Uutiset Jemenin konflikti

Maailman ruokaohjelma aikoo lähes tuplata ruoka-avun Jemeniin

Taistelut ovat jälleen kiihtyneet elintärkeässä Hodeidan satamakaupungissa. WFP:n edustaja varoitti, että Jemenistä on tulossa ”elävien haamujen” kansakunta, elleivät taistelut lopu.
Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"
New Yorkissa osoitettiin viime viikolla mieltä jemeniläisten puolesta. Konflikti on herättänyt keskustelua etenkin asekaupasta Saudi-Arabian kanssa. (Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0)

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) yrittää lisätä ruoka-avun jakamista Jemenissä, jossa taistelut etenkin elintärkeän Hodeidan satamakaupungin ympäristössä ovat kiihtyneet.

WFP aikoo lisätä avunsaajien määrän kahdeksasta miljoonasta 14 miljoonaan kuukaudessa, järjestö kertoi viime perjantaina. Se edellyttää Hodeidan sataman pysymistä auki, muistutti WFP:n edustaja Herve Verhoosel. Hodeidan kautta tulee 70 prosenttia Jemenin tarvitsemasta avusta.

”Tällä hetkellä meillä on maassa riittävästi varastoja tämän ja ensi kuun välittömiin tarpeisiin. Mutta tulevaisuudessa, kun suunnitelmissa tavoittaa miljoonia ihmisiä enemmän, tarvitsemme avulle paremman pääsyn”, Verhoosel sanoi.

Noin 22 miljoonaa ihmistä, kolme neljäsosaa Jemenin koko väestöstä, tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Viime vuonna tehdyn viimeisimmän virallisen arvion mukaan 6,8 miljoonaa ihmistä on lähellä nälänhätää, mutta YK arvioi viime kuussa, että jopa 14 miljoonaa ihmistä olisi jo nälänhätää edeltävissä olosuhteissa. YK:n ja Jemenin viranomaisten on määrä julkaista tämän kuun aikana arvio siitä, onko Jemenissä jo nälänhätä.

YK julistaa nykyisin vain harvoin nälänhädän, sillä se edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä, kuten esimerkiksi vakavaa akuuttia aliravitsemusta 30 prosentilla lapsista.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, mutta se ajautui humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan huthikapinallisia ja samalla myös siviilejä. Konflikti on romahduttanut maan terveydenhuoltojärjestelmän ja tappanut joukoittain siviilejä. 

Viime viikkoina ja päivinä taistelut ovat kiihtyneet Hodeidan satamakaupungissa. Kesäkuusta lähtien Hodeidan koko maakunnasta on paennut 445 000 ihmistä. Pelkästään lokakuun aikana kuoli 94 siviiliä taisteluissa.

WFP:n Verhoosel varoitti, että Jemenistä on tulossa ”elävien haamujen” kansakunta, elleivät taistelut lopu.

Taistelut levisivät uutislähteiden mukaan viime viikonloppuna myös Hodeidan kaupungin asuinkortteleihin, ja paikalliset kertoivat nähneensä siviilien ruumiita. Kaupungin suurimman sairaalan työntekijöitä on joutunut pakenemaan. Samaan aikaan maan rauhanneuvottelut ovat lykkääntymässä vuoden loppuun.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapukonflikti Jemen

Lue myös

Puutarha ja rakennuksia Sanaassa Jemenissä

Selvitys: Kymmeniä lapsia kuolee tai loukkaantuu Jemenissä liittouman iskuissa joka kuukausi

Jemenin sodan kärjistymisestä tulee tänään kuluneeksi neljä vuotta. Pelastakaa Lasten mukaan maassa on tehty sinä aikana yli 19 000 ilmahyökkäystä.
YK:n pääsihteeri puhujanpöntössä sekä kolme muuta ihmistä

Jemenille luvattiin apua 2,6 miljardia dollaria – Suurimmat avustuspotit tulevat mailta, jotka sotivat maassa itse

Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat lupasivat eilen Jemenille suuren avustuspotin. Eilen järjestetty avustuskonferenssi on herättänyt myös kritiikkiä, sillä apua antavat samat maat, jotka sotivat Jemenissä tai myyvät aseita sodan osapuolille.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.