Uutiset Yritysvastuu

Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen

Kahdeksan malilaista syyttää kansainvälisiä suklaajättejä lapsityövoimasta hyötymisestä. Yhdysvalloissa jätetyn kanteen taustalla on ihmiskaupan uhreja suojeleva laki.
Lähikuva palasta suklaata sormien välissä.
Suklaassa tarvittavaa kaakaota kasvatetaan edelleen lapsityövoimalla. Yhdysvalloissa on nostettu kanne elintarvikejättejä vastaan. (Kuva: Ginny / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Kaakaoteollisuudessa mukana olevia elintarvikejättejä vastaan on nostettu oikeusjuttu lapsityövoiman käytöstä tuotantoketjussa.

Washington D.C:sä jätettiin viime perjantaina liittovaltiotason ryhmäkanne, jossa kahdeksan entistä kaakaotilojen lapsiorjaa vaatii yrityksiltä korvauksia pakkotyöstä, epäoikeudenmukaisesta rikastumisesta, huolimattomasta valvonnasta sekä tarkoituksellisesta henkisen kärsimyksen aiheuttamisesta.

Asiasta kertovat muun muassa brittilehti The Guardian sekä yhdysvaltalainen Bloomberg-uutistoimisto.

Kanteen on nostanut yhdysvaltalainen, ihmisoikeusjuttuihin erikoistunut International Rights Advocates kahdeksan malilaisen nuoren aikuisen puolesta. Vastaajina on tunnettujen suklaamerkkien taustalla olevia yrityksiä, muun muassa Nestlé, Cargill, Mars, Hershey ja Mondelez.

Kanteen mahdollistaa Yhdysvaltain ihmiskaupan uhreja suojeleva laki. Se sallii ihmiskaupan uhrien haastaa oikeuteen yrityksiä, jotka ovat hyötyneet ihmiskaupasta tai pakkotyöstä.

Kantajien keskeinen väite on, että yritykset hyötyivät tietoisesti lasten laittomasta työstä, vaikka ne eivät omistakaan itse tiloja. Ne saivat tavaraa halvemmalla hinnalla kuin jos työssä olisi ollut aikuisia.

Oikeusjutussa syytetään myös yhtiöitä yleisön harhaan johtamisesta, sillä ne lupasivat vuonna 2001 hankkiutua eroon lapsityövoimasta. Alkuperäinen määräaika oli 2005. Nyt puhutaan vuodesta 2025, eikä lapsityöstä ole silloinkaan tarkoitus päästä eroon kokonaan. Määräajan jatkuva pidentäminen osoittaa, että yritykset itse myöntävät käyttävänsä lapsiorjia, International Rights Advocates sanoo.

Uhrien mukaan heidät rekrytoitiin Malissa huijaamalla, minkä jälkeen heidät kaupattiin Norsunluurannikon kaakaopelloille. He joutuivat tekemään töitä useita vuosia ilman palkkaa, matka-asiakirjoja tai tietoa siitä, missä he olivat tai miten päästä perheidensä luo. Monet joutuivat myös työskentelemään vaarallisten aineiden kanssa ilman suojavarusteita. Kaikki olivat alle 16-vuotiaita, eräs vain 11-vuotias.

Kaikki suklaafirmat eivät ole kommentoineet kannetta, osa taas on painottanut, ettei salli lapsityötä kaakaontuotannossa. Nestlén mukaan oikeusjuttu ”ei edistä yhteistä tavoitetta poistaa lapsityövoima kaakaoteollisuudessa”, The Guardian kertoo.

Suurin osa maailman kaakaopavusta kasvatetaan Ghanassa ja Norsunluurannikolla, jossa lapsityövoiman käyttö on yleistä viljelijöiden köyhyyden takia. Kaakaonviljelijät ansaitsevat päivässä vain muutaman kymmenen senttiä, reilusti alle äärimmäisen köyhyyden rajan. Ghanan ja Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä työskentelee arviolta 1,56 miljoonaa lasta.

Yritysvastuu lapsetmaataloustyökauppakuluttaminenyhtiöt MaliNorsunluurannikkoYhdysvallat

Lue myös

Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.