Naisautoilun puolustaja pidätettiin Saudi-Arabiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisautoilun puolustaja pidätettiin Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia on pidättänyt Loujain al-Hathloulin, joka oli vuonna 2014 pidätettynä yli kaksi kuukautta uhmattuaan naisten ajokieltoa.

Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin katuja. Kuva: dr. zaro / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat pidättäneet tunnetun naisten oikeuksien puolustajan Loujain al-Hathloulin. 27-vuotias Al-Hathloul oli matkalla Dammaminin kaupungista Riadiin, kun hänet pidätettiin lentokentällä.

Pidätyksen syytä ei ole kerrottu, eikä al-Hathloul ole saanut asianajajaa tai lupaa ottaa yhteyttä perheeseensä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön mukaan on kuitenkin todennäköistä, että syynä on hänen aktivisminsa.

Al-Hathloul tuli tunnetuksi vuonna 2014, kun hän yritti ajaa Arabiemiraateista Saudi-Arabian puolelle autolla. Hänet otettiin kiinni, ja hän oli pidätettynä 73 päivää.

Saudi-Arabia on ainoa maa, jossa naiset eivät saa ajaa autolla. Taustalla on uskonnollinen fatwa-määräys, josta on tullut laki. Viime vuosina naiset ovat kuitenkin kapinoineet kieltoa vastaan muun muassa kuvaamalla itseään autoilemassa ja lataamalla videot YouTubeen.

Saudi-Arabian lain mukaan naisilla pitää myös olla miespuolinen holhooja, jonka luvan nainen tarvitsee esimerkiksi matkustamiseen, naimisiinmenoon ja vankilasta pääsyyn.

Äänestää naiset saivat ensimmäisen kerran vuonna 2015 kunnallisvaaleissa. Al-Hathloul oli tuolloin ehdolla, mutta hänen nimensä ei koskaan päätynyt äänestyslippuihin, Amnesty kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia