Uutiset Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys

Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna

Egypti teloitti viime vuonna kolmanneksi eniten ihmisiä koko maailmassa. Nyt vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12 kuolemantuomiota, jotka liittyvät vuoden 2013 vallankaappauksen jälkeisiin mielenosoituksiin.
Egyptin lippu.
Egypti kuuluu maailman pahimpiin teloittajiin. Tänä vuonna maassa on teloitettu ainakin 51 ihmistä. (Kuva: Ben Schumin / CC BY-SA 2.0)

Egyptin korkein vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa 12:n oppositioliike Muslimiveljeskuntaan kuuluneen henkilön kuolemanrangaistukset.

Teloitettavien joukossa on liikkeen johtohahmoja, kuten ryhmän tärkein uskonoppinut Abdul Rahman Al-Bar, entinen parlamentin jäsen Mohamed El-Beltagi sekä entinen ministeri Osama Yassin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuomiot liittyvät Egyptissä heinä- ja elokuussa 2013 järjestettyihin mielenosoituksiin. Ne seurasivat vallankaappausta, jossa armeija syrjäytti Egyptin ensimmäisen demokraattisesti valitun presidentin, Muslimiveljeskunnan Mohammed Mursin.

Armeija hajotti mielenosoitukset väkivalloin ja tappoi jopa 900 ihmistä. 739 ihmistä asetettiin syytteeseen joukko-oikeudenkäynnissä, jonka seurauksena 75 ihmistä sai kuolemantuomion ja sadat muut vankeustuomion, osa poissaolevina.  

”Nämä armottomat kuolemantuomiot, jotka annettiin vuonna 2018 karkean epäreilun massaoikeudenkäynnin jälkeen ovat tahra Egyptin korkeimman vetoomustuomioistuimen maineessa ja heittävät synkän varjon koko maan oikeusjärjestelmän ylle”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.

Tuomittuja syytettiin luvattomaan protestiin osallistumisesta sekä väkivallasta turvallisuusjoukkoja ja muita tahoja kohtaan. Osa tuomituista on onnistunut muuttamaan tuomionsa elinkautiseksi, mutta 12 ihmisen kuolemantuomiot pysyivät voimassa, eikä niitä vastaan voi enää vedota.

Egypti nousi Amnestyn tilastoissa viime vuonna maailman kolmanneksi eniten teloituksia toteuttavaksi maaksi. Tänä vuonna ainakin 51 ihmistä on teloitettu.

Maan ihmisoikeustilanne on heikentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Mursin syrjäyttämisen jälkeen presidentiksi nousi Abdel Fattah al-Sisi.

Al-Sisin aikana ihmisoikeusaktivisteja on pidätetty, kidutettu, pahoinpidelty ja häiritty oikeuslaitoksen avulla. Kymmeniä tuhansia hallituksen kriitikoita, kuten toimittajia ja ihmisoikeuspuolustajia, on vankilassa poliittisten syytteiden seurauksena. Rauhanomaisia aktivisteja vastaan nostetaan terrorismisyytteitä ja ulkomailla olevien toisinajattelijoiden perheitä häiritään. Aktivisteja on myös kadonnut.

”Sen sijaan, että Egyptin viranomaiset kiihdyttävät kuolemanrangaistuksen käyttöä pitämällä voimassa karkean epäreilujen joukko-oikeudenkäyntien seurauksena langetetut kuolemantuomiot, heidän pitäisi välittömästi jäädyttää teloitukset. Väkivaltarikoksista tuomitut mielenosoittajat pitäisi tuomita reiluissa ja puolueettomissa oikeudenkäynneissä ilman turvautumista kuolemantuomioon”, Luther vetoaa.

Egyptin demokratia- ja ihmisoikeuskehitys ihmisoikeudetpolitiikkademokratiahallintolakioikeus ja rikos Egypti Amnesty International

Lue myös

Kairon rakennuksia

Maanpaossa oleva egyptiläinen ihmisoikeusaktivisti sai 15 vuoden vankeustuomion – ”Uusi pohjanoteeraus Egyptin oikeuslaitokselta”

Bahey el-Din Hassan oli tviitannut Egyptin ihmisoikeustilanteesta ja vaatinut oikeutta kadonneelle ja tapetulle italialaiselle opiskelijalle. ”Tämä tuomio on oikeuden pilkkaa ja lähettää hyytävän viestin Egyptin saarretulle ihmisoikeusliikkeelle ”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.
Egyptin lippu

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Slovenian armeijan käyttämä Patrian panssariajoneuvo.

Suomen asekaupan arvo notkahti

Rauhanjärjestöt kritisoivat Arabiemiraatteihin myönnettyjä poikkeuksellisen pitkiä vientilupia.
Kaloja uimassa muoviroskien seassa. Suurin osa kaikesta muovista päätyy mereen.

Meret hukkuvat muoviin – meriin päätyy vuosittain yli 10 miljoonaa tonnia muovia

Muovijätteen määrä valtamerissä ja muilla vesialueilla uhkaa kaksinkertaistua vuoteen 2030 mennessä, todetaan YK:n ympäristöohjelman raportissa. Kaikesta maailman muovista alle kymmenen prosenttia kierrätetään.
Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.