Nälästä kärsivien lasten määrä kasvanut rajusti Somaliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälästä kärsivien lasten määrä kasvanut rajusti Somaliassa

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan tietyillä Somalian alueilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet.

Kaksi naista halkoo kiviä Somaliassa.

Kuivuus on saanut monet somalialaiset lähtemään liikkeelle. Khadija Ibrahim ja hänen tyttärensä myyvät pilkottuja kiviä saadakseen lisätuloja pakolaisleirillä Somalian Baidoassa. Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0.

Yli 20 000 lasta yhdeksässä Somalian piirikunnassa on vaarassa kuolla nälkää lähikuukausina, varoittaa Pelastakaa Lapset ry.

Sen sekä kahden muun humanitaarista apua maahan toimittavan järjestön selvityksen mukaan puolessa yhdeksästä piirikunnasta, joita ne tutkivat, vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on noussut merkittävästi. Esimerkiksi Matabanin alueella 9,5 prosenttia alle 5-vuotiaista on vakavasti aliravittuja.

Somaliaa ja muuta Itä-Afrikkaa kurittaa kuivuus, joka on tappanut laajalti karjaa ja pakottanut ihmisiä lähtemään kodeistaan maaseudulta kaupunkeihin. Maassa leviää myös kolera.

”Meillä ei ole mitään syötävää, kuten maitoa ja voita. Minulla oli 300 vuohta ja lammasta, mutta nyt näistä vain 30 on jäljellä”, kertoi viisi lastaan Pelastakaa Lasten hoitoyksikköön tuonut Jama.

Somaliassa ei ole vielä varsinaista nälänhätää, joka vaatii tiettyjen olosuhteiden täyttymisen. Järjestöjen mukaan aliravitsemuksen nopea yleistyminen viittaa kuitenkin siihen, että tietyillä aluilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet. Vuonna 2011 maan nälänhädässä kuoli noin 260 000 ihmistä.

”Viimeisimmät sateet ovat olleet epäsäännölliset, eivätkä ne ole olleet riittäviä maanviljelyyn. Perheet menettävät yhä vähäiset toimeentulonsa ja karjansa. Heillä ei juuri ole mahdollisuuksia jäljellä huolehtia lapsistaan, mikä osoittaa selkeästi, että nälänhätä on todellinen riski”, toteaa Hassan Noor Saadi, Pelastakaa Lasten maajohtaja Somaliassa.

Somalian apuun ravitaan noin 1,3 miljardia euroa, josta vasta runsas kolmannes on saatu kasaan. Suomessa apua keräävät muun muassa Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset.

Yhteensä Somaliassa 6,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Maailman ruokaohjelman arvion mukaan 363 000 lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia