Lähes 600 000 lasta kärsii Ukrainan konfliktista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes 600 000 lasta kärsii Ukrainan konfliktista

Yli 200 000 lasta tarvitsee psykososiaalista tukea kaksi vuotta kestäneen konfliktin vuoksi, sanoo YK:n lastenrahasto Unicef.

Yli 200 000 ukrainalaislasta tarvitsee psykososiaalista tukea kaksi vuotta kestäneen konfliktin vuoksi, sanoo YK:n lastenrahasto Unicef.

Järjestön mukaan Itä-Ukrainassa lähellä etulinjaa sekä alueilla, jotka eivät ole hallituksen kontrollissa, konfliktista kärsii yhteensä 580 000 lasta. Se on toimittanut psykososiaalista tukea yli 46 000 lapselle ja muun muassa puhdasta vettä 1,6 miljoonalle ihmiselle.

Itä-Ukrainan konflikti alkoi keväällä 2014. Tulitaukojen ansiosta väkivalta on viime kuukausina vähentynyt, mutta YK varoitti joulukuussa, että väkivaltaisuudet voivat leimahtaa uudelleen. Sen arvion mukaan konfliktissa on kuollut yli 9 000 ihmistä.

Unicefin mukaan tällä hetkellä yli 200 000 ukrainalaislasta on maansisäisenä pakolaisena ja ainakin joka viides koulu on vaurioitunut tai tuhoutunut. Viime vuonna yli 20 lasta kuoli ja 40 loukkaantui konfliktin vuoksi. Maassa todettiin myös poliota ensimmäistä kertaa 19 vuoteen.

Lämpötilan laskiessa polttoainepula ja hiilen korkea hinta uhkaavat lisätä lasten hengitystieinfektioita. Pula lääkkeistä ja terveyspalveluista lisää sairauksien puhkeamisen riskiä, järjestö varoittaa.

Avustusjärjestöt ovat olleet jo aiemmin huolissaan Ukrainan humanitaarisesta tilanteesta, sillä konfliktin aiheuttamat liikkumisen rajoitukset vaikeuttavat monien siviilien elämää. Monet joutuvat jonottamaan tuntikausia kylmässä saadakseen lääkkeitä ja ruokaa, YK varoitti helmikuun alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia