Uutiset BRICS ja kehitys

Laina on Brasiliassa huippukallista

Luottotilien korot voivat nousta jopa satoihin prosentteihin ja tavallisesta pankkilainastakin peritään 72 prosentin korko. Korot nousivat erityisesti vuonna 2014 alkaneen talouskriisin aikana.
Ruokatavaroiden ostaminen luotolla voi Brasiliassa raunioittaa perheen talouden, sillä velkojen korot nousevat nopeasti pilviin. (Kuva: Mario Osava / IPS.)

(IPS) -- Brasilian talouden taantumasta ja johdon korruptiosta puhutaan paljon, mutta tavallisia ihmisiä ja yrittäjiä kiusaa myös tähtitieteellinen korkotaso. Kiskonta ulottuu viivästyskorkoihin ja luottokorttien käyttömaksuihin.

Pientä eläkettä saavan Lauran tapauksessa kaikki alkoi uuden hellan hankinnasta. Hella ei toiminut niin kuin piti, mutta kauppias viivytteli kaksi kuukautta sen vaihtamisessa. Laura joutui syömään ulkona ja menetti samaan aikaan lisäansionsa, koska hänen hoitamansa vanhus kuoli.

Lauralle tuli kesäkuulta tavalliseen verrattuna yli kaksinkertainen luottokorttilasku, josta hän pystyi maksamaan vain 15 prosenttia. Heinäkuussa lasku tuplaantui jälleen korkojen takia, vaikka menot olivat pienemmät.

"En pysty maksamaan", sanoo Laura, jonka eläke riittää hädin tuskin asunnon vuokraan Rio de Janeirossa. Hän toivoo saavansa vahingonkorvausta hellakauppiaalta ja aikoo neuvotella helpotusta luottokorttimaksuihinsa.

Lainakorko 72 prosenttia

Luottokortin vuosikorko voi Brasiliassa nousta lähes 450 prosenttiin ja miinuksella olevan pankkitilin korko lähenee 300 prosenttia. Luvut ovat kymmenkertaisia muihin Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna.

Maksukykyisen kansalaisen tavallisestakin pankkilainasta peritään 72 prosentin korko. Korot ovat nousseet Brasiliaa vuodesta 2014 piinanneen talouskriisin aikana, mutta jo sitä ennen korkoa perittiin 41 prosenttia.

Kodinkoneita ja muita kestokulutushyödykkeitä myydään auliisti osamaksulla, jonka korko hipoo sataa prosenttia. Yrityslainojen korot liikkuvat 37–45 prosentissa.

Erilaisia selityksiä

"Kiskurikorot jarruttavat kulutuskysyntää ja investointeja, mikä estää talouden kehitystä ja imuroi pääomat rahoituslaitoksiin", sanoo São Paulon katolisen yliopiston taloustieteen professori Ladislau Dowbr. Hän kannattaa vasemmistolaista työväenpuoluetta (PT).

Taloustieteilijöiden valtavirta taas pitää PT:tä ongelmien aiheuttajana. Rahoitusalan yhdistyksen toimitusjohtaja Andrew Storffer syyttää kiskurikoroista maata viime vuodet johtaneen PT:n tuhlailevaa politiikkaa.

"Pankit ovat rahaliikenteen välikäsiä. Rahan korkea hinta johtuu kysynnästä, ja sitä pitää yllä hallitus", hän sanoo.

Tuntuvia helpotuksia

Koska yhä useammat brasilialaiset joutuvat velkoineen mahdottomaan tilanteeseen, luotonantajien myöntämät helpotukset voivat olla yhtä hurjia kuin korkoprosentit.

Leoksi esittäytyvän sähkömiehen vajaan 300 euron luottokorttivelka oli kohonnut kolmessa vuodessa liki 10 000 euroon. Lopulta pankki lupasi hänelle 82 prosentin alennuksen sillä ehdolla, että maksu tulee käteisenä.

Brasilialaisilla on taipumusta lykätä velkojen maksua, mikä on ajanut pankit vastatoimiin, kuten maksuhäiriömerkintöjen jakamiseen.

Toukokuun tietojen mukaan yli 59,4 miljoonaa brasilialaista – lähes puolet aikuisväestöstä - oli julistettu maksukyvyttömiksi. Luku esitettiin merkittävänä saavutuksena, sillä vielä huhtikuussa maksukyvyttömiä oli 60,7 miljoonaa.

Brasilian faktat

  • Valtio Etelä-Amerikassa
  • Asukkaita 206 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 8,9 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 90,4 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 75/188

(Lähde: YK)

talousluotto/investointivelka Brasilia Suomen IPS

Lue myös

Soijaviljelmäpelto, puu ja auringonlasku.

Brasilia kirittää soijantuotannossa

Maan ennustetaan ohittavan Yhdysvallat maailman johtavana soijantuottajana seuraavan vuosikymmenen aikana. Ongelmia ovat kuitenkin geenimuokattujen siemenien ja kemikaalien käyttö.

Älypuhelimilla vääryyttä vastaan Rion olympialaisissa

Faveloiden asukkaat raportoivat kotikulmiensa ihmisoikeusloukkauksista paikallisen aktivistin Raull Santiagon perustaman sivuston kautta. Raportoinnin tarve on suuri, sillä poliisiväkivalta on kasvanut olympilaisten alla.

Brasilian syrjittyjen ääni kuuluu faveloiden vaihtoehtomedioissa

Faveloissa on valokuvakollektiiveja, sosiaalisen median ryhmiä ja yhteisömedioita, jotka pyrkivät yhteiskunnalliseen muutokseen. Leonardo Custódio tutki media-aktivisteja neljä vuotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan