Uutiset Mosambikin kehitys

Mosambikissa pelätään paluuta sisällissotaan

Oppositiopuolue on sanoutunut irti rauhansopimuksesta 20 vuoden jälkeen.
(Kuva: Maurits Vermeulen / cc 2.0)

Mosambikin oppositiopuolue Renamo on ilmoittanut irtisanoutuvansa maan vuonna 1992 solmitusta rauhansopimuksesta. Puolue ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Mosambikin armeija oli maanantaina hyökännyt Renamon kapinallisten leiriin maan keskiosissa ja ajanut pakosalle puoluejohtaja Afonso Dhlakaman.

Renamo avasi iskun jälkeen tulen läheisessä kaupungissa.

Tapahtumat ovat herättäneet pelkoa siitä, että maa luiskahtaa jälleen sisällissotaan, joka vei noin miljoona ihmishenkeä vuosina 1976–1992. Muun muassa Yhdysvallat, Zimbabwe sekä entinen siirtomaaisäntä Portugali ovat jo ilmaisseet huolensa väkivallasta, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

Armeija valtasi Sofalan maakunnassa sijaitsevan leirin sen jälkeen, kun sen lähellä tapettiin viime viikolla seitsemän sotilasta. Tukikohdassa on majaillut Renamon entisiä taistelijoita rauhansopimuksesta lähtien, ja viime vuonna myös liikkeen johtaja Dhlakama vetäytyi sinne.

Renamo sekä valtapuolue Frelimo ovat rauhansopimuksesta asti olleet riitaisia, sillä Renamo on hävinnyt kaikki vaalit ja se on syyttänyt pääpuolue Frelimoa vilpistä. Tänä vuonna Renamo on uhannut boikotoida marraskuun paikallisvaaleja.

Reutersin haastatteleman asiantuntijan Robert Besselingin mukaan Renamolla tuskin on kapasiteettia hyökätä laajasti hallitusta vastaan. Myöskään Helsingin Sanomien haastatteleman Suomen Maputon-suurlähetystön mukaan ei ole odotettavissa, että levottomuudet laajenisivat maan keskiosista muualle maahan, sillä sota on yhä tuoreessa muistissa.

Lähetystö on kuitenkin päivittänyt matkustustiedotettaan ja kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista Sofalan maakuntaan.

Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista, mutta sen talous on kasvanut nopeasti sodan päättymisen jälkeen. Maa on yksi Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyön kumppanimaista. Maan budjettitukea on kuitenkin leikattu toistuvien tuen väärinkäytösten ja korruption vuoksi.

konflikti Mosambik

Lue myös

Auringonnousu rakennuksen takana

Mosambikin luonnonrikkaudet uhkaavat valua ulkomaisille firmoille – Suomen tuella koulutetaan nyt kansanedustajia valvomaan niiden käyttöä

Hermenegildo Mulhovo johtaa mosambikilaista demokratiatukijärjestöä, joka kouluttaa Suomen tuella paikallisia kansanedustajia valvomaan maan runsaiden luonnonvarojen käyttöä. Parhaassa tapauksessa maailman köyhimpiin maihin kuuluva Mosambik voi rikastua, mutta siihen on vielä pitkä matka.
Mosambikin lippu

Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu

Mosambikin pohjoisosissa toimiva aseistettu ryhmä on hyökkäillyt kyliin ja tappanut siviileitä. Sen poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Mosambik pyrkii välttämään luonnonvarakirouksen Suomen tuella

Mosambik on luonnonvaroja tarkasteltaessa yksi maailman rikkaimmista maista, mutta hyödyt eivät jakaudu tasaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.