Oikeusministeriön demokratiapalkinto ihmisoikeuskasvatukselle ja afganistanilaisten naistoimittajien kouluttajille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeusministeriön demokratiapalkinto ihmisoikeuskasvatukselle ja afganistanilaisten naistoimittajien kouluttajille

Oikeusministeriö palkitsi muun muassa Ihmisoikeusliiton Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistuksen. Uudistusta vetänyt Rosa Puhakainen-Mattila sanoo, että ihmisoikeuskasvatus on myös vastavoima nouseville populistisille suuntauksille.

Käsiä pystyssä

Oikeusministeriö jakaa vuosittain demokratiapalkinnon. Kuva: Pixabay.

Oikeusministeriö on myöntänyt tämänvuotisen demokratiapalkintonsa Ihmisoikeusliitolle sekä Naistoimittajat ry:lle. Teemana oli demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) luovutti palkinnon eilen.

Naistoimittajat ry palkittiin Afganistanin naistoimittajien kouluttamisesta, Ihmisoikeusliitto puolestaan Ihmisoikeudet.net-verkkosivuston uudistamisesta.

”Helposti lähestyttävä ja saavutettava uusi sivusto tuo ihmisoikeuskasvatuksen osaksi koulujen arkea ja helpottaa opettajien työtä tarjoamalla pedagogisesti laadukasta materiaalia niin suoraan nuorille kuin opettajillekin”, sanoo palkintoraadissa mukana ollut presidentti Tarja Halonen valtioneuvoston tiedotteessa.

Ihmisoikeudet.net perustettiin Amnestyn Suomen osaston, Ihmisoikeusliiton, Suomen YK-liiton ja maailma.netin yhteistyöhankkeena vuonna 2003. Se sisältää perustietoa esimerkiksi keskeisistä ihmisoikeussopimuksista sekä tehtävä- ja harjoitusmateriaalia koulujen käyttöön.

Uudistus tehtiin Ihmisoikeusliiton, opiskelijoiden ja opettajaryhmän yhteistyönä.

”Hienoa, että pitkäjänteinen työ palkitaan ja järjestöjen tuottama materiaali saa tällaisen tunnustuksen. Se nostaa myös kansalaisyhteiskunnan, opettajien ja viranomaisten välisen yhteistyön painoarvoa”, sanoo uudistusta Ihmisoikeusliitossa vetänyt Rosa Puhakainen-Mattila.

Ihmisoikeudet kuuluvat nykyisin valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan sekä sisältöinä että tavoitteina. Puhakainen-Mattilan mukaan opettajilta ja opettajaksi opiskelevilta tulee kuitenkin viestiä siitä, että he tarvitsevat lisää osaamista ihmisoikeusasioista. Ihmisoikeudet.netin on tarkoitus vastata tähän tarpeeseen.

”Opettajat ja koulut ovat hirveän kuormittuneita muutenkin. Opettajien työtä helpottaa se, että tarjolla on valmiiksi mietittyjä, helppoja kokonaisuuksia.”

Puhakainen-Mattilan mielestä on tärkeää, että nimenomaan kouluissa opetetaan ihmisoikeuksista.

”Siellä kootaan koko ikäluokka yhteen ja kouluilla on suuri rooli tulevaisuuden päätöksentekijöiden ja aikuisten kasvattamisessa. Ihmisoikeuskasvatuksessa tehdään näkyväksi tietyt oikeudet ja velvollisuudet. Se on myös vastavoima nouseville populistisille suuntauksille ja kärkeville mielipiteille”, hän huomauttaa.

Hän muistuttaa, että ihmisoikeuskasvatus on lopulta arjen pieniä tekoja: toisten kuulemisen ja huomioimisen opetusta, lasten ja nuorten osallistamista sekä epäkohtiin puuttumista.

Palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Sen arvo on 10 000 euroa, ja järjestöt jakavat sen keskenään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia