Saudinaiset ensimmäistä kertaa vaaliuurnilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudinaiset ensimmäistä kertaa vaaliuurnilla

Uudistuksesta huolimatta vain kymmenen prosenttia huomisten kunnallisvaalien äänestäjistä on naisia.

Saudinaiset saavat äänestää ja asettua ehdolle ensimmäistä kertaa kunnallisvaaleissa tulevana lauantaina. Naisilla on ollut kuitenkin vaikeuksia sekä rekisteröityä äänestäjiksi että asettua ehdolle.

Naisten osallistuminen huomisiin vaaleihin perustuu Saudi-Arabian edesmenneen kuningas Abdullahin lupaukseen, jonka tämä teki arabikevään jälkimainingeissa vuonna 2011. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan kyseessä on tärkeä saavutus saudinaisille, joiden oikeuksia rajoitetaan maassa kovalla kädellä.

Uudistuksesta huolimatta vain kymmenen prosenttia äänestäjiksi rekisteröityneistä on naisia. Syynä on HRW:n muun muassa se, että monet rekisteröintikeskukset ovat pitkän matkan päässä, eivätkä naiset saa ajaa autoa.

Naisten ollut myös vaikea todistaa henkilöllisyyttään ja asuinpaikkaansa, sillä usein heillä ei ole henkilöllisyystodistusta ja asuinpaikan todistaminen riippuu miehestä. Saudi-Arabiassa naisilla on oltava miespuolinen holhooja, joka muun muassa voi päättää tämän passin saannista, matkustamisesta ja korkeakoulutuksesta.

Vaalien vajaasta 7 000 ehdokkaasta alle tuhat on naisia. Ehdolle asettumista on HRW:n mukaan vähentänyt mediakampanjoiden kalleus, tietämättömyys vaalien tärkeydestä sekä naisten saaman tuen puute. Kampanjointia on vaikeuttanut myös se, etteivät vastakkaisten sukupuolten edustajat saa edes kohdistaa kampanjoitaan suoraan toisiinsa. Joidenkin naisaktivistien ehdokkuus on myös hylätty. Guardian-lehden mukaan naisten ajokiellon kumoamisen puolesta kampanjoineet on diskattu vaaleista, ja vain yksi on saanut päätöksen kumottua.

Käytännössä Saudi-Arabian kunnanvaltuustoilla on varsin vähän valtaa politiikassa. Maa on absoluuttinen monarkia, jossa parlamentin virkaa toimittaa kuninkaan nimittämä neuvosto. Abdullah nimitti sen jäseneksi 30 naista vuonna 2013. Yhteensä neuvostossa on 150 jäsentä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia