Malilaiset antavat roponsa sotaponnistuksiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malilaiset antavat roponsa sotaponnistuksiin

Kotirintamalla keräykseen osallistuvat niin opiskelijat kuin yrittäjätkin, kertoo Soumaila T. Diarra.

Köyhän Malin asukkaat opiskelijoista yrittäjiin ovat avanneet kukkaronnyörejään tukeakseen maansa sotaa islamisteja vastaan.

Islamistit ja heidän kanssaan alussa liittoutuneet tuaregit onnistuivat viime vuonna valtaamaan koko Pohjois-Malin. Nyttemmin kapinalliset on häädetty Ranskan ja naapurimaiden avustuksella lähes kaikista kaupungeista, mutta yhteenotot jatkuvat.

Malia johtaa viime maaliskuussa vallan kaapannut sotilashallitus. Parlamentin puhemiehen Dioncounda Traorén on määrä toimia presidenttinä seuraaviin vaaleihin asti.

Kun islamistit olivat tammikuussa edenneet Konnan kaupunkiin maan keskiosissa, Ranska aloitti Traorén pyynnöstä Malin armeijaa tukevat ilmaiskut. Traoré vetosi myös omaan kansaansa, jotta se tukisi armeijan sotaponnistuksia. Parissa viikossa tukea oli tullut hallituksen mukaan yli puoli miljoonaa euroa.

Osuus opintotuesta

"Päivänä, jona islamistit valtasivat Konnan, valvoimme koko yön", Malin koululais- ja opiskelijajärjestön pääsihteeri Ibrahim Traoré kertoo.

Hänen mukaansa jotkut opiskelijat ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi armeijaan, mutta järjestön johto päätti harkinnan jälkeen keskittyä rahankeruuseen. Yksimielinen päätös oli, että valtion opiskelijoille maksamasta opinto- ja oppikirjatuesta peritään parisen euroa henkeä kohden sotakassaan.

Helmikuun alkuun mennessä opiskelijoiden tuki oli tuottanut saman verran kuin muiden yksityisten tukijoiden, yli puoli miljoonaa euroa.

Liki 16 miljoonan asukkaan Mali kuuluu maailman köyhimpiin valtioihin. Kevään 2012 sotilasvallankaappaus supisti maahan tulevia kehitysapuvirtoja entisestään.

Sekki ulkomailta, verta työläisiltä

Malilaisilta virtaa tukea islamistivallan aseelliseen torjuntaan. Nuorten malilaisten toimittajien yhdistyksen pääsihteeri Kassim Traoré kertoo journalistien osallistuvan aktiivisesti keräykseen.

Myös ulkomailla asuvien malilaisten sankka joukko on mukana. Heidän järjestönsä johtaja Habib Sylla toimitti tammikuussa Malin hallitukselle 150 000 euron sekin.

"Tämä on vasta alkua. Ulkomailla asuvat malilaiset reagoivat myönteisesti vetoomukseen, jonka väliaikainen presidentti esitti Konnan valtauksen jälkeen", Sylla lausui.

Yrittäjien etunenässä tukensa antoi Mali Textile Development Company, jolta heltisi 90 000 euroa.

"Yhtiö antaa lisäksi neljä nelivetoautoa armeijan käyttöön ja 3 500 työntekijää luovuttaa verta sodassa haavoittuneille", yhtiön johtaja Salif Cissokho sanoi.

Tuaregit ja islamistit

Saharan paimentolaiskansoihin kuuluvia tuaregeja on alle kymmenesosa Malin väestöstä. He ovat sotineet Malin valtiota vastaan sen perustamisesta vuonna 1960.

Pääkaupungin Bamakon sekava poliittinen tilanne ja Libyasta paenneiden tuaregien tuomat aseet vahvistivat joukkoja niin, että tuaregit julistivat 6. huhtikuuta Pohjois-Maliin omaan valtion, Azawadin.

Alueella toimivat terrorijärjestö al-Qaidan paikalliset ryhmittymät kääntyivät viime kesänä tuaregikapinallisia vastaan ja ottivat vallan. Ne kannattavat islamin lakia, mutta hankkivat rahoitusta muun muassa huumekaupalla ja sieppauksilla.

Tuaregien MNLA-liike tukee nyt islamisteja vastaan taistelevia Malin ja Ranskan joukkoja. Liike sanoo tyytyvänsä itsenäisyyden sijasta itsehallintoon.

Pula iski pohjoiseen

Kirjoittaja: Emmanuel Haddad

Viime kuukausien sekava tilanne on katkaissut Pohjois-Malin kaupunkien ruoka- ja polttoainehuollon, avustusjärjestöt kertovat.

"Gaossa ei ole ollut ruokatarvikkeita kahteen viikkoon", Action Against Hunger -järjestön Lucile Grosjean kertoi helmikuun alkupäivinä.

Islamistit pakenivat Gaosta Ranskan ilmavoimien tukemia Malin armeijan joukkoja. Sittemmin kaupungissa on kuitenkin puhjennut uusia yhteenottoja.

"Viljelijöiltä loppui valtion maataloustuki, kun islamistit valtasivat alueen viime vuonna. Siksi sato jäi paljon edellisvuotisia pienemmäksi", Grosjean selittää.

Karjamarkkinoita suljettiin, kun liikkuminen Algerian ja Nigerin rajojen yli vaikeutui. Hinnat ovat romahtaneet ja karjavarkaudet yleistyneet, hän jatkaa.

Ranskan ilmaiskujen alettua arabien kaupat joutuivat ryöstelyn kohteiksi. Sen jälkeen moni arabi- ja tuaregikauppias on hakeutunut piiloon tavaroineen.

"Hinnat ovat nousseet keskimäärin 30 prosenttia ja polttoaineissa 66 prosenttia. Käteisestä on pulaa, koska pankit on suljettu", Grosjean kertoo.

Timbuktun tilanne ei ole auttajien mukaan aivan yhtä huono kuin Gaon, mutta ryöstelyä puhkesi sielläkin tammikuun lopulla.

YK on valtuuttanut Länsi-Afrikan maat turvaamaan Pohjois-Malin rauhaa. EU lähettää alueelle 450 sotilaskouluttajaa, joista ehkä kymmenkunta tulee Suomesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia