Saudi-Arabia pidätti kaksi autoilevaa naisaktivistia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia pidätti kaksi autoilevaa naisaktivistia

Loujain al-Hathloul ehti julkaista YouTube-videon ja Twitter-kommentteja autoilustaan ennen kuin viranomaiset veivät hänet.

Saudi-Arabia on pidättänyt kaksi autolla ajanutta naista Arabiemiraattien rajalla. Tapaus on herättänyt huomiota etenkin sosiaalisessa mediassa, sillä toinen autoilijoista, Loujain al-Hathloul, ehti julkaista autoilustaan videon ennen pidätystä.

Al-Hathloulilla sekä toisella pidätetyllä, Maysa al-'Amoudilla, on kummallakin Arabiemiraattien ajokortti. Al-Hatahlouli ajoi sunnuntaina autolla Saudi-Arabian puolelle rajaa, minkä jälkeen viranomaiset veivät hänen passinsa ja pitivät tätä rajanylitysasemalla yli yön. Seuraavana päivänä pidätettiin al-'Amoudi, joka oli tuomassa ystävälleen tarvikkeita.

Naiset on nyt viety kuulusteluihin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch, joka vaatii naisten välitöntä vapauttamista ja naisten ajokiellon purkamista. Mahdollisista syytteistä ei ole tietoa.

Naisten autoilukiellon kumoamista aiemminkin julkisesti kannattanut al-Hathloul julkaisi ennen pidätystä itsestään YouTubessa videon, joka on saanut yli 850 000 katsojaa. Hän lähetti myös Twitter-kommentteja, joissa hän kehotti seuraamaan, mitä rajalla tapahtuu. BBC:n mukaan viimeisessä viestissään hän kertoi olleensa rajalla vuorokauden ja joutuneensa luovuttamaan passinsa.

Naisten autolla ajaminen kiellettiin Saudi-Arabiassa vuonna 1990, mutta se oli epämuodollisesti kiellettyä jo ennen sitä. Laiksi muutetun uskonnollisen fatwan mukaan ajaminen altistaa naiset "houkutuksille" ja johtaa "yhteiskunnalliseen kaaokseen".

Saudinaiset ovat viime vuosina vastustaneet kieltoa muun muassa julkaisemalla itsestään videoita ajamassa. Viimevuotisen ajoprotestin seurauksena useat naiset saivat sakkoja autolla ajamisesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia