Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys

Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna

Egypti teloitti viime vuonna kolmanneksi eniten ihmisiä koko maailmassa. Nyt vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12 kuolemantuomiota, jotka liittyvät vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeisiin mielenosoituksiin.
Egyptin lippu.
Egypti kuuluu maailman pahimpiin teloittajiin. Tänä vuonna maassa on teloitettu ainakin 51 ihmistä. (Kuva: Ben Schumin / CC BY-SA 2.0)

Egyptin korkein vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12:n oppositioliike Muslimiveljeskuntaan kuuluneen henkilön kuolemanrangaistukset.

Teloitettavien joukossa on liikkeen johtohahmoja, kuten ryhmän tärkein uskonoppinut Abdul Rahman Al-Bar, entinen parlamentin jäsen Mohamed El-Beltagi sekä entinen ministeri Osama Yassin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuomiot liittyvät Egyptissä heinä- ja elokuussa 2013 järjestettyihin mielenosoituksiin. Ne seurasivat vallankaappausta, jossa armeija syrjäytti Egyptin ensimmäisen demokraattisesti valitun presidentin, Muslimiveljeskunnan Mohammed Mursin.

Armeija hajotti mielenosoitukset väkivalloin ja tappoi jopa 900 ihmistä. 739 ihmistä asetettiin syytteeseen joukko-oikeudenkäynnissä, jonka seurauksena 75 ihmistä sai kuolemantuomion ja sadat muut vankeustuomion, osa poissaolevina.  

”Nämä armottomat kuolemantuomiot, jotka annettiin vuonna 2018 karkean epäreilun massaoikeudenkäynnin jälkeen ovat tahra Egyptin korkeimman vetoomustuomioistuimen maineessa ja heittävät synkän varjon koko maan oikeusjärjestelmän ylle”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Tuomittuja syytettiin luvattomaan protestiin osallistumisesta sekä väkivallasta turvallisuusjoukkoja ja muita tahoja kohtaan. Osa tuomituista on onnistunut muuttamaan tuomionsa elinkautiseksi, mutta 12 ihmisen kuolemantuomiot pysyivät voimassa, eikä niitä vastaan voi enää vedota.

Egypti nousi Amnestyn tilastoissa viime vuonna maailman kolmanneksi eniten teloituksia toteuttavaksi maaksi. Tänä vuonna ainakin 51 ihmistä on teloitettu.

Maan ihmisoikeustilanne on heikentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Mursin syrjäyttämisen jälkeen presidentiksi nousi Abdel Fattah al-Sisi.

Al-Sisin aikana ihmisoikeusaktivisteja on pidätetty, kidutettu, pahoinpidelty ja häiritty oikeuslaitoksen avulla. Kymmeniä tuhansia hallituksen kriitikoita, kuten toimittajia ja ihmisoikeuspuolustajia, on vankilassa poliittisten syytteiden seurauksena. Rauhanomaisia aktivisteja vastaan nostetaan terrorismisyytteitä ja ulkomailla olevien toisinajattelijoiden perheitä häiritään. Aktivisteja on myös kadonnut.

”Sen sijaan, että Egyptin viranomaiset kiihdyttävät kuolemanrangaistuksen käyttöä pitämällä voimassa karkean epäreilujen joukko-oikeudenkäyntien seurauksena langetetut kuolemantuomiot, heidän pitäisi välittömästi jäädyttää teloitukset. Väkivaltarikoksista tuomitut mielenosoittajat pitäisi tuomita reiluissa ja puolueettomissa oikeudenkäynneissä ilman turvautumista kuolemantuomioon”, Luther vetoaa.

Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys ihmisoikeudetpolitiikkademokratiahallintolakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Kairon rakennuksia

Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta”

Bahey el-Din Hassan oli tviitannut Egyptin ihmisoikeustilanteesta ja vaatinut oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle. ”Tämä tuomio on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle ”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.
Egyptin lippu

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Kairon rakennuksia

Egyptissä laajimmat pidätykset sitten presidentin valtaannousun – Joukossa myös 111 lasta

Egyptin viranomaiset ovat reagoineet syyskuussa alkaneisiin mielenosoituksiin pidättämällä protestoijia ja toisinajattelijoita. ”Hallitus on suunnitellut tämän hyökkäyksen murskatakseen pienetkin vastarinnan merkit”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntija Najia Bounaim.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.