Tyynenmeren muovijätelautta on luultuakin suurempi – määrä on kasvanut ”eksponentiaalisesti” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tyynenmeren muovijätelautta on luultuakin suurempi – määrä on kasvanut ”eksponentiaalisesti”

Tyynenmeren jätelautta on maailman suurin meren muovijätelautta, ja se on isompi kuin on aiempi arvioitu.

Jätteitä meriheinän seassa

Meriin kertyvä jäte on iso ympäristöongelma. Kuva: Kevin Krejci / CC BY 2.0.

Tyynenmeren muovijätelautalla on jopa 16 kertaa enemmän jätettä kuin on aiemmin arvioitu. Määrä on kasvanut eksponentiaalisesti 1970-luvulta, sanovat hollantilaiset Ocean Cleanup Foundation -järjestön tutkijat.

Kansainvälinen tutkijaryhmä tutki kolmen vuoden ajan Tyynenmeren jätelauttaa, joka sijaitsee Havaijin ja Kalifornian puolivälissä ja on maailman suurin merten muovijätekertymä. 

Muun muassa kuuden eri yliopiston tutkijoista koostuva ryhmä käytti uudenlaisia metodeita jätteen määrän selvittämiseksi. He ylittivät jätekentän yhtä aikaa 30 aluksella. Jätelauttaa kuvattiin myös ilmasta.

Tutkijat arvioivat, että jätelautalla on noin 1,8 biljoonaa muovinpalaa, jotka painavat noin 80 000 tonnia. Määrä on 4–16 kertaa suurempi kuin on aiemmin arvioitu. Toisin kuin yleensä kuvitellaan, yli 90 prosenttia määrästä on kuitenkin suuria jätepaloja ja pienempi osa alle 5 millimetrin kokoista mikromuovia.

”Olimme yllättyneitä löytämiemme suurten muoviesineiden määrästä. Olimme ajatelleet, että muovijäte koostuu pääosin pienistä paloista, mutta uusi analyysi valottaa jätteen laajuutta”, sanoo tohtori Julia Reisser tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -lehdessä.

Lisää uusi kommentti