Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Nuorten muutto kaupunkeihin vähentää maatalouden tuottavuutta Malawissa – Apua haetaan kasvukeskuksista

Miljoonien malawilaisperheiden maatiloilla työvoima koostuu pelkästään omasta perheestä. Opiskelumahdollisuuksien ja palveluiden puute ajaa kuitenkin nuoret kaupunkeihin, mikä vaikeuttaa maanviljelyä. Nyt valtio pohtii kasvukeskuksien luomista maaseudulle.
Nainen kuokkii peltoa vauva selässään.
Valtaosalla malawilaisista maatiloista pelloilla työskentelee vain oman perheen väkeä. Nuorten maaltamuutto on vakava ongelma, sillä nuorten kaupungista lähettämä raha ei korvaa menetettyä työpanosta. (Kuva: Kristin Palitza / IPS)

(IPS) -- Kun Etelä-Malawin maatiloilla valmistaudutaan maissin kasvatuskauteen, Frederick Yohane on kiireinen nuorimies.

Joka aamu hän uurastaa kahden veljensä kanssa perheen pellolla, jossa he kasvattavat maissia ja kyyhkynherneitä. Iltapäivällä hän kyntää toisten ihmisten peltoja saadakseen rahaa. Kahdesti viikossa hän pyöräilee läheisille toreille myymään kanoja, joita hän ostaa ympäröivistä kylistä.

Frederick Yohanen elämä on ollut tällaista kuusitoistavuotiaasta lähtien. Silloin hänen isänsä sai aivoinfarktin, joka halvaannutti vasemman jalan ja käden. Kaksi vuotta myöhemmin Frederick lopetti koulunkäynnin, mutta ei saanut päättötodistusta.

Ilman päättötodistusta hän seurasi monien maalaisnuorten jalanjälkiä Malawin kaupalliseen keskukseen Blantyreen etsimään hanttihommia.

”Ystävän kautta löysin töitä intialaisen omistamasta rautakaupasta. Palkka ei kuitenkaan ollut kummoinen. Niinpä olin siellä vain pari kuukautta ja palasin kylään”, 24-vuotias Yohane selittää. Hän ei suunnittele kaupunkiin paluuta.

”Jos vain teen lujasti töitä, voin ansaita kylässä enemmän kuin kaupungissa. Sitä paitsi olen vanhin lapsi. Isäni ei voi enää työskennellä, ja äitini aika menee isästä huolehtimiseen”, hän sanoo.

Miljoonien malawilaisperheiden maatiloilla työvoima koostuu pelkästään omasta perheestä. Malawin 17,5 miljoonan väestöstä 80 prosenttia on maanviljelijöitä, ja heistä 75 prosentilla on pieni perhetila.

Perhetilojen tuottavuus laskee, kun nuoret vaeltavat suurin joukoin kaupunkeihin. Trooppisen maatalouden instituutin (IITA) vuoden 2018 tutkimuksen mukaan yksittäisellä maatilalla tuotettiin maissia yli 600 kiloa vähemmän vuodessa kuin jos tilalta ei olisi muutettu kaupunkiin.

Kaupunkeihin muuttaneet nuoret kyllä lähettivät kotiin rahaa, jolla voitiin palkata työvoimaa, mutta palkkatyöläiset eivät riittäneet korvaamaan nuorten menetettyä työpanosta.

Kasvukeskuksia muuttoa hillitsemään

Nuoria kautta Afrikan ajaa maalta pakoon opiskelumahdollisuuksien ja palvelujen puute. Ongelmana on myös se, ettei maaseudulla juurikaan voi harjoittaa maataloutta vakavana liiketoimintana.

Vuosien mittaan Malawissa on suunniteltu maaseutualueiden sosiaalisten ja taloudellisten olosuhteiden kohentamista, jotta maaltamuutto vähenisi. Kuten Malawin kansallinen suunnittelukomissio asian ilmaisee, suunnitelmien toteuttamisessa on hallituksesta riippumatta ollut epäjohdonmukaisuuksia.

Monet maaseudun kehitysohjelmat muuallakin Afrikassa ovat epäonnistuneet, koska niiden suunnittelussa ei ole kuunneltu maaseudun nuoria.

Kansallisen suunnittelukomission pääjohtaja, tohtori Thomas Munthali kertoo, että komissio parhaillaan kartoittaa maan potentiaalisia investointialueita. Ne saattaisivat vähentää nuorisomuuttoa maalta.

”Ajatuksena on luoda kasvukeskuksia alueille sen mukaan, mikä niiden potentiaali maanviljelyssä, kaivostoiminnassa ja turismissa on. Kasvukeskukset luodaan teollisiksi keskuksiksi, jotka tarjoavat kestäviä, säällisiä työpaikkoja ja sosioekonomisia palveluita aivan kuin varsinaisissa kaupungeissa”, Munthali selittää.

Frederick Yohane on joka tapauksessa päättänyt jäädä kyläänsä.

”Meillä on riittävästi maissia omaksi ruuaksemme, mutta meidän täytyy myös ansaita rahaa. Niinpä suunnittelemme toisen maapalstan vuokraamista, jotta voimme kasvattaa enemmän maissia myyntiin. Emme tarvitse palkollisia, mutta tulevaisuudessa haluaisimme ostaa vielä lisää viljelymaata, jota voimme vakavissamme viljellä kaupallisesti”, Yohane sanoo.

Maatalous ja kehitysmaat kaupungitmaatalousnuorisoruokatyö Malawi Suomen IPS

Lue myös

Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
Pengerrettyä maata.

Afrikan vihreä vallankumous petti lupauksensa

Afrikan maatalouden suurhankkeen piti vähentää nälkää, mutta todellisuudessa se on vain yksipuolistanut ruokavalioita ja tehnyt nälästä huonommin näkyvää. Samalla se on vaurioittanut luonnon monimuotoisuutta, verottanut luonnonvaroja ja järkyttänyt ekosysteemejä, kritisoi taloustutkija Jomo Kwame Sundaram.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Tuoreimmat

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija