Maailman ruokaohjelma aikoo lähes tuplata ruoka-avun Jemeniin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman ruokaohjelma aikoo lähes tuplata ruoka-avun Jemeniin

Taistelut ovat jälleen kiihtyneet elintärkeässä Hodeidan satamakaupungissa. WFP:n edustaja varoitti, että Jemenistä on tulossa ”elävien haamujen” kansakunta, elleivät taistelut lopu.

Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

New Yorkissa osoitettiin viime viikolla mieltä jemeniläisten puolesta. Konflikti on herättänyt keskustelua etenkin asekaupasta Saudi-Arabian kanssa. Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) yrittää lisätä ruoka-avun jakamista Jemenissä, jossa taistelut etenkin elintärkeän Hodeidan satamakaupungin ympäristössä ovat kiihtyneet.

WFP aikoo lisätä avunsaajien määrän kahdeksasta miljoonasta 14 miljoonaan kuukaudessa, järjestö kertoi viime perjantaina. Se edellyttää Hodeidan sataman pysymistä auki, muistutti WFP:n edustaja Herve Verhoosel. Hodeidan kautta tulee 70 prosenttia Jemenin tarvitsemasta avusta.

”Tällä hetkellä meillä on maassa riittävästi varastoja tämän ja ensi kuun välittömiin tarpeisiin. Mutta tulevaisuudessa, kun suunnitelmissa tavoittaa miljoonia ihmisiä enemmän, tarvitsemme avulle paremman pääsyn”, Verhoosel sanoi.

Noin 22 miljoonaa ihmistä, kolme neljäsosaa Jemenin koko väestöstä, tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Viime vuonna tehdyn viimeisimmän virallisen arvion mukaan 6,8 miljoonaa ihmistä on lähellä nälänhätää, mutta YK arvioi viime kuussa, että jopa 14 miljoonaa ihmistä olisi jo nälänhätää edeltävissä olosuhteissa. YK:n ja Jemenin viranomaisten on määrä julkaista tämän kuun aikana arvio siitä, onko Jemenissä jo nälänhätä.

YK julistaa nykyisin vain harvoin nälänhädän, sillä se edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä, kuten esimerkiksi vakavaa akuuttia aliravitsemusta 30 prosentilla lapsista.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, mutta se ajautui humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan huthikapinallisia ja samalla myös siviilejä. Konflikti on romahduttanut maan terveydenhuoltojärjestelmän ja tappanut joukoittain siviilejä. 

Viime viikkoina ja päivinä taistelut ovat kiihtyneet Hodeidan satamakaupungissa. Kesäkuusta lähtien Hodeidan koko maakunnasta on paennut 445 000 ihmistä. Pelkästään lokakuun aikana kuoli 94 siviiliä taisteluissa.

WFP:n Verhoosel varoitti, että Jemenistä on tulossa ”elävien haamujen” kansakunta, elleivät taistelut lopu.

Taistelut levisivät uutislähteiden mukaan viime viikonloppuna myös Hodeidan kaupungin asuinkortteleihin, ja paikalliset kertoivat nähneensä siviilien ruumiita. Kaupungin suurimman sairaalan työntekijöitä on joutunut pakenemaan. Samaan aikaan maan rauhanneuvottelut ovat lykkääntymässä vuoden loppuun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia