirille pelkät vaatteet yllä. Pelkona on malarian ja koleran leviäminen.

Mosambikin kehitys pakolaisetpolitiikkakonflikti MosambikBosnia-HertsegovinaBulgaria Human Rights Watch

Lue myös

Auringonnousu rakennuksen takana

Mosambikin luonnonrikkaudet uhkaavat valua ulkomaisille firmoille – Suomen tuella koulutetaan nyt kansanedustajia valvomaan niiden käyttöä

Hermenegildo Mulhovo johtaa mosambikilaista demokratiatukijärjestöä, joka kouluttaa Suomen tuella paikallisia kansanedustajia valvomaan maan runsaiden luonnonvarojen käyttöä. Parhaassa tapauksessa maailman köyhimpiin maihin kuuluva Mosambik voi rikastua, mutta siihen on vielä pitkä matka.
Mosambikin lippu

Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu

Mosambikin pohjoisosissa toimiva aseistettu ryhmä on hyökkäillyt kyliin ja tappanut siviileitä. Sen poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Mosambik pyrkii välttämään luonnonvarakirouksen Suomen tuella

Mosambik on luonnonvaroja tarkasteltaessa yksi maailman rikkaimmista maista, mutta hyödyt eivät jakaudu tasaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.