Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.

Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Norsunluurannikko on yksi maailman tärkeimmistä kaakaontuottajista. Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Elintarvikeyhtiö Nestlé on ilmoittanut, että se lopettaa Reilun kaupan sokerin ja kaakaon käyttämisen KitKat-suklaapatukoiden valmistuksessa. Se on käyttänyt Reilun kaupan tuotteita Isossa-Britanniassa ja Irlannissa myytävien KitKatien valmistuksessa koko viime vuosikymmenen.

Viljelijät saivat tietää asiasta toukokuussa. Ilmoitus osuu erityisen hankalaan aikaan kaakaonviljelijöiden kannalta, varoittavat Reilun kaupan järjestöt.

”Vetoamme Nestléen: kuunnelkaa viljelijöitä, älkää valitko tätä maailmanlaajuisen kriisin hetkeä kaakaoteollisuuden eriarvoisuuksien lisäämiseksi. Olkaa osa ratkaisua ja pitäkää KitKat Reilun kaupan tuotteena”, vetoaa Britannian Fairtrade Foundationin toiminnanjohtaja Michael Gidney tiedotteessa.

Suurin osa maailman kaakaosta viljellään Norsunluurannikolla ja Ghanassa. Tyypillinen länsiafrikkalainen viljelijä elää äärimmäisessä köyhyydessä ja ansaitsee noin 80 senttiä päivässä.

Reilun kaupan suklaana ja sokerina tuotteensa myyvät viljelijät saavat tietyn takuuhinnan tuotteistaan sekä Reilun kaupan lisää, jonka yhteisöt ovat saaneet käyttää haluamallaan tavalla esimerkiksi koulujen tai terveysasemien rakentamiseen.

Nestlé aikoo lokakuussa siirtyä käyttämään kaakaonhankinnassa Rainforest Alliance -sertifikaattia, joka ei esimerkiksi tarjoa takuuhintaa tai lisiä.

Sokerin Nestlé hankkii jatkossa eurooppalaisilta tuottajilta. Kaakao voidaan hankkia vanhoilta osuuskunnilta, mutta lisiä ei enää makseta, Suomen Reilu kauppa ry kertoo verkkosivuillaan.

Se laskee, että Norsunluurannikolla, Fidžissä ja Malawissa 27 000:tä pienviljelijää edustavat osuuskunnat tulevat päätöksen seurauksena menettämään vuosittain yli kahden miljoonan euron arvosta Reilun kaupan lisiä.

Tilanne on vaikea, sillä kaakaon myynti- ja kuljetusketjut ovat kärsineet koronapandemian takia, ja lisäksi ilmastonmuutos kurittaa kaakaonviljelyä muutenkin. Tulojen mukana katoaa myös viljelijöiden vaikutusvalta.

”Reilun kaupan tuottajina meidän äänemme kuuluu ja meidät otetaan huomioon. Meitä kohdellaan ansaitsemallamme kunnioituksella ja ihmisarvolla. Suhteen lopettaminen Reilun kaupan kanssa tarkoittaa äänemme vaientamista”, vetoaa Norsunluurannikon Reilun kaupan verkoston hallituksen puheenjohtaja Atse Ossey Francis.

Nestlé on sanonut, että päätöksessä ei ole kyse rahasta eikä se muuta summaa, jonka se käyttää ensi vuonna kaakaoon. Se aikoo myös tarjota rahallista tukea, jotta viljelijät voivat siirtyä Reilusta kaupasta Rainforest Allianceen, kertoo The Guardian -lehti.

Viime vuosina myös osa muista ruokajäteistä on jättänyt Reilun kaupan sertifikaatin. Esimerkiksi brittiläinen Cadbury ei enää valmista Dairy Milk -suklaapatukoita Reilun kaupan kaakaosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia