Uutiset Maatalous kehitysmaissa – ja muuallakin

Nuorten muutto kaupunkeihin vähentää maatalouden tuottavuutta Malawissa – Apua haetaan kasvukeskuksista

Miljoonien malawilaisperheiden maatiloilla työvoima koostuu pelkästään omasta perheestä. Opiskelumahdollisuuksien ja palveluiden puute ajaa kuitenkin nuoret kaupunkeihin, mikä vaikeuttaa maanviljelyä. Nyt valtio pohtii kasvukeskuksien luomista maaseudulle.
Nainen kuokkii peltoa vauva selässään.
Valtaosalla malawilaisista maatiloista pelloilla työskentelee vain oman perheen väkeä. Nuorten maaltamuutto on vakava ongelma, sillä nuorten kaupungista lähettämä raha ei korvaa menetettyä työpanosta. (Kuva: Kristin Palitza / IPS)

(IPS) -- Kun Etelä-Malawin maatiloilla valmistaudutaan maissin kasvatuskauteen, Frederick Yohane on kiireinen nuorimies.

Joka aamu hän uurastaa kahden veljensä kanssa perheen pellolla, jossa he kasvattavat maissia ja kyyhkynherneitä. Iltapäivällä hän kyntää toisten ihmisten peltoja saadakseen rahaa. Kahdesti viikossa hän pyöräilee läheisille toreille myymään kanoja, joita hän ostaa ympäröivistä kylistä.

Frederick Yohanen elämä on ollut tällaista kuusitoistavuotiaasta lähtien. Silloin hänen isänsä sai aivoinfarktin, joka halvaannutti vasemman jalan ja käden. Kaksi vuotta myöhemmin Frederick lopetti koulunkäynnin, mutta ei saanut päättötodistusta.

Ilman päättötodistusta hän seurasi monien maalaisnuorten jalanjälkiä Malawin kaupalliseen keskukseen Blantyreen etsimään hanttihommia.

”Ystävän kautta löysin töitä intialaisen omistamasta rautakaupasta. Palkka ei kuitenkaan ollut kummoinen. Niinpä olin siellä vain pari kuukautta ja palasin kylään”, 24-vuotias Yohane selittää. Hän ei suunnittele kaupunkiin paluuta.

”Jos vain teen lujasti töitä, voin ansaita kylässä enemmän kuin kaupungissa. Sitä paitsi olen vanhin lapsi. Isäni ei voi enää työskennellä, ja äitini aika menee isästä huolehtimiseen”, hän sanoo.

Miljoonien malawilaisperheiden maatiloilla työvoima koostuu pelkästään omasta perheestä. Malawin 17,5 miljoonan väestöstä 80 prosenttia on maanviljelijöitä, ja heistä 75 prosentilla on pieni perhetila.

Perhetilojen tuottavuus laskee, kun nuoret vaeltavat suurin joukoin kaupunkeihin. Trooppisen maatalouden instituutin (IITA) vuoden 2018 tutkimuksen mukaan yksittäisellä maatilalla tuotettiin maissia yli 600 kiloa vähemmän vuodessa kuin jos tilalta ei olisi muutettu kaupunkiin.

Kaupunkeihin muuttaneet nuoret kyllä lähettivät kotiin rahaa, jolla voitiin palkata työvoimaa, mutta palkkatyöläiset eivät riittäneet korvaamaan nuorten menetettyä työpanosta.

Kasvukeskuksia muuttoa hillitsemään

Nuoria kautta Afrikan ajaa maalta pakoon opiskelumahdollisuuksien ja palvelujen puute. Ongelmana on myös se, ettei maaseudulla juurikaan voi harjoittaa maataloutta vakavana liiketoimintana.

Vuosien mittaan Malawissa on suunniteltu maaseutualueiden sosiaalisten ja taloudellisten olosuhteiden kohentamista, jotta maaltamuutto vähenisi. Kuten Malawin kansallinen suunnittelukomissio asian ilmaisee, suunnitelmien toteuttamisessa on hallituksesta riippumatta ollut epäjohdonmukaisuuksia.

Monet maaseudun kehitysohjelmat muuallakin Afrikassa ovat epäonnistuneet, koska niiden suunnittelussa ei ole kuunneltu maaseudun nuoria.

Kansallisen suunnittelukomission pääjohtaja, tohtori Thomas Munthali kertoo, että komissio parhaillaan kartoittaa maan potentiaalisia investointialueita. Ne saattaisivat vähentää nuorisomuuttoa maalta.

”Ajatuksena on luoda kasvukeskuksia alueille sen mukaan, mikä niiden potentiaali maanviljelyssä, kaivostoiminnassa ja turismissa on. Kasvukeskukset luodaan teollisiksi keskuksiksi, jotka tarjoavat kestäviä, säällisiä työpaikkoja ja sosioekonomisia palveluita aivan kuin varsinaisissa kaupungeissa”, Munthali selittää.

Frederick Yohane on joka tapauksessa päättänyt jäädä kyläänsä.

”Meillä on riittävästi maissia omaksi ruuaksemme, mutta meidän täytyy myös ansaita rahaa. Niinpä suunnittelemme toisen maapalstan vuokraamista, jotta voimme kasvattaa enemmän maissia myyntiin. Emme tarvitse palkollisia, mutta tulevaisuudessa haluaisimme ostaa vielä lisää viljelymaata, jota voimme vakavissamme viljellä kaupallisesti”, Yohane sanoo.

Maatalous kehitysmaissa – ja muuallakin kaupungitmaatalousnuorisoruokatyö Malawi Suomen IPS

Lue myös

Ihminen kasveja kädessä, kuva kaulasta alaspäin.

Maailma kaipaisi kipeästi ”luontopositiivista” ruuantuotantoa – Huippukokouksessa yritetään päättää, mitä se voisi tarkoittaa

Yksi torstaina järjestettävän YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen aiheista on luontopositiivinen tuotanto. Kokousta edeltävä keskustelu on kuitenkin paljastanut, että käsitteen määritelmiä on yhtä monta kuin intressiryhmiäkin. Asiantuntijat toivovat isoja ja nopeita päätöksiä ruokasektorin aiheuttaman luontokadon pysäyttämiseksi.
Vakoja pellossa.

YK-järjestöjen selvitys: Suurin osa maataloustuista on haitallisia ympäristölle ja terveydelle

Tuoreen raportin mukaan maataloustuet pitäisi muokata niin, että ne tukisivat kestävää maataloutta – eivät esimerkiksi sokerin ja naudanlihan tuotantoa.
Mies vihreällä pellolla.

Digitalisointi kannustaa kenialaisia pienviljelijöitä maatalousbisnekseen Keniassa – ”Digitalisaatio on mahdollistaja, ei itsetarkoitus”

Kenian Nakurussa järjestetään pienviljelijöiden virtuaalikoulutusta, jonka tavoitteena on koneistaa maatalous. Apuna on muun muassa traktorien ”Uber-sovellus ”, joka yhdistää traktorien omistajat ja tarvitsijat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat