Uutiset BRICS ja kehitys

Laina on Brasiliassa huippukallista

Luottotilien korot voivat nousta jopa satoihin prosentteihin ja tavallisesta pankkilainastakin peritään 72 prosentin korko. Korot nousivat erityisesti vuonna 2014 alkaneen talouskriisin aikana.
Ruokatavaroiden ostaminen luotolla voi Brasiliassa raunioittaa perheen talouden, sillä velkojen korot nousevat nopeasti pilviin. (Kuva: Mario Osava / IPS.)

(IPS) -- Brasilian talouden taantumasta ja johdon korruptiosta puhutaan paljon, mutta tavallisia ihmisiä ja yrittäjiä kiusaa myös tähtitieteellinen korkotaso. Kiskonta ulottuu viivästyskorkoihin ja luottokorttien käyttömaksuihin.

Pientä eläkettä saavan Lauran tapauksessa kaikki alkoi uuden hellan hankinnasta. Hella ei toiminut niin kuin piti, mutta kauppias viivytteli kaksi kuukautta sen vaihtamisessa. Laura joutui syömään ulkona ja menetti samaan aikaan lisäansionsa, koska hänen hoitamansa vanhus kuoli.

Lauralle tuli kesäkuulta tavalliseen verrattuna yli kaksinkertainen luottokorttilasku, josta hän pystyi maksamaan vain 15 prosenttia. Heinäkuussa lasku tuplaantui jälleen korkojen takia, vaikka menot olivat pienemmät.

"En pysty maksamaan", sanoo Laura, jonka eläke riittää hädin tuskin asunnon vuokraan Rio de Janeirossa. Hän toivoo saavansa vahingonkorvausta hellakauppiaalta ja aikoo neuvotella helpotusta luottokorttimaksuihinsa.

Lainakorko 72 prosenttia

Luottokortin vuosikorko voi Brasiliassa nousta lähes 450 prosenttiin ja miinuksella olevan pankkitilin korko lähenee 300 prosenttia. Luvut ovat kymmenkertaisia muihin Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna.

Maksukykyisen kansalaisen tavallisestakin pankkilainasta peritään 72 prosentin korko. Korot ovat nousseet Brasiliaa vuodesta 2014 piinanneen talouskriisin aikana, mutta jo sitä ennen korkoa perittiin 41 prosenttia.

Kodinkoneita ja muita kestokulutushyödykkeitä myydään auliisti osamaksulla, jonka korko hipoo sataa prosenttia. Yrityslainojen korot liikkuvat 37–45 prosentissa.

Erilaisia selityksiä

"Kiskurikorot jarruttavat kulutuskysyntää ja investointeja, mikä estää talouden kehitystä ja imuroi pääomat rahoituslaitoksiin", sanoo São Paulon katolisen yliopiston taloustieteen professori Ladislau Dowbr. Hän kannattaa vasemmistolaista työväenpuoluetta (PT).

Taloustieteilijöiden valtavirta taas pitää PT:tä ongelmien aiheuttajana. Rahoitusalan yhdistyksen toimitusjohtaja Andrew Storffer syyttää kiskurikoroista maata viime vuodet johtaneen PT:n tuhlailevaa politiikkaa.

"Pankit ovat rahaliikenteen välikäsiä. Rahan korkea hinta johtuu kysynnästä, ja sitä pitää yllä hallitus", hän sanoo.

Tuntuvia helpotuksia

Koska yhä useammat brasilialaiset joutuvat velkoineen mahdottomaan tilanteeseen, luotonantajien myöntämät helpotukset voivat olla yhtä hurjia kuin korkoprosentit.

Leoksi esittäytyvän sähkömiehen vajaan 300 euron luottokorttivelka oli kohonnut kolmessa vuodessa liki 10 000 euroon. Lopulta pankki lupasi hänelle 82 prosentin alennuksen sillä ehdolla, että maksu tulee käteisenä.

Brasilialaisilla on taipumusta lykätä velkojen maksua, mikä on ajanut pankit vastatoimiin, kuten maksuhäiriömerkintöjen jakamiseen.

Toukokuun tietojen mukaan yli 59,4 miljoonaa brasilialaista – lähes puolet aikuisväestöstä - oli julistettu maksukyvyttömiksi. Luku esitettiin merkittävänä saavutuksena, sillä vielä huhtikuussa maksukyvyttömiä oli 60,7 miljoonaa.

Brasilian faktat

  • Valtio Etelä-Amerikassa
  • Asukkaita 206 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 8,9 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 90,4 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 75/188

(Lähde: YK)

talousluotto/investointivelka Brasilia Suomen IPS

Lue myös

Soijaviljelmäpelto, puu ja auringonlasku.

Brasilia kirittää soijantuotannossa

Maan ennustetaan ohittavan Yhdysvallat maailman johtavana soijantuottajana seuraavan vuosikymmenen aikana. Ongelmia ovat kuitenkin geenimuokattujen siemenien ja kemikaalien käyttö.

Älypuhelimilla vääryyttä vastaan Rion olympialaisissa

Faveloiden asukkaat raportoivat kotikulmiensa ihmisoikeusloukkauksista paikallisen aktivistin Raull Santiagon perustaman sivuston kautta. Raportoinnin tarve on suuri, sillä poliisiväkivalta on kasvanut olympilaisten alla.

Brasilian syrjittyjen ääni kuuluu faveloiden vaihtoehtomedioissa

Faveloissa on valokuvakollektiiveja, sosiaalisen median ryhmiä ja yhteisömedioita, jotka pyrkivät yhteiskunnalliseen muutokseen. Leonardo Custódio tutki media-aktivisteja neljä vuotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.
pommituksia kaupungissa

Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat

Jemeniä uhkaavat pian tuhannet kolerakuolemat, kun ihmiset eivät koronan pelossa uskalla hakeutua hoitoon, avustusjärjestöt varoittavat. Pitkään jatkuneen konfliktin, koronan, tulvien ja heinäsirkkojen piinaama maa on jälleen nälkäkriisin partaalla.

Tuoreimmat

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria
Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta