Lasten ja naisten kidnappaukset kasvavat hälyttävää tahtia Haitissa – Puolet väestöstä tarvitsee humanitaarista apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lasten ja naisten kidnappaukset kasvavat hälyttävää tahtia Haitissa – Puolet väestöstä tarvitsee humanitaarista apua

Aseelliset ryhmät pitävät valtaa Haitissa, ja usein niiden kohteena ovat siviilit. Samalla humanitaarista apua tarvitsevien määrä on noussut 5,2 miljoonaan.

Sini-punainen Haitin lippu.

- Kuva: jalexartis Photography / CC BY 2.0.

Haitissa on tänä vuonna kaapattu yhtä paljon ihmisiä kuin koko viime vuoden aikana yhteensä ja kolme kertaa enemmän kuin edellisvuonna, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. 

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla on tapahtunut lähes 300 kidnappausta. Tyypillisessä tapauksessa aseelliset ryhmät kaappaavat naisia tai lapsia ja käyttävät heitä hyväkseen saadakseen taloudellisia tai taktisia hyötyjä. Uhrit, jotka onnistuvat palaamaan kotiin, kärsivät fyysisistä ja psykologisista traumoista.

”Naiset ja lapset eivät ole hyödykkeitä. -- Heitä ei saa koskaan altistaa niin käsittämättömälle väkivallalle. Kaappausten kasvutrendi on äärimmäisen huolestuttava, ja se uhkaa sekä haitilaisia että niitä, jotka ovat tulleet auttamaan”, sanoo Unicefin Latinalaisen Amerikan ja Karibian aluejohtaja Garry Conille tiedotteessa.

Haiti on läntisen pallonpuoliskon köyhin maa, joka on kärsinyt pitkään epävakaudesta, heikosta hallinnosta, luonnonkatastrofeista ja konflikteista. Sen kaaos on syventynyt etenkin sen jälkeen, kun presidentti Jovenel Moïse murhattiin heinäkuussa 2021. Maata piinaavat aseelliset jengit, joiden hallussa on arviolta 60 prosenttia pääkaupunki Port-au-Princestä sekä osia maan hedelmällisimmistä maatalousalueista. Jengeille on myös syntynyt vastavoimia.

YK:n edustajat toistivat heinäkuussa vatimuksensa kansainvälisten joukkojen lähettämisestä Haitiin, ja myös maan pääministeri Ariel Henry on pyytänyt tukea. Harva maa on kuitenkaan kiinnostunut vaikeasta operaatiosta. 

Kaaos on johtanut vakavaan humanitaariseen kriisiin. Lapset joutuvat usein ristituleen tai suoraan ampujien kohteeksi. Naisiin ja tyttöihin kohdistetaan seksuaalista väkivaltaa. Terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamassa, ja maassa on myös koleraepidemia.

”Olen todistanut Haitin lasten, naisten ja perheiden huomattavaa sietokykyä, kun he kohtaavat ylipääsemättömältä vaikuttavia haasteita mutta kieltäytyvät luovuttamassa. Heidän rohkeuttaan uhkaa kuitenkin kasvava terrori. Sen pitää loppua nyt”, Conille vetosi.

Unicefin mukaan yhteensä jo lähes puolet väestöstä tarvitsee humanitaarista apua, noin 5,2 miljoonaa ihmistä. Turvattomuuden takia apua on kuitenkin vaikea toimittaa perille, ja osa järjestöistä on vetäytynyt maasta.

Myös rahoituspula vaikeuttaa avun toimittamista. Maailman ruokaohjelma kertoi heinäkuussa, että sen avustusoperaatio Haitissa on vain 16-prosenttisesti rahoitettu. YK:n Haiti-vetoomuksen rahoittamiseksi on saatu kasaan vain neljännes tarvitusta 720 miljoonasta dollarista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia