Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Öljyn hinnan lasku kurittaa Dubain vierastyöläisiä

Rakennusala on ahtaalla, eivätkä sinnikkäinä työntekijöinä tunnetut pakistanilaiset ole enää yhtä haluttuja kuin ennen.
Pakistanilaiset rakentavat pilvenpiirtäjää Dubaissa. Öljyn hinnan lasku on hiljentänyt rakennusbuumia ja moni vierastyöläinen on menettänyt työnsä. (Kuva: Irfan Ahmed / IPS)

(IPS) -- Sinnikkäät pakistanilaiset ovat olleet suosittuja rakennusmiehiä Dubaissa. Nyt työt vähenevät ja palkat laskevat entisestään. Pakistan joutuu miettimään työvoiman vientiään uusiksi.

"Minut innosti matkaan erään kotikylän miehen tarina. Hän lähti 30 vuotta sitten muurariksi Dubaihin ja omistaa nyt Pakistanissa kaksi taloa ja laajat tilukset", pakistanilainen Muhammad Iqbal kertoo Dubaissa.

Hänen mukaansa kylästä halutaan yhä Dubaihin, vaikka öljyn hinnan lasku on ajanut Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rakennusalan ahtaalle ja vierastyöläiset voivat jäädä palkatta.

Javed Iqbalin perhe otti velkaa ostaakseen hänelle työviisumin Dubaihin vajaalla 3 000 eurolla. Luku- ja kirjoitustaidoton Iqbal joutuu tyytymään reilun 200 euron kuukausipalkkaan. Perhe odottaa rahaa velkojen maksuun, mutta tienesti riittää tuskin elämiseen.

Rahalähetykset ehtyvät

Tuhannet Iqbalin maanmiehet ovat Dubaissa samassa jamassa. Vaikutus alkaa tuntua myös kotona, sillä Pakistanin valtio saa lähes seitsemän prosenttia kansantulostaan rahalähetyksistä ulkomailta. Yli puolet rahoista tulee Dubain 1,3 miljoonalta ja Saudi-Arabian yli 4 miljoonalta pakistanilaiselta.

Viime vuonna Pakistaniin lähetettiin 18 miljardia euroa, mutta heinäkuussa summa putosi viidenneksen viimevuotisesta. Taustalla on irtisanomisia ja maksamattomia palkkoja, eikä tilanne rakennusalalla ole kohenemassa.

Pakistanin pataanit ovat olleet kysyttyjä arabimaiden rakennustyömailla, koska "he pystyvät työskentelemään vaikeimmissakin oloissa ja kestävät hyvin kuumuutta", Dubain Material Labin pääjohtaja Zahid Mahmood sanoo.

Pakistan onkin keskittynyt vastaamaan rakennusalan kysyntään arabimaissa, mikä aiheuttaa ongelmia nyt, kun alalla menee huonosti, hän jatkaa. Paremmin koulutetut intialaiset hallitsevat palvelualoja eikä pakistanilaisia näy turvamiehinä tai majoitusalalla, vaikka kysyntää olisi.

Pakistanin on uudistettava strategiaansa pärjätäkseen ankarasti kilpailluilla Persianlahden maiden työmarkkinoilla. Mahmood pohtii. Hänen mielestään vierastyöläisten minimipalkka pitäisi nostaa ainakin 270 euroon kuussa.

Tuhansittain vartijoita

Pakistanin ammattiyhdistysliikkeessä nähdään kotimaa vierastyöläisten oikeuksien ainoana puolustajana. "Vierastyöläisillä ei ole oikeutta järjestäytyä tai ajaa etujaan, joten he ovat täysin avuttomia", työväen koulutussäätiön johtaja Khalid Mahmood sanoo.

Maailmanpankin ekonomisti Dilip Ratha arvioi, että öljyrahan aiheuttama rakennusbuumi on Persianlahdella ohi, joten myös kouluttamattoman työvoiman kysyntä laskee. Lisäksi arabimaat pyrkivät nyt työllistämään omaa väkeään.

Pakistanin runsasväkisin provinssi, sadan miljoonan asukkaan Punjab, yrittää vastata vierastyövoiman tarpeen muutoksiin kouluttamalla majoitusalan ihmisiä, autonkuljettajia ja vartijoita.

"Tarjoamme 50 000 hengelle nykyaikaista vartiointialan koulutusta poliisin tuella. Uskon, että heille on kysyntää kansainvälisillä markkinoilla", teknistä ja ammatillista koulutusta Punjabissa johtava Irfan Qaisar sanoo.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuustyö PakistanArabiemiirikunnat Suomen IPS

Lue myös

Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.