Öljyn hinnan lasku kurittaa Dubain vierastyöläisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Öljyn hinnan lasku kurittaa Dubain vierastyöläisiä

Rakennusala on ahtaalla, eivätkä sinnikkäinä työntekijöinä tunnetut pakistanilaiset ole enää yhtä haluttuja kuin ennen.

(IPS) -- Sinnikkäät pakistanilaiset ovat olleet suosittuja rakennusmiehiä Dubaissa. Nyt työt vähenevät ja palkat laskevat entisestään. Pakistan joutuu miettimään työvoiman vientiään uusiksi.

"Minut innosti matkaan erään kotikylän miehen tarina. Hän lähti 30 vuotta sitten muurariksi Dubaihin ja omistaa nyt Pakistanissa kaksi taloa ja laajat tilukset", pakistanilainen Muhammad Iqbal kertoo Dubaissa.

Hänen mukaansa kylästä halutaan yhä Dubaihin, vaikka öljyn hinnan lasku on ajanut Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rakennusalan ahtaalle ja vierastyöläiset voivat jäädä palkatta.

Javed Iqbalin perhe otti velkaa ostaakseen hänelle työviisumin Dubaihin vajaalla 3 000 eurolla. Luku- ja kirjoitustaidoton Iqbal joutuu tyytymään reilun 200 euron kuukausipalkkaan. Perhe odottaa rahaa velkojen maksuun, mutta tienesti riittää tuskin elämiseen.

Rahalähetykset ehtyvät

Tuhannet Iqbalin maanmiehet ovat Dubaissa samassa jamassa. Vaikutus alkaa tuntua myös kotona, sillä Pakistanin valtio saa lähes seitsemän prosenttia kansantulostaan rahalähetyksistä ulkomailta. Yli puolet rahoista tulee Dubain 1,3 miljoonalta ja Saudi-Arabian yli 4 miljoonalta pakistanilaiselta.

Viime vuonna Pakistaniin lähetettiin 18 miljardia euroa, mutta heinäkuussa summa putosi viidenneksen viimevuotisesta. Taustalla on irtisanomisia ja maksamattomia palkkoja, eikä tilanne rakennusalalla ole kohenemassa.

Pakistanin pataanit ovat olleet kysyttyjä arabimaiden rakennustyömailla, koska "he pystyvät työskentelemään vaikeimmissakin oloissa ja kestävät hyvin kuumuutta", Dubain Material Labin pääjohtaja Zahid Mahmood sanoo.

Pakistan onkin keskittynyt vastaamaan rakennusalan kysyntään arabimaissa, mikä aiheuttaa ongelmia nyt, kun alalla menee huonosti, hän jatkaa. Paremmin koulutetut intialaiset hallitsevat palvelualoja eikä pakistanilaisia näy turvamiehinä tai majoitusalalla, vaikka kysyntää olisi.

Pakistanin on uudistettava strategiaansa pärjätäkseen ankarasti kilpailluilla Persianlahden maiden työmarkkinoilla. Mahmood pohtii. Hänen mielestään vierastyöläisten minimipalkka pitäisi nostaa ainakin 270 euroon kuussa.

Tuhansittain vartijoita

Pakistanin ammattiyhdistysliikkeessä nähdään kotimaa vierastyöläisten oikeuksien ainoana puolustajana. "Vierastyöläisillä ei ole oikeutta järjestäytyä tai ajaa etujaan, joten he ovat täysin avuttomia", työväen koulutussäätiön johtaja Khalid Mahmood sanoo.

Maailmanpankin ekonomisti Dilip Ratha arvioi, että öljyrahan aiheuttama rakennusbuumi on Persianlahdella ohi, joten myös kouluttamattoman työvoiman kysyntä laskee. Lisäksi arabimaat pyrkivät nyt työllistämään omaa väkeään.

Pakistanin runsasväkisin provinssi, sadan miljoonan asukkaan Punjab, yrittää vastata vierastyövoiman tarpeen muutoksiin kouluttamalla majoitusalan ihmisiä, autonkuljettajia ja vartijoita.

"Tarjoamme 50 000 hengelle nykyaikaista vartiointialan koulutusta poliisin tuella. Uskon, että heille on kysyntää kansainvälisillä markkinoilla", teknistä ja ammatillista koulutusta Punjabissa johtava Irfan Qaisar sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia