Uutiset Mosambikin kehitys

Opposition ja valtapuolueen kahakointi Mosambikissa kiihtynyt, tuhansia paennut

Malawiin saapuneet pakolaiset kertovat hallituksen joukkojen hyökänneen heidän kimppuunsa.
Mosambikin vuoden 2014 vaalit lisäsivät jännitteitä puolueiden välillä. (Kuva: Commonwealth Secretariat / CC BY-NC-ND 2.0)

Runsaat 6 000 ihmistä on paennut Mosambikista naapurimaa Malawiin joulukuun puolivälin jälkeen. Syynä on kiihtynyt kahakointi maan hallituksen ja opposition joukkojen välillä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin helmikuussa keräämien tietojen mukaan Malawiin paenneet siviilit ovat kertoneet, että univormupukuiset sotilaat ovat teloittaneet ihmisiä summassa, sytyttäneet taloja ja peltoja palamaan ja syyllistyneet seksuaaliseen väkivaltaan syyttäen kyläläisiä kapinallisten tukemisesta. Järjestö vaatii Mosambikin hallitusta tutkimaan väitteet.

Myös pakolaisia Malawissa rekisteröivä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tammikuussa, että kyläläiset ovat kertoneet hallituksen joukkojen hyökkäilleen heitä vastaan, mutta väitteiden paikkansapitävyyttä ei pystytty varmistamaan.

Mosambikin armeija aloitti lokakuussa operaation oppositiopuolue Renamoon yhteydessä olevia sissejä vastaan riisuakseen nämä aseista. Renamo ja valtapuolue Frelimo ovat vanhoja kiistakumppaneita, jotka 15-vuotisen sisällissodan jälkeen solmivat rauhan vuonna 1992.

Mosambikissa on ollut suhteellisen rauhallista sisällissodan päättymisestä lähtien, mutta Renamoa ei koskaan saatu riisuttu aseista täysin ja tyytymättömyys on kasvanut Frelimon voitettua kaikki vaalit. Jännitteet alkoivat kiristyä vuoden 2014 vaalien alla, ja sen jälkeen maassa on ollut useita kahakoita.

Viime kuukausina paenneet mosambikilaiset ovat kotoisin hiilentuotannosta tunnetusta Teten maakunnasta. He majailevat pääosin malawilaisessa Kapisen kylässä 300 metrin päässä maiden rajasta.

YK-toimijat ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat jakaneet tulijoille ruokaa ja muita perustarpeita, sillä moni on saapunut leirille pelkät vaatteet yllä. Pelkona on malarian ja koleran leviäminen.

Mosambikin kehitys pakolaisetpolitiikkakonflikti MosambikBosnia-HertsegovinaBulgaria Human Rights Watch

Lue myös

Auringonnousu rakennuksen takana

Mosambikin luonnonrikkaudet uhkaavat valua ulkomaisille firmoille – Suomen tuella koulutetaan nyt kansanedustajia valvomaan niiden käyttöä

Hermenegildo Mulhovo johtaa mosambikilaista demokratiatukijärjestöä, joka kouluttaa Suomen tuella paikallisia kansanedustajia valvomaan maan runsaiden luonnonvarojen käyttöä. Parhaassa tapauksessa maailman köyhimpiin maihin kuuluva Mosambik voi rikastua, mutta siihen on vielä pitkä matka.
Mosambikin lippu

Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu

Mosambikin pohjoisosissa toimiva aseistettu ryhmä on hyökkäillyt kyliin ja tappanut siviileitä. Sen poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Mosambik pyrkii välttämään luonnonvarakirouksen Suomen tuella

Mosambik on luonnonvaroja tarkasteltaessa yksi maailman rikkaimmista maista, mutta hyödyt eivät jakaudu tasaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.