Merilevästä biopolttoainetta Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Merilevästä biopolttoainetta Meksikossa

Meksikolainen BioFields-yhtiö alkaa rakentaa
koelaitosta, jonka on määrä tuottaa merilevästä etanolia autojen
polttoaineeksi. Tähtäimessä on miljardien litrojen vuosituotanto.

Meksikolainen BioFields-yhtiö alkaa rakentaa koelaitosta, jonka on määrä tuottaa merilevästä etanolia autojen polttoaineeksi. Tähtäimessä on miljardien litrojen vuosituotanto.

Koelaitos valmistuu ensi vuonna 3 000 asukkaan Puerto Libertadiin Meksikon pohjoisessa Sonoran osavaltiossa, BioFieldsin johtaja Sergio Ramírez kertoo.

Hänen mukaansa yrityksellä on oikeudet käyttää Meksikossa Algenol-yhtymän patentoimaa suoraan etanoliksi -menetelmää, jossa raaka-aineena on sinivihreä merileväristeymä.

Levä tuottaa etanolia luonnostaan, ja menetelmä vauhdittaa sitä niin, että teollinen valmistus mahdollistuu. Autojen polttoaineeseen lisätty etanoli vähentää haitallisia kasvihuonekaasupäästöjä.

BioFields aikoo kasvattaa levää merivesialtaissa, joihin vesi pumpataan muutaman kilometrin päässä olevasta Kalifornianlahdesta.

Päästökaupasta hyötyä


Auringonvalon ohella merilevä saa ravinnokseen nitraatteja ja hiilidioksidia paikkakunnalla toimivan ja Meksikon saastuttavimpiin kuuluvan lämpövoimalan päästöistä.

Koelaitos rakennetaankin Meksikon liittovaltion energiayhtiön (CFE) omistaman lämpövoimalan maille.

CFE laskee hyötyvänsä päästökaupan avulla hiilidioksidipäästöjensä vähenemisestä Kioton ilmastosopimukseen kirjatun puhtaan kehityksen mekanismin kautta.

Koevaiheen jälkeen lämpövoimalan naapuriin on tarkoitus rakentaa teollinen etanolilaitos, jolle on varattu 22 000 hehtaaria autiomaata. Etanolituotannon on määrä yltää 946 miljoonaan litraan vuonna 2014 ja 3,8 miljardiin litraan vuonna 2020.

Hanke vaatii 570 miljoonan euron investoinnit, jotka tulevat BioFieldsin perustajalta ja pääjohtajalta Alejandro Gonzálezilta. Hän omistaa Gondi Groupin, joka on Meksikon suurimpia pahvin kierrätysyrityksiä.

Meksikon valtio on BioFieldsin ensimmäinen asiakas. Valtiollinen öljy-yhtiö Pemex aikoo vuonna 2012 korvata viisi prosenttia polttoaineesta etanolilla, jota tarvitaan yli kolme miljardia litraa vuodessa.

Meksikon tunnetut öljyvarat riittävät vain yhdeksäksi vuodeksi.

Työpaikkoja tiedossa


BioFields tähtää myös vientiin. "Olemme alle 300 kilometrin päässä Yhdysvaltain Kaliforniasta, Arizonasta ja Uudesta Meksikosta", Ramírez muistuttaa, muttei hylkäisi Euroopan ja Japanin markkinoitakaan.

Suurten suunnitelmien toteutuminen edellyttää hänen mukaansa maailman biopolttoainemarkkinoiden vakautumista.

Jos lähivuosina keksitään uusia menetelmiä, joilla merenpohjan öljyä voidaan porata halvalla, kiinnostus biopolttoaineisiin vähenee, Ramírez varoittaa.

Meksikon autonomisen yliopiston tutkija Michelle Chauvet vahvistaa, että biopolttoainetuotanto pysyy kannattavana vain, jos öljytynnyrin hinta on yli 50 dollaria (33,5 euroa).

BioFieldsiin vaikuttaa myös päästökaupan tulevaisuus. Yhtiö haluaa tietää, saako se ja minkä verran korvausta hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä.

BioFieldsin mukaan hanke tarjoaa rakennusvaiheessa työtä 1 500:lle ja pysyvän työpaikan 350 hengelle.

Puerto Libertadin asukkaat elävät nyt pääosin sesonkiluontoisella kalastuksella, joten uudet työpaikat ovat tervetulleita, kunnansihteeri Lauro Urial sanoo.

Epäilyttävä ensimmäinen sukupolvi


Méxicon teknillisen yliopiston tutkija Rodolfo Quintero muistuttaa, että ensimmäisen sukupolven biopolttoaineilla on havaittu ikäviä "sivuvaikutuksia":

Ruokakasveista, kuten maissista, sokeriruo'osta, soijasta ja vehnästä, valmistettu etanoli tai biodiesel aiheuttaa elintarvikkeiden hintojen nousua ja pahentaa osaltaan maailman ruokakriisiä.

Niiden ympäristöhyödyt fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna ovat myös kyseenalaisia, kun tarkastellaan koko prosessia viljelystä kulutukseen.

Aasiassa palmuöljyviljelmien tieltä on kaadettu sademetsiä, Etelä-Amerikassa metsiä ovat vallanneet muun muassa soija- ja sokeriruokopellot. Maaseudun asukkaita on häädetty kotiseudultaan.

Quinteron mukaan BioFieldsin ajatus merileväkasvattamosta "ei ole paha, mutta heidän täytyy osoittaa, että se toimii teollisessa mitassa."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia