Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus

Teloitettujen miesten lesket pitävät Shelliä osasyyllisenä vuonna 1995 tapahtuneisiin teloituksiin. Nyt yhtiö joutuu luovuttamaan oikeudelle luottamuksellisia sisäisiä dokumentteja.

Lyhtypylvääseen liimattu "Shell Guilty" -juliste

Shelliä vastaan on kampanjoitu viime vuosina ympäri maailmaan öljynporauksen aiheuttamien ympäristöongelmien vuoksi. Kuva: William Murphy / CC BY-SA 2.0.

Haagin alueellinen tuomioistuin on päättänyt, että sillä on toimivaltaa käsitellä oikeustapaus, jossa öljy-yhtiö Shelliä syytetään osallisuudesta Nigeriassa vuonna 1995 tapahtuneisiin ympäristöaktivistien teloituksiin.

Tuomioistuin linjasi eilen myös, ettei tapaus ole vanhentunut ja että Shellin on luovutettava luottamuksellisia sisäisiä dokumentteja oikeudelle. Ne saattavat sisältää tietoa esimerkiksi todistajien lahjomisesta. Seuraavan kuulemisen ajankohdasta ei ole vielä päätetty.

Syytökset liittyvät Shellin öljynporaukseen Nigerian Ogonimaassa 1990-luvulla. Tuolloin Nigerian armeija kävi kovin ottein ympäristötuhoista korvauksia ja osuutta voitoista vaatineiden aktivistien kimppuun ja syyllistyi muun muassa laittomiin pidätyksiin, kiinniottoihin, kidutukseen, raiskauksiin ja teloituksiin.

Vuonna 1995 viranomaiset teloittivat yhdeksän ogonijohtajaa, kuuluisimpana protestijohtaja Ken Saro-Wiwa. Shellin on muun muassa epäilty kehottaneen Nigerian armeijaa puuttumaan Ogonimaan mielenosoituksiin sekä tienneen vangittujen miesten huonoista olosuhteista ja siitä, että Saro-Wiwa tullaan tuomitsemaan.

Oikeusjutun ovat nostaneet neljän aktivistin vaimot. Pääkantajana on teloitetun Barinem Kiobelin leski Esther Kiobel.

”Päätös on Estherille ja muille kantajille elintärkeä askel kohti oikeudenmukaisuutta. Se on myös tärkeä ennakkotapaus ympäri maailman uhreille, jotka yrittävät saada vaikutusvaltaiset yhtiöt tilille ja jotka kamppailevat saadakseen oikeutta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin asiantuntija Mark Dummett tiedotteessa.

Kiobel jätti ensimmäisen kanteen tapauksesta jo vuonna 2002 New Yorkissa. Vuonna 2013 Yhdysvaltain korkein oikeus kuitenkin päätti, ettei maalla ole tapaukseen toimivaltaa. Shell suostui kymmenisen vuotta sitten maksamaan korvauksia osalle teloitettujen miesten perheistä oikeuden ulkopuolella.

Shell on kiistänyt kaikki syytteet. The Guardian -lehden mukaan yhtiö muistutti eilisen uutisen jälkeen kiistäneensä aina kaikki syytökset ja ilmoitti, ettei se kommentoi linjausta ennen kuin on tutustunut siihen yksityiskohtaisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia