Uutiset BRICS ja kehitys

Laina on Brasiliassa huippukallista

Luottotilien korot voivat nousta jopa satoihin prosentteihin ja tavallisesta pankkilainastakin peritään 72 prosentin korko. Korot nousivat erityisesti vuonna 2014 alkaneen talouskriisin aikana.
Ruokatavaroiden ostaminen luotolla voi Brasiliassa raunioittaa perheen talouden, sillä velkojen korot nousevat nopeasti pilviin. (Kuva: Mario Osava / IPS.)

(IPS) -- Brasilian talouden taantumasta ja johdon korruptiosta puhutaan paljon, mutta tavallisia ihmisiä ja yrittäjiä kiusaa myös tähtitieteellinen korkotaso. Kiskonta ulottuu viivästyskorkoihin ja luottokorttien käyttömaksuihin.

Pientä eläkettä saavan Lauran tapauksessa kaikki alkoi uuden hellan hankinnasta. Hella ei toiminut niin kuin piti, mutta kauppias viivytteli kaksi kuukautta sen vaihtamisessa. Laura joutui syömään ulkona ja menetti samaan aikaan lisäansionsa, koska hänen hoitamansa vanhus kuoli.

Lauralle tuli kesäkuulta tavalliseen verrattuna yli kaksinkertainen luottokorttilasku, josta hän pystyi maksamaan vain 15 prosenttia. Heinäkuussa lasku tuplaantui jälleen korkojen takia, vaikka menot olivat pienemmät.

"En pysty maksamaan", sanoo Laura, jonka eläke riittää hädin tuskin asunnon vuokraan Rio de Janeirossa. Hän toivoo saavansa vahingonkorvausta hellakauppiaalta ja aikoo neuvotella helpotusta luottokorttimaksuihinsa.

Lainakorko 72 prosenttia

Luottokortin vuosikorko voi Brasiliassa nousta lähes 450 prosenttiin ja miinuksella olevan pankkitilin korko lähenee 300 prosenttia. Luvut ovat kymmenkertaisia muihin Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna.

Maksukykyisen kansalaisen tavallisestakin pankkilainasta peritään 72 prosentin korko. Korot ovat nousseet Brasiliaa vuodesta 2014 piinanneen talouskriisin aikana, mutta jo sitä ennen korkoa perittiin 41 prosenttia.

Kodinkoneita ja muita kestokulutushyödykkeitä myydään auliisti osamaksulla, jonka korko hipoo sataa prosenttia. Yrityslainojen korot liikkuvat 37–45 prosentissa.

Erilaisia selityksiä

"Kiskurikorot jarruttavat kulutuskysyntää ja investointeja, mikä estää talouden kehitystä ja imuroi pääomat rahoituslaitoksiin", sanoo São Paulon katolisen yliopiston taloustieteen professori Ladislau Dowbr. Hän kannattaa vasemmistolaista työväenpuoluetta (PT).

Taloustieteilijöiden valtavirta taas pitää PT:tä ongelmien aiheuttajana. Rahoitusalan yhdistyksen toimitusjohtaja Andrew Storffer syyttää kiskurikoroista maata viime vuodet johtaneen PT:n tuhlailevaa politiikkaa.

"Pankit ovat rahaliikenteen välikäsiä. Rahan korkea hinta johtuu kysynnästä, ja sitä pitää yllä hallitus", hän sanoo.

Tuntuvia helpotuksia

Koska yhä useammat brasilialaiset joutuvat velkoineen mahdottomaan tilanteeseen, luotonantajien myöntämät helpotukset voivat olla yhtä hurjia kuin korkoprosentit.

Leoksi esittäytyvän sähkömiehen vajaan 300 euron luottokorttivelka oli kohonnut kolmessa vuodessa liki 10 000 euroon. Lopulta pankki lupasi hänelle 82 prosentin alennuksen sillä ehdolla, että maksu tulee käteisenä.

Brasilialaisilla on taipumusta lykätä velkojen maksua, mikä on ajanut pankit vastatoimiin, kuten maksuhäiriömerkintöjen jakamiseen.

Toukokuun tietojen mukaan yli 59,4 miljoonaa brasilialaista – lähes puolet aikuisväestöstä - oli julistettu maksukyvyttömiksi. Luku esitettiin merkittävänä saavutuksena, sillä vielä huhtikuussa maksukyvyttömiä oli 60,7 miljoonaa.

Brasilian faktat

  • Valtio Etelä-Amerikassa
  • Asukkaita 206 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 8,9 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 90,4 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 75/188

(Lähde: YK)

talousluotto/investointivelka Brasilia Suomen IPS

Lue myös

Soijaviljelmäpelto, puu ja auringonlasku.

Brasilia kirittää soijantuotannossa

Maan ennustetaan ohittavan Yhdysvallat maailman johtavana soijantuottajana seuraavan vuosikymmenen aikana. Ongelmia ovat kuitenkin geenimuokattujen siemenien ja kemikaalien käyttö.

Älypuhelimilla vääryyttä vastaan Rion olympialaisissa

Faveloiden asukkaat raportoivat kotikulmiensa ihmisoikeusloukkauksista paikallisen aktivistin Raull Santiagon perustaman sivuston kautta. Raportoinnin tarve on suuri, sillä poliisiväkivalta on kasvanut olympilaisten alla.

Brasilian syrjittyjen ääni kuuluu faveloiden vaihtoehtomedioissa

Faveloissa on valokuvakollektiiveja, sosiaalisen median ryhmiä ja yhteisömedioita, jotka pyrkivät yhteiskunnalliseen muutokseen. Leonardo Custódio tutki media-aktivisteja neljä vuotta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä