Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys

Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta”

Bahey el-Din Hassan oli tviitannut Egyptin ihmisoikeustilanteesta ja vaatinut oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle. ”Tämä tuomio on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle ”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.
Kairon rakennuksia
Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt viime vuosina, ja valtion väärinkäytösten kohteena ovat usein ihmisoikeuksien puolustajat. Kuva Kairosta. (Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0)

Kairolainen oikeusistuin on langettanut Egyptin ihmisoikeusliikkeen perustajiin kuuluvalle Bahey el-Din Hassanille 15 vuoden vankeustuomion oikeuslaitoksen loukkaamisesta ja yleistä turvallisuutta ja intressejä uhkaavien valeuutisten julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa.

Hassan kuuluu Kairon ihmisoikeustutkimuksen instituutin perustajiin. Hän pakeni maasta jo vuonna 2014. Vuonna 2019 hän sai poissaolevana kolmen vuoden vankeusrangaistuksen oikeuslaitoksen loukkaamisesta.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat uutta tuomiota voimakkaasti. Kyseessä on maan oikeuslaitokselta uusi pohjanoteeraus, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

”Tämä tuomio -- on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle. Egypti on yhä ulkoilmavankila niille ihmisoikeuspuolustajille, jotka eivät ole jo valmiiksi kalterien takia tai joutuneet pakenemaan. Viranomaiset asettavat tekaistuja syytteitä kaikille, jotka uskaltavat kritisoida heidän julmia lakejaan tai puolustaa lukemattomia valtion ihmisoikeusloukkausten uhreja”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther tiedotteessa.

Amnestyn tietojen mukaan Hassanin tuomion perusteena käytettiin tämän tviittejä Egyptin ihmisoikeustilanteesta sekä hänen osallistumistaan YK:n ihmisoikeusneuvoston kokoukseen, jossa hän vaati oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle Giulio Regenille.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta. Presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikana ihmisoikeusaktivisteja on pidätetty, kidutettu, pahoinpidelty ja häiritty oikeuslaitoksen avulla. Aktivisteja on myös kadonnut.

HRW:n mukaan kohteena ovat yhä useammin maasta paenneet ihmisoikeuspuolustajat. Heitä rangaistaan esimerkiksi häiritsemällä heidän Egyptiin jääneitä perheenjäseniään.

Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys ihmisoikeudetpolitiikkaaktivismidemokratiahallintolakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Egyptin lippu.

Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna

Egypti teloitti viime vuonna kolmanneksi eniten ihmisiä koko maailmassa. Nyt vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12 kuolemantuomiota, jotka liittyvät vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeisiin mielenosoituksiin.
Egyptin lippu

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.