Uutiset Sananvapaus ja media

Mafiat usein toimittajamurhien taustalla Latinalaisessa Amerikassa

Latinalainen Amerikka oli maailman vaarallisin paikka toimittajille vuonna 2020. Pahin tilanne oli Meksikossa, jossa vähintään kahdeksan journalistia kuoli tutkittuaan poliitikkojen ja järjestäytyneen rikollisuuden kytköksiä, selviää Toimittajat ilman rajoja -järjestön raportista. Brasiliassa taas presidentti Jair Bolsonaro muodostaa vakavan vaaran toimittajille.
Mies kyltin kera kamera kaulassa, taustalla muita ihmisiä.
”Jo riittää. Totuutta ei saa hengiltä tappamalla journalisteja”, hondurasilainen valokuvaaja julisti vuonna 2012. (Kuva: Thelma Mejía / IPS)

(IPS) -- Meksikossa, Kolumbiassa, Brasiliassa ja Hondurasissa murhattiin viime vuosikymmenen aikana yhteensä 139 journalistia. Lähes puolet heistä oli tehnyt juttuja järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Neljän valtion osalle tuli vuosina 2011–2020 kaikkiaan 80 prosenttia koko Latinalaisen Amerikan toimittajamurhista, kertoi Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) toukokuussa.

Surmatuista 139:stä journalistista 46 prosenttia raportoi järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvistä aiheista ja 39 prosenttia politiikasta.

Lukuisiin toimittajamurhiin liittyi piirteitä, jotka yleensä yhdistetään rikollisryhmien toimeenpanemiin teloituksiin. Joka neljäs uhri oli ensin siepattu. Myöhemmin löydettiin ruumis, jossa oli usein kidutuksen jälkiä.

Toimittajan ammatti osoittautui erityisen vaaralliseksi pienillä paikkakunnilla. Murhatuista 56 prosenttia asui alle 100 000 asukkaan kaupungissa.

Lähes puolet uhreista oli kertonut aiemmin sosiaalisessa mediassa, esimiehilleen tai viranomaisille saaneensa uhkauksia. Vain kymmenesosa oli jonkinlaisessa valtion suojeluksessa.

Uhreista 93 prosenttia oli miehiä, kun taas naistoimittajia hiljennettiin uhkauksilla ja ahdistelulla, jota kohdistettiin myös heidän perheenjäseniinsä.

Ei ole yllätys, että järjestäytynyttä rikollisuutta penkovat toimittajat vaarantavat henkensä. RSF:n raportti paljastaa myös, että rikollismafioiden ja poliittisen eliitin kietoutuminen yhteen voi koitua kohtalokkaaksi journalisteille.

Itsesensuuri yltyy Meksikossa

Latinalainen Amerikka oli maailman vaarallisin paikka toimittajille vuonna 2020. Pahin tilanne oli Meksikossa, jossa vähintään kahdeksan journalistia kuoli tutkittuaan poliitikkojen ja järjestäytyneen rikollisuuden kytköksiä.

Sananvapausjärjestö Artículo 19 kutsuu Veracruzin, Tamaulipasin, Oaxacan, Guerreron ja Chihuahuan osavaltioita ”hiljaisuuden vyöhykkeiksi”, koska valikoivat toimittajamurhat herättävät kasvavaa pelkoa ja vahvistavat itsesensuuria.

Kolumbiassa rauhanprosessia seuraavat toimittajat kokevat ilmapiirin muuttuneen entistä hämärämmäksi ja pelottavammaksi sen jälkeen, kun Iván Duque voitti presidentinvaalit kesällä 2018, brittilehti The Guardian kertoo.

Useat journalistit ovat saanet viestejä puolisotilaalliselta Águilas Negras (Mustat kotkat) -ryhmältä, joka on usein yhdistetty nimettömiin uhkauksiin.

Bolsonaro uhkana Brasiliassa

Brasiliassa presidentti Jair Bolsonaro muodostaa vakavan vaaran toimittajille, RSF toteaa.

Vuoden 2018 vaalien aikana Brasilian tutkivien toimittajien yhdistys (Abraji) kirjasi yli 130 journalisteihin kohdistuvaa uhkausta tai väkivallantekoa. Varsinkin maan suurimman päivälehden Folha de São Paulon toimittajia uhkailtiin, koska he kirjoittivat kriittisesti Bolsonarosta ja hänen vaalikampanjastaan.

Journalistien murhat jäävät usein rankaisematta. Kansainvälinen Committee to Protect Journalists -järjestö (CPJ) luokitteli vuonna 2018 Meksikon, Brasilian ja Kolumbian maailman huonoimmiksi näiden rikosten ratkaisijoina. Brasilia ja Meksiko säilyttivät luokituksen myös 2019 ja 2020.

CPJ:n mukaan viranomaisilla ei noissa maissa ole tahtoa eikä voimavaroja toimittajamurhien selvittämiseen. Epäillyillä sen sijaan on ”keinot vältellä oikeutta poliittisen vaikutusvallan, rahan tai pelottelun avulla. ”

Sananvapaus ja media mediasananvapaustiedotusvälineetpolitiikkaturvallisuus Latinalainen Amerikka ja Karibia Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä ja kyltti, jossa mustavalkokuva pariskunnasta.

Eurooppaa järkyttänyt slovakialaistoimittajan murha jälleen oikeuteen – ”Uskomme, että nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus rikkoa rankaisemattomuuden kierre”

Palkkatappaja surmasi slovakialaisen pariskunnan helmikuussa 2018. Murhasta on jo tuomittu palkkatappaja, mutta nyt syytetyn penkille on joutumassa liikemies, jonka uskotaan tilanneen murhat kostoksi liiketoimiaan koskevista kirjoituksista.
Mies radiostudiossa selkä päin kameraa.

Lehdistönvapaustilanne heikkenee Zimbabwessa – Tutkivan toimittajan ammatista on tullut vaarallinen, sillä tviitti voi viedä telkien taa

Lehdistönvapauden, ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkaukset ovat pahentuneet Zimbabwessa vuodenvaihteen jälkeen. ”Näet, että toimittajaa viedään jalkaraudoissa oikeuteen tviittaamisen takia. Luonnollisesti alat miettiä, onko seuraava juttusi henkesi arvoinen”, toteaa tutkiva journalisti Tawanda Majoni.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa puisen seinän edessä.

Kimmo Kososen tehtävänä on vakuuttaa maailman johtajat siitä, että lapsia kannattaa opettaa heidän omalla äidinkielellään – ”En olisi yliopistoon mennessäni arvannut, missä olen nyt”

Sadat miljoonat lapset eivät opi koulussa juuri mitään. Osasyynä on, että opetus tapahtuu kielellä, jota he eivät ymmärrä. Suomen Lähetysseuran asiantuntija Kimmo Kosonen on tehnyt yli 20 vuotta työtä ongelman ratkaisemiseksi. Työ vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä.
Kaksi maskein suojautunutta ihmistä tutkimassa laukkua.

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

Afrikan maiden väestöstä vasta 3,6 prosenttia on rokotettu. WHO on joutunut laskemaan ennustettaan siitä, kuinka moni rokotetaan edes tänä vuonna. Samalla riski rokotteille vastustuskykyisistä muunnoksista kasvaa, sen aluejohtaja Matshidiso Moeti muistuttaa.
Nuoria mielenosoituskyltit käsissä, alla banneri, jossa lukee Climate.

Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää

Naisia osallistuu yhä enemmän kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, mutta muuten tasa-arvoa ei vielä huomioida ilmastopolitiikassa kokonaisvaltaisesti, todetaan Planin raportissa. Suomella voisi olla tasa-arvotyössä profiloitumisen paikka, mutta se ei saa ohittaa perustarvetta, ilmastokriisiin puuttumista, sanoo yksi raportin tekijöistä, Oras Tynkkynen.
Vesivoimalan patomuuri.

Sateiden puutteesta kärsivää Brasiliaa odottavat sähkökatkot tai sähkön hinnannousu – ”Ilmasto on muuttanut sadejärjestelmää, eikä se palaa entiselleen”

Vesivoimasta riippuvaisen Brasilian kaakkoisosan ja keskilännen patoaltaiden ja tekojärvien vedet ovat vähissä sateiden vähyyden vuoksi. Kuivuuden taustalla on muun muassa metsäkato.
Vakoja pellossa.

YK-järjestöjen selvitys: Suurin osa maataloustuista on haitallisia ympäristölle ja terveydelle

Tuoreen raportin mukaan maataloustuet pitäisi muokata niin, että ne tukisivat kestävää maataloutta – eivät esimerkiksi sokerin ja naudanlihan tuotantoa.

Tuoreimmat

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Sateiden puutteesta kärsivää Brasiliaa odottavat sähkökatkot tai sähkön hinnannousu – ”Ilmasto on muuttanut sadejärjestelmää, eikä se palaa entiselleen”
YK-järjestöjen selvitys: Suurin osa maataloustuista on haitallisia ympäristölle ja terveydelle
Kimmo Kososen tehtävänä on vakuuttaa maailman johtajat siitä, että lapsia kannattaa opettaa heidän omalla äidinkielellään – ”En olisi yliopistoon mennessäni arvannut, missä olen nyt”
Raportti: Yhä useampi maa ei enää rakenna uutta hiilivoimaa – Jäljellä olevat projektit keskittyvät kuuteen maahan, joille luopuminen voi olla vaikeampaa
Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”
Koronavuosi ei pysäyttänyt ympäristön puolustajiin kohdistuvia hyökkäyksiä – Tuoreen raportin mukaan viime vuonna tapettiin ainakin 227 aktivistia
YK:n kehitysohjelma: Afganistan lähestyy ”universaalia” köyhyyttä – Kaupan häiriöt voivat johtaa talouden rajuun supistumiseen
Raportti: Egypti teloittaa terroriepäiltyjä ”ampumavälikohtauksissa” – Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii asekaupan lopettamista maan kanssa

Luetuimmat

Sosiaaliturva ei Suomessa riitä elämiseen – Kyseessä on ihmisoikeusongelma, mutta sitä ei julkisessa keskustelussa huomioida, sanovat järjestöt
”Suomalaiset eivät ymmärrä, miltä tuntuu jättää kaikki taakseen”, sanoo kotimaansa tilannetta järkyttyneenä seuraava afganistanilainen valokuvaaja Naser Bayat
Kimmo Kososen tehtävänä on vakuuttaa maailman johtajat siitä, että lapsia kannattaa opettaa heidän omalla äidinkielellään – ”En olisi yliopistoon mennessäni arvannut, missä olen nyt”
Tammet, kanelipuut ja magnoliat ovat vaarassa – Lähes kolmannesta maailman puista uhkaa sukupuutto, paljastaa tuore raportti
Ilmastokatastrofit ajavat perheitä naittamaan tyttärensä Intiassa
YK-järjestöjen selvitys: Suurin osa maataloustuista on haitallisia ympäristölle ja terveydelle
Norsunluurannikon kaakaotilojen entisten lapsityöläisten oikeusjuttu monikansallisia ruokafirmoja vastaan kaatui
Avokado, vanilja ja puuvilla uhattuina – Monien tärkeiden kasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kadota, paljastaa tutkimus
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Jo lähes kolme neljäsosaa libanonilaisista elää köyhyydessä – Maan rikkailta vaaditaan vastuunottoa kriisin torjumiseksi