Likainen raha virtaa vuolaana Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Likainen raha virtaa vuolaana Meksikossa

Vaalituen varmistelu hidastaa huumekaupan ja rahanpesun tutkintaa, kirjoittaa Emilio Godoy.

Huumeyhteyksistä epäiltyjen kenraalien pidätykset Meksikossa edustavat jäävuoren huippua laittomuuden kulttuurissa.

Valtio on pitkään sulkenut silmänsä rahanpesulta, joka mahdollistaa huume- ja ihmiskaupan sekä kiristyksen ja salakuljetuksen. Mukana on sekä koti- että ulkomaisia rikollisjärjestöjä, Edgardo Buscaglia sanoo.

Hän on rikollista liiketoimintaa tutkiva taloustieteen tohtori ja johtaa Kansalaiset oikeuden ja demokratian puolesta -laitosta.

Meksikon yleisen turvallisuuden ministeriön mukaan maassa toimii 7 kotimaista huumekartellia ja 17 kansainvälistä rikollisryhmää. Ne taistelevat pääsystä Yhdysvaltoihin maailman suurimmille huumemarkkinoille.

"Rikollisliigojen mahti on kasvanut, koska niiden vaurauteen ei ole kajottu. Ne ovat hajauttaneet riskejä ja kasvattaneet tuottoja sijoittamalla eri aloille", Buscaglia selittää.

Valtavia summia

Vuodesta 2006 lähtien viranomaiset ovat onnistuneet takavarikoimaan vain miljardin dollarin (dollari on 0,79 euroa) arvosta laitonta käteistä.

Meksikosta on kadonnut laittomille teille 872 miljardia dollaria vuosina 1970-2010. Summa on 5,2 prosenttia maan kansantuotteesta, tammikuussa julkaistu Global Financial Integrity -järjestön raportti paljastaa.

"Laittomat rahavirrat syntyivät pääosin korruptiosta, rikollisesta toiminnasta ja veronkierrosta", GIF listaa. Sen mukaan vuotuiset summat kasvoivat 1970-luvun 3 miljardista 50 miljardiin 2000-luvulla.

Yhdysvaltalainen tiedusteluyritys Stratfor arvioi, että Meksikoon tulee huumerahaa 40 miljardia dollaria vuodessa.

Vuoden 2006 lopulla valtaan tullut oikeistopresidentti Felipe Calderón on turvannut asevoimaan taistelussa huumeita vastaan. Politiikka on vaatinut jo 50 000 ihmisen hengen.

"Huumeiden vastainen taistelu on sujunut niin heikosti, että toiveet asetetaan nyt rahapesun kitkemiseen", Meksikon huumekauppaa tutkinut Madridin autonomisen yliopiston professori Carlos Resa sanoo.

Laki lykättiin yli vaalien

Vuodesta 2007 Meksikon syyttäjänvirasto on määrännyt tutkittaviksi 1 376 rahanpesuepäilyä, mutta tuomioita on jaettu vain 79. Maalla ei ole erityistä lakia rahanpesusta, mutta siitä voi saada 3-9 vuotta vankeutta.

Hallitus on laatinut lakiesityksen, joka asettaisi rajoituksia kiinteistöjen, kulkuneuvojen, korujen, jalokivien ja -metallien ostolle sekä käteisliikenteelle.

Syyttäjänvirastoon tulisi rahanpesun vastainen yksikkö, ja bulvaanien sekä väärennettyjen asiakirjojen käyttö tehtäisiin rangaistavaksi. Istuva kongressi on kuitenkin lykännyt lain käsittelyn heinäkuussa pidettävien vaalien yli.

Rahoituskysymyksiin ei puututa, koska yritysmaailma vastustaa sitä, ja tuki puolueiden vaalityölle tulee sieltä, Buscaglia järkeilee.

Hänen mielestään jokaiseen osavaltioon pitäisi perustaa huumeisiin kytkeytyvää talousrikollisuutta tutkiva yksikkö.

Rahanpesu on vain pieni osa kokonaisuutta. On selvitettävä myös huumetehtaiden omistus ja tärkeiden henkilöiden kytkökset rikollisryhmiin, Buscaglia vaatii.

Monimuotoinen huumetuotanto

Meksikon huumetuotannosta ja -kaupasta ei ole saatavilla kattavia lukuja.

Takavarikoidun marihuanan määrä kasvoi vuonna 2010 hiukan edellisvuodesta ja oli noin 2 250 tonnia. Pääasiassa Kolumbiasta tuotavaa kokaiinia jäi haaviin vain 9,4 tonnia eli alle puolet edellisvuoden saaliista.

Meksikossa hävitettiin vuonna 2009 oopiumunikkoviljelmiä 14 hehtaaria. Heroiinia takavarikoitiin 369 kiloa vuonna 2010.

Marihuanan ja unikon kasvatus keskittyvät Meksikon pohjoisiin ja läntisiin osiin, missä kokonaisten kylien elämä rakentuu niiden varaan.

Vuodesta 2007 lähtien on hajotettu 712 huumelaboratoriota. Niistä 592 sijaitsi Tyynenmeren rannikolla, joka on metamfetamiinin pääreitti Yhdysvaltoihin.

Metamfetamiinia valmistettiin aiemmin USA:ssa, mutta maa kielsi vuonna 2005 sen raaka-aineeksi sopivaa pseudoefedriiniä sisältävien lääkkeiden käsikaupan. Laboratoriot siirtyivät Meksikoon, joka tuo raaka-aineita Intiasta ja Kiinasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia