”Nälästä on tulossa lapsille normi” – Väkivallasta kärsivä Haiti toipuu hitaasti maajäristyksestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Nälästä on tulossa lapsille normi” – Väkivallasta kärsivä Haiti toipuu hitaasti maajäristyksestä

Jengiväkivalta pahentaa Haitin kroonista aliravitsemuskriisiä. Nälkäisten määrä on kasvanut elokuussa 2021 tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

Lippu lähikuvassa.

Haiti toipuu hitaasti maanjäristyksestä. Kuva: Caribb / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 4,5 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokapulasta Haitissa. Määrä on noussut noin 100 000 ihmisellä vuosi sitten tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen.

”Vuoden aikana olemme nähneet huolestuttavan trendin. Nälkä kasvaa ympäri Haitin. Tapausten määrän kasvusta on tulossa lapsille ja perheille suuri haaste. -- Humanitaarinen apu on surullisen alirahoitettu, sillä tämä kriisi on jätetty paljolti huomiotta, kun muut globaalit tapahtumat ovat vieneet tilaa ”, sanoo Pelastakaa Lasten Haitin ohjelmajohtaja Perpetue Vendredi tiedotteessa.

Haitissa tapahtui viime vuonna elokuun 14. päivänä voimakas maanjäristys, jossa kuoli yli 2 200 ihmistä. Sen arvioidaan vaikuttaneen yli 800 000 ihmisen elämään. Pelastakaa Lasten kaltaiset avustusjärjestöt ovat jakaneet apua, mutta jo ennestään köyhän maan on ollut vaikea toipua järistyksestä. 

Pelastakaa Lasten mukaan ”nälästä on tulossa lapsille normi”. Monet eivät tiedä, saavatko he ruokaa enää seuraavana päivänä.

Nälkäkriisin taustalla on pitkään jatkunut köyhyys, talouskriisi ja inflaatio. Haiti on kroonisesti köyhä maa, joka kärsii säännöllisesti myös luonnonkatastrofeista. Se on myös riippuvainen tuonnista, ja globaali hintojen nousu on pahentanut ruokakriisiä. Monilla ei ole enää varaa ostaa ruokaa. Kesällä inflaatio oli Maailman ruokaohjelman mukaan jo 26 prosenttia.

Tilannetta vaikeuttaa myös kesän aikana pahentunut jengiväkivalta, joka on vaikuttanut etenkin pääkaupunki Port-au-Princen pahamaineiseen esikaupunkialueeseen Cité Soleiliin.

Cité Soleilissa asuu noin 250 000 ihmistä. Heinäkuussa kärjistynyt jengien välinen taistelu johti YK:n mukaan reilun viikon aikana yli 471 ihmisen kuolemaan, loukkaantumiseen tai katoamiseen. 

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi viime viikolla, että viisi prosenttia Cité Soleilin lapsista voi kuolla aliravitsemukseen, sillä terveyspalvelut eivät toimi eivätkä monet pääse töihin ansaitakseen rahaa ruokaan. Tuhansia ihmisiä on paennut.

”Emme voi istua toimettomina ja katsoa lasten kärsivän aliravitsemuksesta ja sen komplikaatioista. Tuhannet lapset ovat vaarassa kuolla. -- Väkivallan on loputtava Cité Soleilissa”, sanoi Unicefin Haitin edustaja Bruno Maes tiedotteessa.

Unicefin arvion mukaan noin viidennes Cité Soleilin lapsista kärsii akuutista aliravitsemuksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia