Länsiranta on tikittävä aikapommi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Länsiranta on tikittävä aikapommi

Israelin miehittämistä palestiinalaisalueista Gazan kaistaa on totuttu pitämään Lähi-idän ruutitynnyrinä, mutta jännitys kasvaa myös Länsirannalla. Asiantuntijat luonnehtivat sitä aikapommiksi.

Reilun miljoonan asukkaan Gazaa hallitsee islamistinen Hamas-järjestö. Liki parimiljoonaista Länsirantaa taas johtaa virallinen palestiinalaishallinto, joka nojaa ei-uskonnolliseen Fatah-järjestöön.

Länsirannalla kipinöi nyt arabien ja juutalaissiirtokuntalaisten välillä. Lisäksi palestiinalaiset jakautuvat yhä jyrkemmin kahteen leiriin Hamasin etsiessä itselleen jalansijaa.

”Länsiranta on tikittävä aikapommi, joka odottaa oikeaa hetkeä ja sopivia olosuhteita räjähtääkseen”, Ramallahin Birzeitin yliopiston politiikan tutkija Samir Awad sanoo.

Länsirannan palestiinalaiset hyökkäsivät hiljan laittomassa Bat Ayinin juutalaissiirtokunnassa asuvien poikien kimppuun. 16-vuotias poika tapettiin kirveellä, ja 7-vuotias joutui sairaalaan.

Aiemmin kaksi israelilaista poliisia houkuteltiin ansaan ja ammuttiin Länsirannalla.

Israelin Haifassa sijaitsevan ostoskeskuksen parkkipaikalta löydettiin maaliskuussa räjähteillä lastattu auto, joka ehdittiin purkaa ajoissa. Tekijöiksi epäillään Länsirannan palestiinalaisia tai Israelin arabeja.

Itsemurhaiskut siviilikohteisiin Israelin puolella olivat hiipuneet parin viime vuoden aikana.

Siirtokuntien rakentaminen jatkunut

Juutalaissiirtokuntalaisten hyökkäykset palestiinalaisia ja näiden omaisuutta vastaan taas ovat kiihtyneet, israelilainen ihmisoikeusjärjestö B'Tselem raportoi.

Sen mukaan myös Israelin turvallisuusjoukot ovat lisänneet palestiinalaisten vainoa.

Israelin siirtokuntien rakentaminen ja laajentaminen jatkuivat maan edellisen hallituksen aikana, mikä heikensi palestiinalaisten uskoa juutalaisvaltion rauhantahtoon. Uusi Benjamin Netanjahun hallitus ei herätä parempia toiveita.

Tulenarkuutta lisää palestiinalaishallinnon välien huononeminen Hamasin ja pienemmän Jihad-liikkeen kanssa.

Tarkkailijoiden mukaan Hamas rakentaa uudelleen verkostoaan Länsirannalla ja odottaa tilaisuutta iskeä sekä Israelia että palestiinalaishallintoa vastaan.

Palestiinalaishallinnon turvapalvelu löysi huhtikuussa suuren räjähdelastin moskeijasta Länsirannan Qalqiliyassa.

Sisäiset ristiriidat vaivaavat

Awadin mukaan palestiinalaiset varastoivat aseita monista syistä.

”Yksi syy on se, ettei palestiinalaishallinto pysty suojelemaan asukkaita siirtokuntalaisten hyökkäyksiltä. Pelätessään henkensä ja omaisuutensa puolesta moni ottaa lain omiin käsiinsä”, Awad sanoo.

Hänen mielestään palestiinalaishallinto on viime kuukausina käyttänyt tarpeetonta raakuutta pidätyskampanjoissaan Hamasia ja Jihadia vastaan Länsirannalla.

Palestiinalaisten tyytymättömyys hallintoaan kohtaan ryöpsähti jo tammikuisen Gazan sodan aikana. Monen mielestä johto hyväksyi hiljaa Israelin julmuudet gazalaisia kohtaan.

Fatahin jäseniä epäillään myös Israelin armeijan opastamisesta Hamasin kimppuun.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia