Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta”

Bahey el-Din Hassan oli tviitannut Egyptin ihmisoikeustilanteesta ja vaatinut oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle. ”Tämä tuomio on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle ”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.

Kairon rakennuksia

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt viime vuosina, ja valtion väärinkäytösten kohteena ovat usein ihmisoikeuksien puolustajat. Kuva Kairosta. Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0.

Kairolainen oikeusistuin on langettanut Egyptin ihmisoikeusliikkeen perustajiin kuuluvalle Bahey el-Din Hassanille 15 vuoden vankeustuomion oikeuslaitoksen loukkaamisesta ja yleistä turvallisuutta ja intressejä uhkaavien valeuutisten julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa.

Hassan kuuluu Kairon ihmisoikeustutkimuksen instituutin perustajiin. Hän pakeni maasta jo vuonna 2014. Vuonna 2019 hän sai poissaolevana kolmen vuoden vankeusrangaistuksen oikeuslaitoksen loukkaamisesta.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat uutta tuomiota voimakkaasti. Kyseessä on maan oikeuslaitokselta uusi pohjanoteeraus, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

”Tämä tuomio -- on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle. Egypti on yhä ulkoilmavankila niille ihmisoikeuspuolustajille, jotka eivät ole jo valmiiksi kalterien takia tai joutuneet pakenemaan. Viranomaiset asettavat tekaistuja syytteitä kaikille, jotka uskaltavat kritisoida heidän julmia lakejaan tai puolustaa lukemattomia valtion ihmisoikeusloukkausten uhreja”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther tiedotteessa.

Amnestyn tietojen mukaan Hassanin tuomion perusteena käytettiin tämän tviittejä Egyptin ihmisoikeustilanteesta sekä hänen osallistumistaan YK:n ihmisoikeusneuvoston kokoukseen, jossa hän vaati oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle Giulio Regenille.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun armeija kaappasi vuonna 2013 vallan vaaleilla valitulta presidentiltä Muhamed Mursilta. Presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikana ihmisoikeusaktivisteja on pidätetty, kidutettu, pahoinpidelty ja häiritty oikeuslaitoksen avulla. Aktivisteja on myös kadonnut.

HRW:n mukaan kohteena ovat yhä useammin maasta paenneet ihmisoikeuspuolustajat. Heitä rangaistaan esimerkiksi häiritsemällä heidän Egyptiin jääneitä perheenjäseniään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia