Uutiset Mosambikin kehitys

Opposition ja valtapuolueen kahakointi Mosambikissa kiihtynyt, tuhansia paennut

Malawiin saapuneet pakolaiset kertovat hallituksen joukkojen hyökänneen heidän kimppuunsa.
Mosambikin vuoden 2014 vaalit lisäsivät jännitteitä puolueiden välillä. (Kuva: Commonwealth Secretariat / CC BY-NC-ND 2.0)

Runsaat 6 000 ihmistä on paennut Mosambikista naapurimaa Malawiin joulukuun puolivälin jälkeen. Syynä on kiihtynyt kahakointi maan hallituksen ja opposition joukkojen välillä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin helmikuussa keräämien tietojen mukaan Malawiin paenneet siviilit ovat kertoneet, että univormupukuiset sotilaat ovat teloittaneet ihmisiä summassa, sytyttäneet taloja ja peltoja palamaan ja syyllistyneet seksuaaliseen väkivaltaan syyttäen kyläläisiä kapinallisten tukemisesta. Järjestö vaatii Mosambikin hallitusta tutkimaan väitteet.

Myös pakolaisia Malawissa rekisteröivä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi tammikuussa, että kyläläiset ovat kertoneet hallituksen joukkojen hyökkäilleen heitä vastaan, mutta väitteiden paikkansapitävyyttä ei pystytty varmistamaan.

Mosambikin armeija aloitti lokakuussa operaation oppositiopuolue Renamoon yhteydessä olevia sissejä vastaan riisuakseen nämä aseista. Renamo ja valtapuolue Frelimo ovat vanhoja kiistakumppaneita, jotka 15-vuotisen sisällissodan jälkeen solmivat rauhan vuonna 1992.

Mosambikissa on ollut suhteellisen rauhallista sisällissodan päättymisestä lähtien, mutta Renamoa ei koskaan saatu riisuttu aseista täysin ja tyytymättömyys on kasvanut Frelimon voitettua kaikki vaalit. Jännitteet alkoivat kiristyä vuoden 2014 vaalien alla, ja sen jälkeen maassa on ollut useita kahakoita.

Viime kuukausina paenneet mosambikilaiset ovat kotoisin hiilentuotannosta tunnetusta Teten maakunnasta. He majailevat pääosin malawilaisessa Kapisen kylässä 300 metrin päässä maiden rajasta.

YK-toimijat ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat jakaneet tulijoille ruokaa ja muita perustarpeita, sillä moni on saapunut leirille pelkät vaatteet yllä. Pelkona on malarian ja koleran leviäminen.

Mosambikin kehitys pakolaisetpolitiikkakonflikti MosambikBosnia-HertsegovinaBulgaria Human Rights Watch

Lue myös

Auringonnousu rakennuksen takana

Mosambikin luonnonrikkaudet uhkaavat valua ulkomaisille firmoille – Suomen tuella koulutetaan nyt kansanedustajia valvomaan niiden käyttöä

Hermenegildo Mulhovo johtaa mosambikilaista demokratiatukijärjestöä, joka kouluttaa Suomen tuella paikallisia kansanedustajia valvomaan maan runsaiden luonnonvarojen käyttöä. Parhaassa tapauksessa maailman köyhimpiin maihin kuuluva Mosambik voi rikastua, mutta siihen on vielä pitkä matka.
Mosambikin lippu

Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu

Mosambikin pohjoisosissa toimiva aseistettu ryhmä on hyökkäillyt kyliin ja tappanut siviileitä. Sen poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Mosambik pyrkii välttämään luonnonvarakirouksen Suomen tuella

Mosambik on luonnonvaroja tarkasteltaessa yksi maailman rikkaimmista maista, mutta hyödyt eivät jakaudu tasaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset