Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Maailman suurin pakolaisleirin aurinkovoimala aloitti toimintansa

Jordanian Za'atarin pakolaisleirillä on saatu tähän asti sähköä vain rajoitetusti, mutta uusi 40 000 aurinkopaneelia sisältävä voimala tuo helpotusta.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Jordanian Zaatarin pakolaisleiri avattiin vuonna 2012. Siellä elää noin 80 000 ihmistä. (Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Jordaniaan Za'atarin pakolaisleirille on pystytetty aurinkovoimala, jonka on määrä tuottaa sähköä yhteensä 80 000 syyrialaispakolaiselle.

Kyseessä on suurin koskaan pakolaisleirille rakennettu aurinkovoimala. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä vuosittain 13 000 tonnia eli noin 30 000 öljytynnyrin verran. Säästöjä tulee noin 5,5 miljoonaa dollaria, eli 4,65 miljoonaa euroa vuodessa, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

”Voimala tuottaa valtavat energiansäästön UNHCR:lle. Rahat investoidaan mualle apuun. Syyrian pakolaiskriisi jatkuu jo 7. vuotta, mikä tarkoittaa, että avunantajat ovat väsyneitä. Nämä säästöt auttavat toimittamaan apua pakolaisille Za'atarin leirillä ja muuallakin”, sanoo UNHCR:n Jordanian edustaja Stefano Severe tiedotteessa.

Voimalan rahoitti Saksan hallitus, ja se käynnistettiin maanantaina.

Za'atarin leiri avattiin kesäkuussa 2012, ja sen väkiluku on kasvanut nopeasti. Aiemmin leirin energiakulut olivat niin korkeat, että pakolaisten asumuksissa saatiin sähköä vain 6–8 tuntia päivässä auringonlaskun jälkeen. Nyt sähköä saadaan 12–14 tuntia päivässä, mikä tarkoittaa, että lapset pystyvät tekemään helpommin läksyjään eikä heidän tarvitse enää leikkiä pimeillä kujilla.

Voimala on rakennettu leirin ulkopuolelle, ja se koostuu 40 000 aurinkopaneelista, jotka vievät noin 33 jalkapallokentän verran tilaa. Rakennustyömaa työllisti sekä syyrialaisia että jordanialaisia.

Kaikki sähkö on määrä käyttää pakolaisten asuntojen sähköistämiseen, loppu syötetään Jordanian kansalliseen sähköverkkoon.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuusuusiutuva energia JordaniaSyyria

Lue myös

Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.