Uutiset Jemenin konflikti

Maailman ruokaohjelma aikoo lähes tuplata ruoka-avun Jemeniin

Taistelut ovat jälleen kiihtyneet elintärkeässä Hodeidan satamakaupungissa. WFP:n edustaja varoitti, että Jemenistä on tulossa ”elävien haamujen” kansakunta, elleivät taistelut lopu.
Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"
New Yorkissa osoitettiin viime viikolla mieltä jemeniläisten puolesta. Konflikti on herättänyt keskustelua etenkin asekaupasta Saudi-Arabian kanssa. (Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0)

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) yrittää lisätä ruoka-avun jakamista Jemenissä, jossa taistelut etenkin elintärkeän Hodeidan satamakaupungin ympäristössä ovat kiihtyneet.

WFP aikoo lisätä avunsaajien määrän kahdeksasta miljoonasta 14 miljoonaan kuukaudessa, järjestö kertoi viime perjantaina. Se edellyttää Hodeidan sataman pysymistä auki, muistutti WFP:n edustaja Herve Verhoosel. Hodeidan kautta tulee 70 prosenttia Jemenin tarvitsemasta avusta.

”Tällä hetkellä meillä on maassa riittävästi varastoja tämän ja ensi kuun välittömiin tarpeisiin. Mutta tulevaisuudessa, kun suunnitelmissa tavoittaa miljoonia ihmisiä enemmän, tarvitsemme avulle paremman pääsyn”, Verhoosel sanoi.

Noin 22 miljoonaa ihmistä, kolme neljäsosaa Jemenin koko väestöstä, tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua. Viime vuonna tehdyn viimeisimmän virallisen arvion mukaan 6,8 miljoonaa ihmistä on lähellä nälänhätää, mutta YK arvioi viime kuussa, että jopa 14 miljoonaa ihmistä olisi jo nälänhätää edeltävissä olosuhteissa. YK:n ja Jemenin viranomaisten on määrä julkaista tämän kuun aikana arvio siitä, onko Jemenissä jo nälänhätä.

YK julistaa nykyisin vain harvoin nälänhädän, sillä se edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä, kuten esimerkiksi vakavaa akuuttia aliravitsemusta 30 prosentilla lapsista.

Jemen on Lähi-idän köyhin maa, mutta se ajautui humanitaariseen katastrofiin sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan huthikapinallisia ja samalla myös siviilejä. Konflikti on romahduttanut maan terveydenhuoltojärjestelmän ja tappanut joukoittain siviilejä. 

Viime viikkoina ja päivinä taistelut ovat kiihtyneet Hodeidan satamakaupungissa. Kesäkuusta lähtien Hodeidan koko maakunnasta on paennut 445 000 ihmistä. Pelkästään lokakuun aikana kuoli 94 siviiliä taisteluissa.

WFP:n Verhoosel varoitti, että Jemenistä on tulossa ”elävien haamujen” kansakunta, elleivät taistelut lopu.

Taistelut levisivät uutislähteiden mukaan viime viikonloppuna myös Hodeidan kaupungin asuinkortteleihin, ja paikalliset kertoivat nähneensä siviilien ruumiita. Kaupungin suurimman sairaalan työntekijöitä on joutunut pakenemaan. Samaan aikaan maan rauhanneuvottelut ovat lykkääntymässä vuoden loppuun.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapukonflikti Jemen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan