Uutiset Yritysvastuu

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.
Norsunluurannikko on yksi maailman tärkeimmistä kaakaontuottajista. (Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Elintarvikeyhtiö Nestlé on ilmoittanut, että se lopettaa Reilun kaupan sokerin ja kaakaon käyttämisen KitKat-suklaapatukoiden valmistuksessa. Se on käyttänyt Reilun kaupan tuotteita Isossa-Britanniassa ja Irlannissa myytävien KitKatien valmistuksessa koko viime vuosikymmenen.

Viljelijät saivat tietää asiasta toukokuussa. Ilmoitus osuu erityisen hankalaan aikaan kaakaonviljelijöiden kannalta, varoittavat Reilun kaupan järjestöt.

”Vetoamme Nestléen: kuunnelkaa viljelijöitä, älkää valitko tätä maailmanlaajuisen kriisin hetkeä kaakaoteollisuuden eriarvoisuuksien lisäämiseksi. Olkaa osa ratkaisua ja pitäkää KitKat Reilun kaupan tuotteena”, vetoaa Britannian Fairtrade Foundationin toiminnanjohtaja Michael Gidney tiedotteessa.

Suurin osa maailman kaakaosta viljellään Norsunluurannikolla ja Ghanassa. Tyypillinen länsiafrikkalainen viljelijä elää äärimmäisessä köyhyydessä ja ansaitsee noin 80 senttiä päivässä.

Reilun kaupan suklaana ja sokerina tuotteensa myyvät viljelijät saavat tietyn takuuhinnan tuotteistaan sekä Reilun kaupan lisää, jonka yhteisöt ovat saaneet käyttää haluamallaan tavalla esimerkiksi koulujen tai terveysasemien rakentamiseen.

Nestlé aikoo lokakuussa siirtyä käyttämään kaakaonhankinnassa Rainforest Alliance -sertifikaattia, joka ei esimerkiksi tarjoa takuuhintaa tai lisiä.

Sokerin Nestlé hankkii jatkossa eurooppalaisilta tuottajilta. Kaakao voidaan hankkia vanhoilta osuuskunnilta, mutta lisiä ei enää makseta, Suomen Reilu kauppa ry kertoo verkkosivuillaan.

Se laskee, että Norsunluurannikolla, Fidžissä ja Malawissa 27 000:tä pienviljelijää edustavat osuuskunnat tulevat päätöksen seurauksena menettämään vuosittain yli kahden miljoonan euron arvosta Reilun kaupan lisiä.

Tilanne on vaikea, sillä kaakaon myynti- ja kuljetusketjut ovat kärsineet koronapandemian takia, ja lisäksi ilmastonmuutos kurittaa kaakaonviljelyä muutenkin. Tulojen mukana katoaa myös viljelijöiden vaikutusvalta.

”Reilun kaupan tuottajina meidän äänemme kuuluu ja meidät otetaan huomioon. Meitä kohdellaan ansaitsemallamme kunnioituksella ja ihmisarvolla. Suhteen lopettaminen Reilun kaupan kanssa tarkoittaa äänemme vaientamista”, vetoaa Norsunluurannikon Reilun kaupan verkoston hallituksen puheenjohtaja Atse Ossey Francis.

Nestlé on sanonut, että päätöksessä ei ole kyse rahasta eikä se muuta summaa, jonka se käyttää ensi vuonna kaakaoon. Se aikoo myös tarjota rahallista tukea, jotta viljelijät voivat siirtyä Reilusta kaupasta Rainforest Allianceen, kertoo The Guardian -lehti.

Viime vuosina myös osa muista ruokajäteistä on jättänyt Reilun kaupan sertifikaatin. Esimerkiksi brittiläinen Cadbury ei enää valmista Dairy Milk -suklaapatukoita Reilun kaupan kaakaosta.

Yritysvastuu köyhyysmaataloustyökuluttaminenyhtiöt

Lue myös

Injektioneula lähikuvassa.

Lääkeyhtiöt ovat muuttuneet lääkkeiden tuottajista rahoituslaitoksiksi

Suurin osa lääkeyritysten tuotoista tulee nykyisin sijoitustoiminnasta, ja lääkkeiden valmistaminen on jäänyt sivuosaan. Liiketoimintamallin muutoksella on kielteiset vaikutukset niin köyhiin maihin kuin maailmanlaajuisesta pandemiasta kärsiviinkin, kirjoittaa Omar El-Begawy.
Farkut lähikuvassa roikkumassa narulla.

Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset

Huonolaatuisen ja epäeettisen pikamuodin haitat tunnetaan, mutta silti sen ostaminen houkuttaa kuluttajia. Muotoilun ja muodin professori Kirsi Niinimäki ja vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme kertovat, miksi näin on ja miten siitä voi päästä eroon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen