Uutiset Ukrainan konflikti

Lähes 600 000 lasta kärsii Ukrainan konfliktista

Yli 200 000 lasta tarvitsee psykososiaalista tukea kaksi vuotta kestäneen konfliktin vuoksi, sanoo YK:n lastenrahasto Unicef.
(Kuva: European Commission DG ECHO / CC BY-ND 2.0)

Yli 200 000 ukrainalaislasta tarvitsee psykososiaalista tukea kaksi vuotta kestäneen konfliktin vuoksi, sanoo YK:n lastenrahasto Unicef.

Järjestön mukaan Itä-Ukrainassa lähellä etulinjaa sekä alueilla, jotka eivät ole hallituksen kontrollissa, konfliktista kärsii yhteensä 580 000 lasta. Se on toimittanut psykososiaalista tukea yli 46 000 lapselle ja muun muassa puhdasta vettä 1,6 miljoonalle ihmiselle.

Itä-Ukrainan konflikti alkoi keväällä 2014. Tulitaukojen ansiosta väkivalta on viime kuukausina vähentynyt, mutta YK varoitti joulukuussa, että väkivaltaisuudet voivat leimahtaa uudelleen. Sen arvion mukaan konfliktissa on kuollut yli 9 000 ihmistä.

Unicefin mukaan tällä hetkellä yli 200 000 ukrainalaislasta on maansisäisenä pakolaisena ja ainakin joka viides koulu on vaurioitunut tai tuhoutunut. Viime vuonna yli 20 lasta kuoli ja 40 loukkaantui konfliktin vuoksi. Maassa todettiin myös poliota ensimmäistä kertaa 19 vuoteen.

Lämpötilan laskiessa polttoainepula ja hiilen korkea hinta uhkaavat lisätä lasten hengitystieinfektioita. Pula lääkkeistä ja terveyspalveluista lisää sairauksien puhkeamisen riskiä, järjestö varoittaa.

Avustusjärjestöt ovat olleet jo aiemmin huolissaan Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta, sillä konfliktin aiheuttamat liikkumisen rajoitukset vaikeuttavat monien siviilien elämää. Monet joutuvat jonottamaan tuntikausia kylmässä saadakseen lääkkeitä ja ruokaa, YK varoitti helmikuun alussa.

Ukrainan konflikti katastrofiapulapsetkonfliktiYK Ukraina Suomen UNICEF

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset