Nordea lopettamassa ruoan hinnoilla keinottelun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nordea lopettamassa ruoan hinnoilla keinottelun

Pankki vastaa kansalaisjärjestöjen vastuullisuuskyselyihin ja ajaa eteenpäin sijoitustoiminnan läpinäkyvyyttä konsernissaan.

Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea on luvannut lopettaa peruselintarvikkeiden hinnoilla keinottelun yksityisasiakkaiden sijoitustuotteissa, kertoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Viime tammikuussa julkaistu eurooppalaisten rahoituslaitosten toimintaa tutkinut raportti paljasti muun muassa suomalaisvaroja käsittelevän Tanskan Nordean olleen mukana esimerkiksi soijan, vehnän ja sokerin hinnoilla keinottelevien rahastojen sijoitustoiminnassa.

Vastauksena kansalaisjärjestöjen vastuullisuuskyselyihin, SASKille annetuissa lausunnoissaan Nordea pyrki selventämään näkökantaansa pankin sääntelystä hintakeinottelu- ja maakaappaustoiminnan rajoittamiseksi.

Nordean myöntää, että liiallinen finanssikeinottelu lisää ruoan hintavaihteluja ja on osaltaan nostanut hinnat ennätystasolle, mikä on vuorostaan kärjistänyt nälkää ja köyhyyttä maailmanlaajuisesti.

Nordean mukaan pankin linjanmuutos ja sitä seurannut tehostettu vuoropuhelu yhtiöiden kanssa on kuitenkin alkanut jo lokakuussa 2011. Pankki on myös sitoutunut vuonna 2007 omaksuttujen YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden tarkastamiseen säännöllisin väliajoin.

"Nordean vastuullisen sijoittamisen toimikunta tarkastelee ja arvioi tuloksia. Toimikunta päättää, missä määrin normeja rikkovien yhtiöiden toimintaan yritetään vaikuttaa", Nordea toteaa.

Pankki kertoo, että Nordea Suomella on tällä hetkellä 17 peruselintarvikkeita sisältävää sijoitustuotetta, yhteisarvoltaan 73 miljoonaa euroa, jotka on laitettu markkinoille ennen lokakuun 2011 päätöstä, mutta jotka tulevat erääntymään seuraavan kahden vuoden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia