Merten muovijätteen siivousjärjestelmä lähti liikkeelle – ”valtavan Pac-Manin” uskotaan puolittavan Tyynenmeren jätelautan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Merten muovijätteen siivousjärjestelmä lähti liikkeelle – ”valtavan Pac-Manin” uskotaan puolittavan Tyynenmeren jätelautan

Hollantilaisen Boyan Slatin kehittämä muovijätteen keräyspuomi on viimein valmis koekäyttöön. Toimiessaan se voisi ratkaista merten muovijäteongelman, mutta sen toimivuudesta on esitetty myös epäilyjä.

Laiva vetää San Franciscon edustalla muovijätteen keräyspuomia

The Ocean Cleanupin jätteenkeräyspuomi lähti liikkeelle San Franciscosta viime lauantaina. Kuva: The Ocean Cleanup.

Hollantilainen Ocean Cleanup -järjestö on lähettänyt liikkeelle vuosien ajan kehitetyn muovijätteen puhdistusjärjestelmänsä San Franciscosta. Sen tarkoituksena on aloittaa maailman suurimman merten muovijätelautan, Tyynenmeren jätelautan, puhdistaminen muovista. 

Ocean Cleanupin puhdistusjärjestelmän keksi viisi vuotta sitten järjestön nykyinen johtaja, silloin 18-vuotias Boyan Slatt. Se koostuu 600 metriä pitkästä U:n muotoisesta kelluvasta puomista, jonka alapuolella on kolmimetrinen helma. Tuulen ja aaltojen mukana liikkuva puomi kerää ikään kuin passiivisesti muovijätettä, joka kanavoituu sen keskelle. 

”Se toimii kuin valtava Pac-Man, joka kuorii merenpintaa”, kerrotaan Ocean Cleanupin tiedotteessa.

Vuosia testattu järjestelmä lähetettiin liikkeelle viime lauantaina. Se tekee ensin kahden viikon testimatkan ennen suuntaamistaan Tyynenmeren jätelautalle, joka sijaitsee Havaijin ja Kalifornian puolivälissä. 

Jätelautalla arvioidaan olevan noin 1,8 biljoonaa muovinpalaa. Se todettiin viime keväänä vielä moninkertaisesti suuremmaksi kuin aiemmin on arvioitu.

Ocean Cleanupin mukaan järjestelmän pitäisi saada ensimmäiset jätepalat kerättyä ja vietyä rannalle puolen vuoden sisällä. 

”Tämä on tärkeä virstanpylväs, mutta todellinen juhlinta alkaa vasta, kun ensimmäiset muovijätteet saadaan rannalle. Ihmiskunta on pannut 60 vuoden ajan muovia meriin: siitä päivästä lähtien otamme sitä taas pois”, Slat toteaa.

Ocean Cleanup uskoo, että 60 samanlaisen puomin avulla Tyynenmeren jätelautta voitaisiin puolittaa viidessä vuodessa. Asiantuntijat ovat kuitenkin esittäneet järjestelmän toimivuudesta epäilyksiä ja pelänneet puomin aiheuttavan ongelmia esimerkiksi merten eliöille, kuten meduusoille.

YK:n mukaan joka vuosi maailman meriin päätyy ainakin kahdeksan miljoonaa tonnia muovia. Ocean Cleanupin tavoite on, että vuoteen 2040 mennessä ainakin 90 prosenttia merten muovijätteestä olisi poistettu.

Kommentit

Lähettänyt yksinkertaista… (ei varmistettu) 28.10.2021 - 03:18

Eikö olisi helpompi kerätä sitä muovia joista mistä se sinne mereen tulee. Eikö vain? Äly hoi... Tuolla puomilla ei ole tuon taivaallisen vaikutusta, lisäksi se on aina askeleen myöhässä kun suurimmat joet tuuttaavat valtavat määrät saastaa joka sekunti. Tässä vain pelleillään ja menetetään kallista aikaa. Lisäksi yksinkertaiset ihmiset, joita suurin osa ihmisistä on, luulevat että asia on hoidossa. Kertokaa siis jos aivokapasiteetti ei teillä riitä, niin voitte palkata minut hoitamaan asiaa, mutta halpaa se ei ole.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia