Uutiset Afrikan ruokakriisi

Nälästä kärsivien lasten määrä kasvanut rajusti Somaliassa

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan tietyillä Somalian alueilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet.
Kaksi naista halkoo kiviä Somaliassa.
Kuivuus on saanut monet somalialaiset lähtemään liikkeelle. Khadija Ibrahim ja hänen tyttärensä myyvät pilkottuja kiviä saadakseen lisätuloja pakolaisleirillä Somalian Baidoassa. (Kuva: AMISOM Public Information / CC0 1.0)

Yli 20 000 lasta yhdeksässä Somalian piirikunnassa on vaarassa kuolla nälkää lähikuukausina, varoittaa Pelastakaa Lapset ry.

Sen sekä kahden muun humanitaarista apua maahan toimittavan järjestön selvityksen mukaan puolessa yhdeksästä piirikunnasta, joita ne tutkivat, vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on noussut merkittävästi. Esimerkiksi Matabanin alueella 9,5 prosenttia alle 5-vuotiaista on vakavasti aliravittuja.

Somaliaa ja muuta Itä-Afrikkaa kurittaa kuivuus, joka on tappanut laajalti karjaa ja pakottanut ihmisiä lähtemään kodeistaan maaseudulta kaupunkeihin. Maassa leviää myös kolera.

”Meillä ei ole mitään syötävää, kuten maitoa ja voita. Minulla oli 300 vuohta ja lammasta, mutta nyt näistä vain 30 on jäljellä”, kertoi viisi lastaan Pelastakaa Lasten hoitoyksikköön tuonut Jama.

Somaliassa ei ole vielä varsinaista nälänhätää, joka vaatii tiettyjen olosuhteiden täyttymisen. Järjestöjen mukaan aliravitsemuksen nopea yleistyminen viittaa kuitenkin siihen, että tietyillä aluilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet. Vuonna 2011 maan nälänhädässä kuoli noin 260 000 ihmistä.

”Viimeisimmät sateet ovat olleet epäsäännölliset, eivätkä ne ole olleet riittäviä maanviljelyyn. Perheet menettävät yhä vähäiset toimeentulonsa ja karjansa. Heillä ei juuri ole mahdollisuuksia jäljellä huolehtia lapsistaan, mikä osoittaa selkeästi, että nälänhätä on todellinen riski”, toteaa Hassan Noor Saadi, Pelastakaa Lasten maajohtaja Somaliassa.

Somalian apuun ravitaan noin 1,3 miljardia euroa, josta vasta runsas kolmannes on saatu kasaan. Suomessa apua keräävät muun muassa Punainen Risti ja Pelastakaa Lapset.

Yhteensä Somaliassa 6,7 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Maailman ruokaohjelman arvion mukaan 363 000 lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.

Afrikan ruokakriisi avustustyökatastrofiapulapsetruoka Somalia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Boko Haramin vastaisia barrikadeja Nigeriassa

Koillis-Nigeriassa tikittää nälänhädän aikapommi

Boko Haramin väkivalta on ajanut yli kaksi miljoonaa nigerialaista kodeistaan. Se on luonut vaikean ruokakriisin, joka voi kärjistyä nälänhädäksi hetkellä minä hyvänsä.
Naisia ruokakeskuksessa Mogadishussa Somaliassa.

Nälänhädän riski yhä voimassa – Somalian kriisi pahenee luultua nopeammin

Yli 20 miljoonaa ihmistä on yhä nälänhädän uhassa kolmessa Afrikan maassa sekä Jemenissä huolimatta avustusjärjestöjen ponnisteluista. Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen uhrien auttamiseksi.
Drought victims in Ethiopia

Kuivuus ajanut satojatuhansia pakosalle Etiopiassa

Maan sisäisten pakolaiset leirit ovat täyttyneet, kun karjansa menettäneet ja muut kuivuudesta kärsivät ovat lähteneet liikeelle. Samaan aikaan Etiopia ottaa vastaan myös naapurimaiden pakolaisia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.