Uutiset Mosambikin kehitys

Mosambikissa pelätään paluuta sisällissotaan

Oppositiopuolue on sanoutunut irti rauhansopimuksesta 20 vuoden jälkeen.
(Kuva: Maurits Vermeulen / cc 2.0)

Mosambikin oppositiopuolue Renamo on ilmoittanut irtisanoutuvansa maan vuonna 1992 solmitusta rauhansopimuksesta. Puolue ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Mosambikin armeija oli maanantaina hyökännyt Renamon kapinallisten leiriin maan keskiosissa ja ajanut pakosalle puoluejohtaja Afonso Dhlakaman.

Renamo avasi iskun jälkeen tulen läheisessä kaupungissa.

Tapahtumat ovat herättäneet pelkoa siitä, että maa luiskahtaa jälleen sisällissotaan, joka vei noin miljoona ihmishenkeä vuosina 1976–1992. Muun muassa Yhdysvallat, Zimbabwe sekä entinen siirtomaaisäntä Portugali ovat jo ilmaisseet huolensa väkivallasta, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

Armeija valtasi Sofalan maakunnassa sijaitsevan leirin sen jälkeen, kun sen lähellä tapettiin viime viikolla seitsemän sotilasta. Tukikohdassa on majaillut Renamon entisiä taistelijoita rauhansopimuksesta lähtien, ja viime vuonna myös liikkeen johtaja Dhlakama vetäytyi sinne.

Renamo sekä valtapuolue Frelimo ovat rauhansopimuksesta asti olleet riitaisia, sillä Renamo on hävinnyt kaikki vaalit ja se on syyttänyt pääpuolue Frelimoa vilpistä. Tänä vuonna Renamo on uhannut boikotoida marraskuun paikallisvaaleja.

Reutersin haastatteleman asiantuntijan Robert Besselingin mukaan Renamolla tuskin on kapasiteettia hyökätä laajasti hallitusta vastaan. Myöskään Helsingin Sanomien haastatteleman Suomen Maputon-suurlähetystön mukaan ei ole odotettavissa, että levottomuudet laajenisivat maan keskiosista muualle maahan, sillä sota on yhä tuoreessa muistissa.

Lähetystö on kuitenkin päivittänyt matkustustiedotettaan ja kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista Sofalan maakuntaan.

Mosambik on yksi maailman köyhimmistä maista, mutta sen talous on kasvanut nopeasti sodan päättymisen jälkeen. Maa on yksi Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyön kumppanimaista. Maan budjettitukea on kuitenkin leikattu toistuvien tuen väärinkäytösten ja korruption vuoksi.

konflikti Mosambik

Lue myös

Auringonnousu rakennuksen takana

Mosambikin luonnonrikkaudet uhkaavat valua ulkomaisille firmoille – Suomen tuella koulutetaan nyt kansanedustajia valvomaan niiden käyttöä

Hermenegildo Mulhovo johtaa mosambikilaista demokratiatukijärjestöä, joka kouluttaa Suomen tuella paikallisia kansanedustajia valvomaan maan runsaiden luonnonvarojen käyttöä. Parhaassa tapauksessa maailman köyhimpiin maihin kuuluva Mosambik voi rikastua, mutta siihen on vielä pitkä matka.
Mosambikin lippu

Uusi aseistettu ryhmä herättää pelkoa Mosambikissa – kymmeniä tapettu

Mosambikin pohjoisosissa toimiva aseistettu ryhmä on hyökkäillyt kyliin ja tappanut siviileitä. Sen poliittiset tavoitteet ovat epäselvät.

Mosambik pyrkii välttämään luonnonvarakirouksen Suomen tuella

Mosambik on luonnonvaroja tarkasteltaessa yksi maailman rikkaimmista maista, mutta hyödyt eivät jakaudu tasaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset