Uutiset

Nordea lopettamassa ruoan hinnoilla keinottelun

Pankki vastaa kansalaisjärjestöjen vastuullisuuskyselyihin ja ajaa eteenpäin sijoitustoiminnan läpinäkyvyyttä konsernissaan.
(Kuva: Dey / Flickr.com / cc 2.0)

Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea on luvannut lopettaa peruselintarvikkeiden hinnoilla keinottelun yksityisasiakkaiden sijoitustuotteissa, kertoo Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Viime tammikuussa julkaistu eurooppalaisten rahoituslaitosten toimintaa tutkinut raportti paljasti muun muassa suomalaisvaroja käsittelevän Tanskan Nordean olleen mukana esimerkiksi soijan, vehnän ja sokerin hinnoilla keinottelevien rahastojen sijoitustoiminnassa.

Vastauksena kansalaisjärjestöjen vastuullisuuskyselyihin, SASKille annetuissa lausunnoissaan Nordea pyrki selventämään näkökantaansa pankin sääntelystä hintakeinottelu- ja maakaappaustoiminnan rajoittamiseksi.

Nordean myöntää, että liiallinen finanssikeinottelu lisää ruoan hintavaihteluja ja on osaltaan nostanut hinnat ennätystasolle, mikä on vuorostaan kärjistänyt nälkää ja köyhyyttä maailmanlaajuisesti.

Nordean mukaan pankin linjanmuutos ja sitä seurannut tehostettu vuoropuhelu yhtiöiden kanssa on kuitenkin alkanut jo lokakuussa 2011. Pankki on myös sitoutunut vuonna 2007 omaksuttujen YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteiden tarkastamiseen säännöllisin väliajoin.

"Nordean vastuullisen sijoittamisen toimikunta tarkastelee ja arvioi tuloksia. Toimikunta päättää, missä määrin normeja rikkovien yhtiöiden toimintaan yritetään vaikuttaa", Nordea toteaa.

Pankki kertoo, että Nordea Suomella on tällä hetkellä 17 peruselintarvikkeita sisältävää sijoitustuotetta, yhteisarvoltaan 73 miljoonaa euroa, jotka on laitettu markkinoille ennen lokakuun 2011 päätöstä, mutta jotka tulevat erääntymään seuraavan kahden vuoden aikana.

Yritysvastuu ruokaliiketoimintayhtiöt Pohjois-Eurooppa

Lue myös

Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Injektioneula lähikuvassa.

Lääkeyhtiöt ovat muuttuneet lääkkeiden tuottajista rahoituslaitoksiksi

Suurin osa lääkeyritysten tuotoista tulee nykyisin sijoitustoiminnasta, ja lääkkeiden valmistaminen on jäänyt sivuosaan. Liiketoimintamallin muutoksella on kielteiset vaikutukset niin köyhiin maihin kuin maailmanlaajuisesta pandemiasta kärsiviinkin, kirjoittaa Omar El-Begawy.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.